353
Ο Μπόρις Τζόνσον έξω από την κατοικία του στο Λονδίνο στις 28 Μαΐου | REUTERS/Hannah Mckay

Εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη θα δώσει ο Μπόρις Τζόνσον για προεκλογικά ψέματα

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2019, 15:07
Ο Μπόρις Τζόνσον έξω από την κατοικία του στο Λονδίνο στις 28 Μαΐου
| REUTERS/Hannah Mckay

Εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη θα δώσει ο Μπόρις Τζόνσον για προεκλογικά ψέματα

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2019, 15:07

Ο Μπόρις Τζόνσον θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στη βρετανική Δικαιοσύνη σχετικά με παραπλανητικές δηλώσεις που έκανε στο παρελθόν.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κατηγορείται για αντικανονική συμπεριφορά (misconduct) κατά τη διάρκεια της θητείας του σε δημόσιο αξίωμα. Πρόκειται για μια περίοδο τεσσάρων μηνών πριν από το δημοψήφισμα του 2016, όταν ήταν βουλευτής, και ενός μήνα πριν από τις εκλογές του 2017 όταν πλέον ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Στο επίκεντρο της καταγγελίας των πολιτών, που έγινε δεκτή από τη Δικαιοσύνη, είναι ο ψευδής ισχυρισμός ότι η Βρετανία πληρώνει κάθε εβδομάδα 350 εκατ. ευρώ στις Βρυξέλλες, χρήματα που θα μπορούσαν να διατίθενται υπέρ του βρετανικού ΕΣΥ, όπως υποστήριζε η καμπάνια υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.

Οι Brexiters είχαν ναυλώσει και λεωφορείο που κυκλοφορούσε στη χώρα βαμμένο κόκκινο με το τεράστιο σύνθημα για τα 350 εκατ. που κατέληγαν στην «κακή» ΕΕ και όχι προς όφελος των φορολογουμένων.

Ο ισχυρισμός αποδομήθηκε πολύ γρήγορα και πλέον ακόμη και οι φανατικοί Brexiteer τον έχουν αποσύρει από την επιχειρηματολογία τους.

Το περιβόητο λεωφορείο υπέρ του NHS

Η απόφαση, όπως σημειώνει ο Guardian, έρχεται σε συνέχεια μιας κίνησης από πολίτες να χρηματοδοτήσουν ομαδικά την έρευνα για τη συμπεριφορά του βουλευτή των Τόρις, ο οποίος θεωρείται ότι είναι στην πρωτοπορία του αγώνα για τη διαδοχή της Τεράζα Μέι. Οι προσφορές έφτασαν συνολικά τις 200.000 στερλίνες.

Οι πολίτες επισήμαναν ακόμη ότι η ενέργειά τους δεν σχετίζεται με το Brexit και δεν αποσκοπεί στην ακύρωση ή την αναβολή του. Η υπεράσπιση του υπουργού από την πλευρά της τονίζει ότι η πρωτοβουλία ήταν «κόλπο» και ότι τα κίνητρα είναι σαφώς πολιτικά σε βάρος του βουλευτή και πρώην υπουργού.

Ο δικαστής στην απόφασή του σημειώνει ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών καλείται για εξηγήσεις, αλλά και ότι η υπόθεση μπορεί να φτάσει και σε ανώτερο δικαστήριο που θα κληθεί να αποφασίσει για τις κατηγορίες σε βάρος του Τζόνσον.

Αγνωστο παραμένει αν και πόσο η δικαστική περιπέτεια θα επηρεάσει τη διεκδίκηση από τον πρώην υπουργό της ηγεσίας των Συντηρητικών και άρα της πρωθυπουργίας. Η σχετική εσωκομματική προθεσμία για τις υποψηφιότητες λήγει στις αρχές Ιουνίου και η εκλογή θα γίνει μέσα στον Ιούλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...