344
Συνθήματα και άνθη έξω από το Α.Τ. όπου έλαβε χώρα η γυναικοκτονία της 1ης Απριλίου | In Time News / ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΕΛ.ΑΣ.: Το νέο εγχειρίδιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2024, 22:10
Συνθήματα και άνθη έξω από το Α.Τ. όπου έλαβε χώρα η γυναικοκτονία της 1ης Απριλίου
|In Time News / ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΕΛ.ΑΣ.: Το νέο εγχειρίδιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2024, 22:10

Διαταγή με νεότερες οδηγίες για την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας εξέδωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στις 5 Απριλίου, τέσσερις ημέρες μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γ. από τον πρώην σύντροφό της έξω από Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, όπου η 28χρονη είχε καταφύγει για να ζητήσει βοήθεια. Η γυναικοκτονία προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, με τον ρόλο της ΕΛ.ΑΣ. σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας να μπαίνει στο μικροσκόπιο.

Απόσπασμα του τετρασέλιδου εγγράφου, το οποίο φέρει τίτλο «Ενέργειες ανταπόκρισης σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας» και υπογράφεται από τον ίδιο τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Δημήτρη Μάλλιο, δημοσιεύτηκε από την «Καθημερινή».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η διαταγή περιέχει διευκρινίσεις επί του οδηγού που είχε εκδοθεί τον Αύγουστο του 2021 αναφορικά με τον τρόπο που οι αστυνομικοί θα πρέπει να διαχειρίζονται περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας –πρόκειται για έναν οδηγό ο οποίος, άτυπα, άφηνε σειρά ζητημάτων «στη διακριτική ευχέρεια των αστυνομικών», σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα.

Μεταξύ άλλων, το νέο έγγραφο κάνει εκτενή αναφορά στη χρήση περιπολικού, «ένα κενό στη διαδικασία που αναδείχθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο στην υπόθεση των Αγίων Αναργύρων», κατά την «Καθημερινή».

Στην παράγραφο «δ» της διαταγής αναφέρεται, συγκεκριμένα, πως «στις περιπτώσεις αυτόφωρης διαδικασίας, η διάθεση οχήματος για την αναζήτηση και σύλληψη του δράστη πραγματοποιείται από την υπηρεσία που επιλαμβάνεται της προανακρίσεως» καθώς και ότι σε περίπτωση κωλύματος η διάθεση του οχήματος θα γίνεται με μέριμνα των επικεφαλής των Κέντρων Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Επιπλέον, η ίδια διαδικασία διάθεσης οχήματος θα ακολουθείται «και στην περίπτωση μεταφοράς του θύματος σε ιατροδικαστική υπηρεσία ή όπου αλλού απαιτείται».

Στο έγγραφο γίνεται επίσης λόγος για τη δέσμευση της ΕΛ.ΑΣ. να εξασφαλίσει ασφαλή χώρο διαμονής για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, όπως και σε σχέδιο να γίνει επέκταση του Panic Button.

Τέλος, με σκοπό την καλύτερη δυνατή αξιολόγηση των αναφορών – καταγγελιών που φτάνουν στις αστυνομικές υπηρεσίες το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διατάσσει για καθεμία υπόθεση να ενημερώνονται ανώτεροι αξιωματικοί.

Απόσπασμα του εν λόγω εγγράφου (Πηγή: kathimerini.gr)

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...