1086
Οι Δανοί φίλαθλοι έστειλαν μηνύματα αγάπης και συμπαράστασης στον Κρίστιαν Έρικσεν | REUTERS/Hannah Mckay

Ενα ματς – προσκύνημα στη ζωή

Sportscaster Sportscaster 18 Ιουνίου 2021, 16:33
Οι Δανοί φίλαθλοι έστειλαν μηνύματα αγάπης και συμπαράστασης στον Κρίστιαν Έρικσεν
|REUTERS/Hannah Mckay

Ενα ματς – προσκύνημα στη ζωή

Sportscaster Sportscaster 18 Ιουνίου 2021, 16:33

Η Δανία έδινε τον δεύτερο αγώνα της σε αυτό το Euro, με αντίπαλο το Βέλγιο. Λίγο πριν από την έναρξη του χθεσινοβραδινού ματς μια τεράστια φανέλα με το «10», το νούμερο του Κρίστιαν Ερικσεν, εμφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο του «Πάρκεν». Τα ντεσιμπέλ στο γήπεδο της Κοπεγχάγης δεν είχαν προλάβει να καταλαγιάσουν, όταν 99 δευτερόλεπτα μετά το εναρκτήριο λάκτισμα ο Γιουσούφ Πόουλσεν σκόραρε το δεύτερο γρηγορότερο γκολ στα χρονικά της διοργάνωσης.

Στο 10ο λεπτό το ματς διακόπηκε για 60″, όπως είχε προσυμφωνηθεί, για να χειροκροτήσουν όλοι τον θρίαμβο της ζωής επί του θανάτου. Τον Κρίστιαν, που… γύρισε από τον άλλο κόσμο. Τον αρχηγό της εθνικής Δανίας, Σίμον Κιάερ, που πρώτος έσπευσε να βοηθήσει τον συμπαίκτη του. Τον άγγλο ρέφερι, Αντριου Τέιλορ, που αντιλήφθηκε αμέσως τη σοβαρότητα της κατάστασης και κάλεσε τους γιατρούς στον αγωνιστικό χώρο. Τους γιατρούς, Μόρτεν και Αντερς Μπόεζεν, που για περίπου 13 λεπτά πάλεψαν για να κρατήσουν τον παίκτη ζωντανό, προτού διακομισθεί στο νοσοκομείο.

«Έρικσεν είσαι ο ήρωάς μας, μείνε δυνατός, σε αγαπάμε»

Ακόμη κι όταν οι Βέλγοι κατάφεραν να ανατρέψουν το σκορ (ο Ντε Μπρόινε που πέτυχε το 2-1 δεν το πανηγύρισε, αλλά έτρεξε στο σημείο όπου το περασμένο Σάββατο είχε καταρρεύσει ο δανός μέσος για να του αφιερώσει το γκολ), το… πάρτι στις εξέδρες συνεχίστηκε. Για τους Δανούς, αυτό το Euro δεν έχει, πια, καμία σημασία. Κανένας δεν θα στενοχωρηθεί, εάν η ομάδα του χάσει και το τρίτο της παιχνίδι, τη Δευτέρα από τη Ρωσία, και αποκλειστεί. Γι’ αυτούς, κάθε αγώνας είναι ένα προσκύνημα στη ζωή.

Μόλις σκόραρε, ο Ντε Μπρόινε άρχισε να πανηγυρίζει, αλλά γρήγορα αντελήφθη ότι βρέθηκε στο σημείο όπου το περασμένο Σάββατο, κατέρρευσε ο Κρίστιαν Έρικσεν. Και αμέσως, με χαρακτηριστικές κινήσεις, σταμάτησε τον πανηγυρισμό δείχνοντας στους συμπαίκτες του να πράξουν αναλόγως

Δεν νιώθουν έτσι μόνον οι Δανοί. Για πολύ κόσμο, αυτό το τουρνουά τελείωσε σε ‘κείνο το τρίτο του ματς. Η μάχη ενός ανθρώπου για τη ζωή του, σε live μετάδοση, επανέφερε το ποδόσφαιρο στη σωστή του διάσταση. Για πολύ κόσμο, οι θριαμβευτές αυτού του Euro είναι οι συμπαίκτες του Ερικσεν. Για την αδελφοσύνη, τη γενναιότητα και την ανθρωπιά που επέδειξαν την παραλίγο τραγική στιγμή. Για τη συγκλονιστική -και συνάμα υπέροχη- κίνησή τους να σχηματίσουν ένα τείχος προστασίας γύρω από τον Κρίστιαν που ξεψυχούσε. Αυτή η εικόνα θα είναι για πάντα το καρτ-ποστάλ του 16ου Euro.

Ο τυχερός – άτυχος της ιστορίας μας παρακολούθησε τα χθεσινοβραδινά γεγονότα από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται. Ασφαλώς, θα συγκινήθηκε. Και, σίγουρα, θα ζήλεψε, που δεν ήταν εκεί. Αραγε, θα καταφέρει να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο; Για όλους τους υπόλοιπους, θα έπρεπε να του αρκεί, που «ντρίπλαρε» τον θάνατο. Αλλά για ‘κείνον, όπως ο ίδιος έχει τονίσει σε ανύποπτο χρόνο, η μπάλα κυλάει στο αίμα της οικογένειάς του. Φαίνεται πως είναι νωρίς, ακόμη, για να δοθεί απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Η Δανία ηττήθηκε και στον δεύτερο αγώνα της στο Euro

Αύριο (Σάββατο) θα υποβληθεί σε επέμβαση εμφύτευσης υποδόριου απινιδωτή. Η εξέλιξη αυτή δεν επιτρέπει την επιστροφή του στα γήπεδα, τουλάχιστον της Serie A, όπου αγωνιζόταν. Οπως γράφτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της Gazzetta dello Sport, «οι κανόνες στην Ιταλία απαγορεύουν, να αγωνίζονται παίκτες με μόνιμα εμφυτεύματα». Ο απινιδωτής θα είναι μόνιμος, ή θα αφαιρεθεί έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα; Η ανακοίνωση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Δανίας στο Twitter, η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία με τους γιατρούς του Righospitalet που παρακολουθούν τον 29χρονο, δεν το διευκρινίζει. Επίσης, δεν εξηγεί τι του προκάλεσε την καρδιακή αρρυθμία και, στη συνέχεια, την κατάρρευση.

Η Gazzetta dello Sport αναφέρει ως αιτία τη μυοκαρδίτιδα. Με μυοκαρδίτιδα είχε διαγνωστεί, στις 21 Δεκεμβρίου 2019, ο Ντάλεϊ Μπλιντ, ο 31χρονος αμυντικός του Αγιαξ και παλαιότερα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο οποίος εξακολουθεί να αγωνίζεται στην Ολλανδία. Δεν είναι ο μόνος. Αρκετοί παίκτες, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, συνεχίζουν την καριέρα τους και μετά τα προβλήματα που είχαν με την καρδιά τους, είτε φορώντας βηματοδότη, είτε όχι. Το παρήγορο για τον Ερικσεν είναι ότι η επιστήμη έχει προχωρήσει αρκετά τα εννέα τελευταία χρόνια, από τότε που, σε μια αντίστοιχη περίπτωση, ο Μουάμπα, ο οποίος είχε καταρρεύσει στο 43′ του αγώνα Κυπέλλου της Μπόλτον με την Τότεναμ, αναγκάστηκε να σταματήσει το ποδόσφαιρο (και τώρα πρωταγωνιστεί σε καμπάνιες υπέρ των προληπτικών εξετάσεων).

Ντε Μπρόινε, Λουκάκου και Αζάρ. Οι τρεις πιο ποιοτικοί παίκτες του Βελγίου

Ναι, υπάρχει και αυτό το μυστήριο. Τα κορυφαία club της Ευρώπης, όπως η Ιντερ, υποβάλλουν τους παίκτες τους, διαρκώς, σε εξονυχιστικούς ιατρικούς ελέγχους. Πώς είναι δυνατόν, ο Ερικσεν να είχε πρόβλημα στην καρδιά, και να μην το γνώριζε; Κι όμως, είναι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε προ ετών στη New England Journal of Medicine. Κατέδειξε πως οι πιθανότητες αιφνιδίου θανάτου στους αθλητές ανέρχονται σε 6,8 ανά 100.000, και ότι σε πολλές περιπτώσεις τα καρδιολογικά τεστ που υπάρχουν, αδυνατούν να εντοπίσουν τη βλάβη.

Μπορεί περιστατικά όπως του δανού μέσου, ή συναδέλφων του που έχασαν τη ζωή τους με παρόμοιο τρόπο, σε αγώνα, ή προπόνηση, να σχετίζονται (και) με την υπερβολική καταπόνηση του οργανισμού τους; Δυστυχώς, ναι, απαντούν οι ειδικοί, τονίζοντας ότι, ιδίως την τελευταία τετραετία, ο πρωταθλητισμός στο ποδόσφαιρο απαιτεί υπεράνθρωπες φυσικές δυνάμεις. Και το γεγονός πως οι παίκτες κερδίζουν όλο και περισσότερα χρήματα, δεν σημαίνει ότι μπορούν να υπερβούν τα βιολογικά τους όρια. Είτε πρόκειται για σύμπτωση είτε όχι, ο Ερικσεν, είναι ο τρίτος παίκτης, παγκοσμίως, με τους περισσότερους αγώνες (61) τη σεζόν 2020-2021.

Η τεράστια φανέλα του Έρικσεν στο «Πάρκεν» της Δανίας

Το εξαντλητικό καλεντάρι των top ομάδων έχουν καταγγείλει προπονητές, όπως ο Γκουαρντιόλα και ο Κλοπ, αλλά και ποδοσφαιριστές, όπως ο Λεβαντόφσκι, που «ξέσπασε» με αφορμή την περιπέτεια του συναδέλφου του: «Δεν είμαστε μηχανές, είναι αδύνατον να παίζουμε στο μάξιμουμ δύο χρόνια σερί…».

Η FIFPro, η Παγκόσμια Ενωση Ποδοσφαιριστών, είχε ζητήσει από την UEFA να λάβει μέτρα, λίγες ώρες προτού ο Ερικσεν σωριαστεί στο τερέν, τονίζοντας ότι το χειμερινό Μουντιάλ του Κατάρ και το νέο, πιο απαιτητικό φορμάτ του Τσάμπιονς Λιγκ, θα κάνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Το ποδόσφαιρο απέφυγε μία ανείπωτη τραγωδία, όμως την επόμενη φορά μπορεί να μην έχει την ίδια καλή τύχη.

Πριν από πολλά χρόνια ο Ερικσεν είχε δηλώσει: «Οταν δεν θα είμαι ποδοσφαιριστής, πια, θα αγοράσω ένα σπίτι στο Μίντελφαρτ (μια κωμόπολη 15.000 κατοίκων, στην οποία γεννήθηκε), θα κόβω το γκαζόν και θα είμαι, απλώς, ο Κρίστιαν». Ασφαλώς, δεν θα ήθελε να το κάνει από τα 29 του. Μακάρι, να τον ξαναδούμε στα γήπεδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...