337
Το υποβρύχιο είχε παραληφθεί το 1928 | Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού

Εντοπίστηκε το ναυάγιο του θρυλικού υποβρυχίου «Κατσώνης»

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2018, 10:03
Το υποβρύχιο είχε παραληφθεί το 1928
|Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού

Εντοπίστηκε το ναυάγιο του θρυλικού υποβρυχίου «Κατσώνης»

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2018, 10:03

Φως σε ένα μυστήριο δεκαετιών έριξε η έρευνα στα ανοιχτά της Σκιάθου, καθώς επέτρεψε τον εντοπισμό το υποβρύχιο «Κατσώνης» το οποίο είχε βυθιστεί το 1943 από γερμανικό αντιτορπιλικό.

Η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «επιβεβαιώθηκε με οπτικά μέσα η ακριβής θέση του ιστορικού ναυαγίου του υποβρυχίου “Κατσώνης” σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων βορειοδυτικά της Σκιάθου και σε βάθος 253 μέτρων».

katsonis05
Εικόνα από τον εντοπισμό του «Κατσώνη»
katsonis06
Το «Κατσώνης» βρέθηκε σε βάθος 253 μέτρων

Το ναυάγιο είχε εντοπισθεί από το υδρογραφικό-ωκεανογραφικό πλοίο «Ναυτίλος» της Υδρογραφικής Υπηρεσίας την 29η Ιανουαρίου 2018 με τη χρήση ηχοβολιστικών πολλαπλής δέσμης και πλευρικής σάρωσης (multibeam sonar, sidescan sonar).

Η ταυτοποίηση του έγινε από το ίδιο πλοίο, στο διάστημα από 4 έως 6/5/2018, με χρήση υποβρύχιων ρομποτικών καμερών (ROVs) από το καταδυτικό συνεργείο του Κώστα Θωκταρίδη.

Στην επιχείρηση αναγνώρισης συμμετείχε και η εταιρία κινηματογραφήσεων FAOS tv με κατάλληλο εξοπλισμό.

katsonis03
Το υδρογραφικό-ωκεανογραφικό πλοίο «Ναυτίλος»

Το «Κατσώνης» ήταν ένα από τα πρώτα υποβρύχια που είχε στη διάθεσή του το τότε Βασιλικό Ναυτικό κατά το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Είχε παραγγελθεί στη γαλλική κυβέρνηση το 1925 μαζί με το επίσης θρυλικό «Παπανικολής» και παραλήφθηκε το 1928.

Κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, στις 31 Δεκεμβρίου 1940, βύθισε με το πυροβόλο του ιταλικό ατμόπλοιο, ενώ τον Απρίλιο του 1941 κατέφυγε με τον υπόλοιπο ελληνικό στόλο στην Αίγυπτο.

katsonis01Μετά από επισκευές άρχισε ξανά περιπολίες στο Αιγαίο υπό τον κίνδυνο των γερμανικών και ιταλικών σκαφών.

Στις 2 Απριλίου 1943 βύθισε ιταλικό βοηθητικό περιπολικό στο λιμάνι του Γυθείου και στις 5 Απριλίου ισπανικό ατμόπλοιο στην Κύθνο. Είχε μια τρίτη βύθιση στις 29 Μαΐου.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1943 εντοπίστηκε ανοιχτά του Πηλίου από γερμανικό αντιτορπιλικό το οποίο έριξε βόμβες βυθού κατά του «Κατσώνη», που εξαναγκάστηκε σε ανάδυση. Τελικός απολογισμός: νεκροί 31 μέλη του πληρώματος και ο κυβερνήτης Βασίλης Λάσκος,  αιχμάλωτοι 17, ενώ τρεις διέφυγαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...