861
|

Το μεγάλο τους τσίρκο

Avatar Κατερίνα Γκίκα 19 Φεβρουαρίου 2013, 00:26

Το μεγάλο τους τσίρκο

Avatar Κατερίνα Γκίκα 19 Φεβρουαρίου 2013, 00:26

Έχοντας απογοητευτεί από το ξεθώριασμα της Βουλής και την έκπτωση των δημοκρατικών αρχών, ξεχάσαμε την αξία των ψυχρών αρετών της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.Συνωστίζεται τώρα στον προθάλαμο των ταραγμένων ημερών η χυδαιότητα και η ισοπέδωση. Ποιους ακριβώς βολεύει αυτή η ατμόσφαιρα; Όποιος δει την δημοσκοπική δυναμική της Χρυσής Αυγής, έχει μια τουλάχιστον απάντηση. Καλυμμένη πίσω από μια επιθετικά φιλολαϊκή ρητορική, η στρατιωτικού τύπου οργάνωση, κρύβει τα φαιά χαρακτηριστικά της επενδύοντας στη διάχυτη δυσαρέσκεια των πολιτών εξαιτίας των σκληρών δημοσιονομικών πολιτικών που δεν τους περιλαμβάνει στις προτεραιότητές της.

Δε χρειάζεται να ψάξει πολύ κανείς για να δει τι κρύβεται στο υπόστρωμα. Το πρόσωπο του αυταρχισμού προβάλλει αποτρόπαιο μόλις οι βουλευτές της, οι περισσότεροι απο τους οποίους, παρά την εθνικιστική προσήλωση, δεν φημίζονται για τον εκφραστικό τους πλούτο, στριμωχτούν στους κανόνες της διαλεκτικής αντιπαράθεσης. Η απειλή της χειροδικίας απλώνεται στον αέρα και η ρητορική βία σκάει πάραυτα με την προσβλητική προσταγή παληού ενωμοτάρχη ή καραβανά «κάτσε κάτω, ρε!».

Θυμάμαι πριν από λίγο καιρό, τον Η. Κασιδιάρη, να φωνάζει οργισμένος από το έδρανο του απαντώντας σε σχόλιο της Φωτεινής Πιπιλή: «τι μιλάς εσύ ρε. Κάτσε κάτω! Πάλι μεθυσμένη είσαι;». Κανένας δεν τον έβαλε τότε στη θέση του. Όπως επίσης κανείς δεν έχει πάρει ακόμα το ρίσκο της εφαρμογής του νόμου για την κοινοβουλευτική ευταξία.

Ο κανονισμός της Βουλής έχει προβλέψει για αυτό. Από το άρθρο 75 έως το άρθρο 82 καταγράφεται αναλυτικά μια βεντάλια κυρώσεων που προβλέπονται στις περιπτώσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς (Εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι ενδυματολογικοί κώδικες) Δεν μιλάμε λοιπόν για άγραφους κανόνες καλής συμπεριφοράς ή για κάποιο εθιμικό savoir vivre Κοινοβουλίου, αλλά για τον κανονισμό που δίνει την δυνατότητα να κόψουν ακόμα και το μισό της μηνιαίας αποζημίωσης του βουλευτή που παρεκτρέπεται. Ουδέποτε βέβαια εφαρμόστηκε αυτό ποτέ, στα κοινοβουλευτικά χρονικά.

Άστο να ξεχαστεί, δεν βαριέσαι» μας ψιθυρίζει στο αυτί το Προεδρείο, προκειμένου να μην παίξει το παιχνίδι των βουλευτών του κ. Μιχαλολιάκου. Αυτό όμως το  «άστο» εντέλει, δεν είναι παρά η ανοχή στην ισοπέδωση των θεσμών και των αξιών. Παραθέτω μερικά ακόμα από τα στιγμιότυπα των τελευταίων μηνών. Πρόκειται για αυθεντικούς καυγάδες όπως καταγράφηκαν στα πρακτικά χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς όσα δεν έχει πιάσει το μικρόφωνο.

Αίθουσα Ολομέλειας 13 Φεβρουαρίου 2013

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Είστε «παλτά» όλοι εδώ μέσα.
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Τι είναι αυτά τα πράγματα!
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Κάτσε κάτω και μη μιλάς, «…»! ( γαμώ την Νέα Δημοκρατία)
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Θα ηρεμήσετε ή να διακόψω τη συνεδρίαση;
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Όχι, θα μου δώσετε το λόγο!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Αν ηρεμήσετε, θα σας δώσω το λόγο.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Όπως οφείλεις!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Απειλές εγώ δεν δέχομαι, κύριε Κασιδιάρη! Απειλές εκεί που ξέρετε. Εκεί που ξέρετε τις απειλές σας! Σε εμένα δεν περνάνε. Και μην παίρνεις αυτό το ύφος σε εμένα. Με ακούς; Θα καθίσεις, θα ακούσεις και μετά!
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Θα μου δώσεις το λόγο, όπως οφείλεις!

Τι άλλο σοβαρό έχει να προτάξει η Χρυσή Αυγή πέρα από τον ενικό αριθμό και την θυμωμένη προσταγή :“Κάτσε κάτω ρε” ; Προφανώς τίποτα. Προτιμά όμως να λέει κάτι που μπορεί να προκαλεί ” κουτσομπολιά” από το να μην λέει τίποτα. Γιατί, όπως έλεγε ο Οσκαρ Ουάιλντ: «Υπάρχει κάτι χειρότερο από το να σε κουτσομπολεύουν. Να μη σε κουβεντιάζουν καθόλου». Αμήχανα στέκονται απέναντί τους, τα αστικά κόμματα και η Αριστερά επίσης. Ο ξεπεσμός ωστόσο επεκτείνετε και στα άλλα έδρανα. Το μέτρο χάνεται και η αίσθηση του τι εκπροσωπεί ο καθένας εκεί μέσα επίσης.

Αίθουσα Ολομέλειας 30 Ιανουαρίου 2013

Σοφία Βούλτεψη ( ΝΔ): «Βρε Τέρενς είμαστε κι εμείς εδώ. Πως κάνετε έτσι;» 
Ραχήλ Μακρή( ΑΝΕΞ. ΕΛΛΗΝΕΣ) : «Τι λες μωρή που είστε κι εσείς εδώ.»
Σοφία Βούλτεψη: «Εγώ εδώ είμαι και με ξέρουν όλοι. Εσύ που μεγάλωσες;»
Ραχήλ Μακρή: «Εγώ μεγάλωσα στη Σαλονίκη. Εσύ ξέρουμε που και πως μεγάλωσες και ποιος ήταν ο πατέρας σου;»
Σοφία Βούλτεψη: «Αει σιχτίρ ρε παλιοτσόκαρο»
Το επεισόδιο λήγει με την παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής.

Το κλείσιμο του μικροφώνου και η απειλή για ανάκληση την τάξη είναι η ανώτατη “ ποινή” που έχει εφαρμοστεί στην παρούσα Βουλή. «Η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Ο κανονισμός πλέον θα εφαρμοστεί, όχι από αύριο από χθες” , δήλωσε στο protagon o Α' Αντιπρόεδρος Γιάννης Τραγάκης και δεσμεύτηκε πως αν υπάρξει ανάλογο περιστατικό θα επιβληθούν κυρώσεις.

Παραθέτω σε γενικές γραμμές ποιες είναι οι κυρώσεις που προβλέπονται.

1) Ανάκληση στην τάξη
2) Στέρηση του δικαιώματος λόγου
3) Μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά
4) Προσωρινός αποκλεισμός από τις συνεδριάσεις. Αν ωστόσο ο βουλευτής ανακαλέσει όσα είπε ή εκφράζει την λύπη του για όσα έπραξε ή δώσει επαρκείς εξηγήσεις για την στάση του η ανάκληση στην τάξη μπορεί να μην επιβληθεί.
5) Σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να γίνει μομφή από τον Πρόεδρο της Βουλής
6) Αν η μομφή γίνει δεκτή ταυτόχρονα γίνεται περικοπή του 1/4 της μηνιαίας αποζημίωσης
7) Προσωρινός αποκλεισμός από συνεδριάσεις αν συνεχίσει την ανάρμοστη συμπεριφορά , επιβάλλει βία ή παρεμποδίσει ψηφοφορία
8) Ο Πρόεδρος μπορεί να διατάξει την απομάκρυνση του υπαιτίου
9) Αποκλεισμός του βουλευτή 15 ημέρες από τις συνεδριάσεις
10)​ Περικοπή της αποζημίωσης στο μισό

Φαντάζομαι ότι δεν θα φτάσουν ποτέ στην …έσχατη, ας κάνουν όμως την αρχή έστω κι από την πρώτη!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News