318
|

«Επιδημία» αναβολών στράτευσης λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2020, 09:08

«Επιδημία» αναβολών στράτευσης λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2020, 09:08

Μια παράπλευρη συνέπεια της επιδημία του κορονοϊού στη χώρα μας ανησυχεί το υπουργείο Αμυνας: το ενδεχόμενο λόγω της πανδημικής κρίσης στην επόμενη ΕΣΣΟ, αυτή του Ιουνίου, να επιλέξουν να καταταγούν πολύ λίγοι νέοι είναι όχι μόνο υπαρκτό αλλά και πολύ πιθανό.

Οπως παρατηρούν «Τα Νέα» στο ρεπορτάζ του Μάνου Χαραλαμπάκη, ούτως ή άλλως, εδώ και πολλά χρόνια η προσέλευση νεοσυλλέκτων στις ΕΣΣΟ της άνοιξης και του καλοκαιριού είναι μειωμένη σε σύγκριση με αυτές των φθινοπωρινών και χειμερινών μηνών. Ο λόγος είναι ότι, με δεδομένο ότι η θητεία είναι πλέον λίγοι μήνες, λίγοι ήταν εκείνοι που θέλουν να «θυσιάσουν» το καλοκαίρι τους. Χαρακτηριστικό είναι το φαινόμενο των μαζικών διακοπών αναβολών και της μαζικής προσέλευσης νεοσύλλεκτων στις ΕΣΣΟ του φθινοπώρου, ώστε να έχουν απολυθεί το καλοκαίρι.

Τώρα όμως, όπως επισημαίνουν «Τα Νέα», υπάρχει η πιθανότητα, εξαιτίας του κορονοϊού, η παγίως μικρότερη προσέλευση για κατάταξη στον Στρατό το καλοκαίρι να υποχωρήσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα δημιουργώντας συνακόλουθα ανισορροπίες στις επόμενες σειρές κατάταξης καθώς και προβλήματα επάνδρωσης.

Ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του. Μιλώντας τη Μ. Τρίτη στον ΣΚΑΪ είπε: «Μία από τις ανησυχίες που μας διακατέχουν είναι ότι αυτή τη στιγμή λόγω του κορονοϊού αυτοί που θα επιλέξουν να καταταγούν στην επόμενη ΕΣΣΟ θα είναι πολύ λίγοι αριθμητικά. Πολύ λιγότεροι από τον μέσο όρο που συνήθως κατατάσσεται. Ή από τον μεγάλο αριθμό που συνήθως κατατάσσεται κάθε Οκτώβριο».

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας μελετά την παραπάνω σοβαρή πιθανότητα και επεξεργάζεται σχέδια για να αντιμετωπιστεί. Από τη στιγμή που θα προκύψει τις επόμενες εβδομάδες ένα τέτοιο πρόβλημα μειωμένης προσέλευσης για κατάταξη, το βασικό σενάριο είναι να λυθεί εσωτερικά με κάποιες διορθωτικές κινήσεις. Σήμερα η θητεία στον Στρατό Ξηράς είναι εννιά μήνες και οι φαντάροι κατατάσσονται απευθείας σε μονάδες στα σύνορα. Μετά το εξάμηνο έχουν το δικαίωμα να μετατεθούν σε αστικά κέντρα. Συνεπώς, μία λύση θα ήταν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με στοχευμένες μεταθέσεις στις περιοχές όπου παρατηρείται πρόβλημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...