739
Οι κούκλες στέκονται έξω από ένα κατάστημα «Raxevsky» στην Αθήνα, ως μάρτυρες του τέλους μιας κάποτε κραταιάς φίρμας... | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Εκλεισαν και τα καταστήματα «Raxevsky» – πώς ήρθε το τέλος

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2019, 13:23
Οι κούκλες στέκονται έξω από ένα κατάστημα «Raxevsky» στην Αθήνα, ως μάρτυρες του τέλους μιας κάποτε κραταιάς φίρμας...
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Εκλεισαν και τα καταστήματα «Raxevsky» – πώς ήρθε το τέλος

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2019, 13:23

Δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμά της, η οικονομική κρίση συνεχίζει να μετράει «θύματα». Μια ιστορική ελληνική φίρμα στον χώρο της γυναικείας ένδυσης, η Raxevsky, κατεβάζει ρολά.

Πορεύτηκε δυναμικά επί 40 χρόνια, αλλά δεν κατάφερε να αντέξει στο ασφυκτικό τρίγωνο που δημιούργησαν η μείωση της εσωτερικής ζήτησης, τα capital controls και η απουσία ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος ικανού να παρέχει δάνεια. Παράλληλα όμως δεν κατάφερε και να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις τις αγοράς, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει.

Η είδηση έγινε γνωστή τη Δευτέρα. Από το πρωί της Τρίτης τα καταστήματα της φίρμας άρχισαν να διαλύονται. Η εταιρεία Raxevsky-Helen’s Club που ανέπτυξε το διάσημο brand για να φτάσει έκλεισε αφήνοντας χρέη σε προμηθευτές και εργαζόμενους που εκτιμώνται σε πάνω από 25 εκατ. ευρώ…

Αναλυτές της αγοράς εξηγούν ότι η συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας, που είχε εγκριθεί τον Δεκέμβριο του 2016, δεν υποστηρίχθηκε και έτσι η περαιτέρω συρρίκνωση της δραστηριότητας και η απαξίωση του δικτύου έφερε το τέλος: εικονογραφείται με τα καταστήματα που αδειάζουν και δυστυχώς, με την απόλυση των τελευταίων 100 εργαζομένων.

Η εταιρεία απήλαυσε την τελευταία διετία μια ενδιάμεση χρηματοδότηση στο πλαίσιο των διακανονισμών για τα χρέη της, όμως δεν υλοποίησε τις δεσμεύσεις της για ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων στο εξωτερικό και επένδυση σε e-shop, που είναι, αν όχι το παρόν, σίγουρα το μέλλον.

Από την άλλη όμως, οι (απολυμένοι) εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι η ίδια η εταιρεία άρχισε να μην τροφοδοτεί τα καταστήματα, με αποτέλεσμα την απαξίωση της φίρμας.

«Μέχρι και τον Ιανουάριο του 2019 συνεχίσαμε να προσφέρουμε αδιαλείπτως τις υπηρεσίες μας, πιστεύοντας αφενός στη “Συμφωνία Εξυγίανσης” αλλά και τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις της διοίκησης ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βιωσιμότητά της και αφετέρου στις δυνατότητες της ίδιας της εταιρείας… Όμως οι προσπάθειες αυτές ήταν ξεκάθαρα μονόπλευρες, αφού η διοίκηση άφησε την εταιρεία να αργοπεθαίνει…» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

H Raxevsky ιδρύθηκε το 1976 από την Ελένη Ραξέφσκι και τον Γιώργο Μουρτζούχο και κατάφερε να εξάγει προϊόντα της σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία, Ισπανία) αλλά και στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης το 2009, απασχολούσε περισσότερος από 250 εργαζόμενους και ήλεγχε ένα δίκτυο 50 ιδιόκτητων και franchise καταστημάτων.

Η ιστορία γνωστή: Η κάθετη πτώση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά, τα capital controls και η αδυναμία-απροθυμία των τραπεζών να παρέχουν γραμμές χρηματοδότησης όξυναν τα όλο και διογκούμενα προβλήματα ρευστότητας στην εταιρεία, που αναγκάστηκε να περιορίσει την έκθεσή της στις διεθνείς αγορές και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση στην τοπική αγορά.

Οι εξαγωγές της περιορίστηκαν μόνο στην Κύπρο και τη Βουλγαρία, το δίκτυό της μετρούσε λιγότερα από 30 σημεία πώλησης και οι εργαζόμενοι μειώθηκαν σε 150.

Η Raxevsky από κερδοφόρα μέχρι το 2011 πέρασε σε ζημιογόνες χρήσεις και ο κύκλος εργασιών κατέρρευσε: από 21,3 εκατ. ευρώ το 2011 έπεσε στα 3 εκατ. ευρώ το 2016…

Στο μεταξύ σύγχυση προέκυψε με την εταιρεία Mini Raxevsky AE, η οποία συνεχίζει κανονικότατα τη λειτουργία της. Μάλιστα αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση:

«Αυτές τις ημέρες η εταιρεία μας έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα από ανυπόστατα, ψευδή, έως και κακόβουλα δημοσιεύματα και αναρτήσεις. Ανθρωποι και οργανισμοί ΜΕΡΟΥΣ του τύπου, έδειξαν ισχνό, τουλάχιστον, επαγγελματισμό, εμπλέκοντας τη Mini Raxevsky AE στην υπόθεση κλεισίματος της εταιρείας Raxevsky ΑΒΕΕ, μπερδεύοντας και αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη.

Απευθυνόμαστε στο υγιές κομμάτι της δημοσιογραφίας που υπηρετεί πιστά το λειτούργημα της ενημέρωσης και ελπίζουμε στη συνδρομή του για την αποκατάσταση της αλήθειας. Προφανώς και η εταιρεία μας θα κινηθεί με όλα τα ένδικα μέσα εναντίον όλων αυτών που από άγνοια, ημιμάθεια , αλλά και κακή προαίρεση έχουν βλάψει τόσο έντονα την εικόνα μας και τους κόπους 30 ετών.

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα για την εταιρεία γυναικείων ενδυμάτων Raxevsky ΑΒΕΕ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η

Mini Raxevsky ΑΕ είναι μια διαφορετική εταιρεία με δική της, διεύθυνση, ιδιοκτησία και διοίκηση, με διαφορετικό αντικείμενο (παιδικά ενδύματα) και ουδεμία σχέση έχει με την εταιρεία γυναικείων ενδυμάτων.

Η Raxevsky ΑΒΕΕ ιδρύθηκε από τον Κο Γεώργιο Μουρτζούχο και τη αποβιώσασα Κα Ελένη Ραξέβσκυ. Από την άλλη, το όνομα της εταιρείας Mini Raxevsky προκύπτει από την Πρόεδρο της εταιρείας Δήμητρα Ραξέβσκυ, η οποία συνεταιριζόμενη με τον Κο Αβεντίς Μπαλιάν από το 1989, έχει αφιερωθεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο σχεδιασμό των «παιδικών ρούχων» αλλά και στο χτίσιμο της εταιρικής ταυτότητας, καθιερώνοντας τη Mini Raxevsky ως ένα από τα πιο ισχυρά και λαοφιλή Brands παιδικής μόδας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Συνεχίζουμε με ….καταστήματα στην Ελλάδα, ανακοινώνοντας το άνοιγμα των Ιωαννίνων, στην Κύπρο, στην Αυστραλία και στο Μεξικό καθώς και με ένα επιτυχημένο e shop με πωλήσεις σε όλο τον κόσμο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...