353
(φωτ. αρχείου) | Intimenews/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Εντονη σεισμική δραστηριότητα στα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2019, 10:56
(φωτ. αρχείου)
|Intimenews/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Εντονη σεισμική δραστηριότητα στα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2019, 10:56

Δύο σεισμικές δονήσεις περίπου 5 Ρίχτερ και αρκετές μικρότερης έντασης σημειώθηκαν μέσα λίγες ώρες στην περιοχή των ελληνοαλβανικών συνόρων με αποτέλεσμα να γίνουν αισθητές και στις δύο χώρες.

Η πρώτη ήταν μεγέθους 5 βαθμών και σημειώθηκε στις 07:26 του Σαββάτου μέσα στο έδαφος της Αλβανίας, αλλά κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.

Το επίκεντρο του σεισμού είναι 47 χλμ. δυτικά της Καστοριάς κοντά στην αλβανική πόλη Ερσέκα και το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 3,5 χλμ. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την δυτική Μακεδονία, την Ηπειρο και την νότια Αλβανία.

Η δεύτερη μεγάλη δόνηση σημειώθηκε στις 10:00 και είχε μέγεθος 4,9 βαθμών, περίπου στο ίδιο σημείο με τον πρώτο σεισμό.

Τα επίκεντρα των σεισμών σε χάρτη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Το αστέρι δείχνει το επίκεντρο της δόνησης των 5 Ρίχτερ

Καταγράφονται ακόμη μικρότερης έντασης δονήσεις, εκ των οποίων οι πιο ισχυρές ήταν μεγέθους 4,7 βαθμών στις 07:33 με επίκεντρο 39 χιλιόμετρα βόρεια της Κόνιτσας, και 4,3 βαθμών στις 07:51 και επίκεντρο 39 χιλιόμετρα δυτικά της Καστοριάς.

Δεν έχουν καταγραφεί ζημιές ή τραυματισμοί, τουλάχιστον στην ελληνική πλευρά.

Στην Αλβανία πέντε άτομα τραυματίστηκαν μετά από κατάρρευση σπιτιού, σύμφωνα με τοπικά μέσα.

Τι λένε οι ειδικοί

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν τη σεισμική διέγερση στην περιοχή των ελληνοαλβανικών συνόρων, διευκρινίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για ασφαλείς εκτιμήσεις.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Καρακαΐσης επισημαίνει ότι «αν δεν περάσουν 48 ώρες δεν μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις».

Επισημαίνει πάντως ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν συνδέεται με το σεισμικό ρήγμα που έδωσε τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,6 βαθμών, ο οποίος έπληξε στις 13 Μαΐου 1995 τα Γρεβενά και την Κοζάνη. «Καμιά σχέση δεν έχει με τον σεισμό Κοζάνης – Γρεβενών το 1995. Δεν συνδέεται με αυτό το ρήγμα».

«Μία ακτίνα περίπου 30-40 χιλιομέτρων γύρω από τη συγκεκριμένη περιοχή που παρατηρούμε σήμερα σεισμική δραστηριότητα έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς με μεγάλα μεγέθη, Ο πλησιέστερος σεισμός χρονικά και χωρικά ήταν αυτός της 26ης Μαίου του 1960, που έπληξε την Αλβανία με εννέα νεκρούς και ζημιές σε 500 σπίτια.

» Αλλο ένα ισχυρό γεγονός είχε συμβεί το 1919, με μέγεθος 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», σχολίασε ο κ.Καρακαΐσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...