640
|

“Πολεμική” ανταπόκριση από τη Πλατεία Συντάγματος

Avatar Μόδεστος Σιώτος 16 Ιουνίου 2011, 02:42

“Πολεμική” ανταπόκριση από τη Πλατεία Συντάγματος

Avatar Μόδεστος Σιώτος 16 Ιουνίου 2011, 02:42

Photo: Joseph Galanakis

Πεδίο πολεμικής σύρραξης θύμιζε χθες το κέντρο της Αθήνας, με εικόνες βίας και χάους γύρω από τη πλατεία Συντάγματος να συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό, στο οποίο πρωταγωνιστούσαν οι συγκρούσεις «αντιεξουσιαστών» με τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Από νωρίς το πρωί, οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα, στον Ευαγγελισμό, στη Ρηγίλλης, στην Ομόνοια και στους ενδιάμεσους δρόμους. Η αστυνομία είχε τοποθετήσει στην αρχή της Β. Σοφίας, μπροστά από τη Βουλή ένα φράχτη, παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιούταν στη Γένοβα, για να εμποδίσει τους διαδηλωτές, οι οποίοι προσπάθησαν να τον ρίξουν, με αποτέλεσμα τη χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις και την απώθηση τους. Παράλληλα, αρκετός κόσμος είχε μαζευτεί στη Ρηγίλλης αποδοκιμάζοντας μέλη της κυβέρνησης που περνούσαν με ισχυρή συνοδεία της αστυνομίας.

Το σχετικά ήρεμο κλίμα της συγκέντρωσης δεν κράτησε για πολύ. Αρχικά, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών όταν αντιεξουσιαστές συγκρούστηκαν με ομάδα εθνικιστών. Κατά τις 12:30, περίπου τριάντα ατόμα που, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα της διαδικτυακής έκδοσης της Ελευθεροτυπίας, βρισκόταν για αρκετή ώρα στο ίδιο σημείο χωρίς να κάνουν τίποτα, φόρεσαν «κουκούλες» και επιτέθηκαν σε μία διμοιρία των ΜΑΤ που εμφανίστηκε από την Καραγεώργη Σερβίας. Η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών. Το αποτέλεσμα; Μέσα σε μερικά λεπτά όλη η Πλατεία Συντάγματος θύμιζε Βαγδάτη, με πολλαπλές «εστίες» σύρραξης: αρχικά μπροστά από την Ερμού, ύστερα στη Φιλελλήνων, στη Μ.Βρετάνια, στη Σταδίου και στην Αμαλίας ενώ, σχεδόν παράλληλα, τα ΜΑΤ προχωρούσαν πάνω στη πλατεία Συντάγματος διαλύοντας το κύριο όγκο των «Αγανακτισμένων». Μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, η ατμόσφαιρα στο Σύνταγμα ήταν αποπνικτική αφού η συνεχής ρίψη δακρυγόνων από τα ΜΑΤ και οι εικόνες ωμής βίας, καθιστούσε σχεδόν αδύνατη την παραμονή στη πλατεία.

Αρκετοί διαδηλωτές, όπως ο Στέλιος από την ομάδα Επικοινωνίας των «Αγανακτισμένων», αναφέρουν ότι υπήρξε «μεθοδευμένο σχέδιο διάλυσης» της μαζικότερης συγκέντρωσης των τελευταίων τριάντα χρόνων. «Το περιμέναμε», μας είπε, «εμφανίζονταν άτομα με κουκούλες από το πουθενά, πετούσαν πέτρες στην αστυνομία, η οποία στη συνέχεια μας ψέκαζε σαν κατσαρίδες και μετά μας διέλυε. Αν αυτό δεν λέγεται προβοκάτσια, τότε τι λέγεται;».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους διαδηλωτές, ένας από τους κουκουλοφόρους που ακινητοποιήθηκε από το πλήθος στο ύψος της Μ. Βρετάνιας, διέθετε αστυνομική ταυτότητα. Εκτός αυτού, σάλο έχει προκαλέσει στο διαδίκτυο ένα βίντεο (πατήστε εδώ) στο οποίο φαίνονται ξεκάθαρα αστυνομικοί με πολιτικά στο Ζάππειο να μαζεύουν σιδερένια ρόπαλα ενώ δίπλα τους βρίσκεται μία ομάδα ΜΑΤ. Η αστυνομία αναφέρει ότι τα ρόπαλα ανήκαν σε αλλοδαπό ο οποίο και συνελήφθη για παράνομη οπλοκατοχή. Ωστόσο, είναι άξιον απορίας πώς «έτυχε» να βρεθεί τέτοιος αριθμός ροπάλων, τη συγκεκριμένη ώρα σε ένα πολυσύχναστο μέρος στο κέντρο της πόλης.

Οι «μάχες» συνεχίστηκαν μέχρι τις έξι το απόγευμα με τους διαδηλωτές να μην εγκαταλείπουν τη πλατεία. Οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα και την Ερμού ήταν γεμάτοι από κόσμο, ο οποίος γιούχαρε κάθε φορά που περνούσαν αστυνομικές δυνάμεις και τους καλούσε να αποσυρθούν ή προσπαθούσε να συνομιλήσει μαζί τους. Χαρακτηριστική ήταν η συνομιλία ενός πενηντάχρονου διαδηλωτή που μιλούσε με τον επικεφαλής διμοιρίας στο Υπουργείο Οικονομικών: «πες μου ποιους προστατεύεις; Αυτούς που ληστεύουν και εμένα και εσένα και τα παιδιά μας; Είναι αλήτες όλοι τους και το ξέρεις».«Το ξέρω, και τι θες να κάνω; Δουλειά μου είναι», απάντησε ο αστυνομικός για να λάβει την αποστομωτική απάντηση ότι «δεν είναι και πολύ ωραία δουλειά να χτυπάτε και να ρίχνετε χημικά στον κόσμο».

Αργά το απόγευμα, ο κύριος όγκος των διαδηλωτών γύρισε στη πλατεία Συντάγματος αποδεικνύοντας ότι ο κόσμος δεν τρομοκρατείται από τα φαινόμενα βίας. «Είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε εδώ», μας λέει η Ισμήνη από τη καλλιτεχνική ομάδα, «προσπάθησαν να μας διαλύσουν, τρώγαμε δακρυγόνα για τέσσερις ώρες, πονάει ολόκληρο το σώμα μας, ακόμα δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε και τα μάτια μας καίνε, αλλά δεν θα φύγουμε, θα κάτσουμε εδώ, θα κάνουμε Συνέλευση και δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα μέτρο».

Η Συνέλευση πραγματοποιήθηκε κανονικά ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε για αύριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News