395
Η εφαρμογή WhatsApp γλίτωσε από το ρωσικό εμπάργκο προς την... τρομοκρατική Meta του Ζάκερμπεργκ | Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Ψηφιακός πόλεμος: Γιατί το Κρεμλίνο δεν έκοψε το WhatsApp

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2022, 20:45
Η εφαρμογή WhatsApp γλίτωσε από το ρωσικό εμπάργκο προς την... τρομοκρατική Meta του Ζάκερμπεργκ
|Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Ψηφιακός πόλεμος: Γιατί το Κρεμλίνο δεν έκοψε το WhatsApp

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2022, 20:45

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία η Ρωσία επέστρεψε στην απολύτως ελεγχόμενη από το κράτος ενημέρωση, ενώ συγχρόνως επέβαλε και σιγή στα σόσιαλ μίντια – για την ακρίβεια: σε όσα από αυτά μπορούσε. Οι πρωτοβουλίες του Κρεμλίνου, οι οποίες στοχεύουν στη φίμωση των αντιφρονούντων, έφθασαν στο σημείο να εξομοιώσουν με τρομοκρατική οργάνωση την εταιρεία «Meta» του Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Τα παραπάνω μετέδωσε από τη Νέα Υόρκη ο δημοσιογράφος της Corriere della Sera Μάσιμο Γκάτζι.

Στη Ρωσία, ως γνωστόν, με δικαστικές αποφάσεις έχουν απαγορευτεί σαν τρομοκρατικές φωλιές τα Facebook και Instagram, δύο Μέσα που ανήκουν στον ίδιο αμερικανό επιχειρηματία. Περιέργως, ωστόσο, τα δικαστήρια δεν καταδίκασαν όλες τις πλατφόρμες της αυτοκρατορίας του Ζάκερμπεργκ. Τη γλίτωσε το WhatsApp, διότι οι δικαστές απεφάνθησαν ότι δεν χρησιμοποιείται συστηματικά για τη διάδοση πληροφοριών.

Στην πραγματικότητα, όπως υποστηρίζουν πολλοί αντιφρονούντες, το WhatsApp χρησιμεύει, όπως το Facebook και το Instagram, για τη μετάδοση πολιτικών σχολίων, αν και είναι αλήθεια ότι, βασικά, αυτό το Μέσο ανταλλαγής μηνυμάτων χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή πρακτικών πληροφοριών. Και ακριβώς για αυτό, λένε οι οργανώσεις των αντιφρονούντων, πρέπει να αναζητηθεί κάποια απάντηση. Πώς, τάχα, εξηγείται αυτή η ανώμαλη συμπεριφορά των Ρώσων;

Δεν έχει νόημα, έγραψε ο Γκάτζι, να λέμε ότι μόνο κάποια από τα προϊόντα της «Meta» μπορούν να ευνοήσουν τον εξτρεμισμό. Η αλήθεια είναι ότι το Κρεμλίνο θέλει να λογοκρίνει τα πάντα, ωστόσο δεν μπορεί να το κάνει. Και να γιατί δεν μπορεί: διότι οι άνθρωποι έχουν πλέον συνηθίσει να χρησιμοποιούν τις αμερικανικές πλατφόρμες για χίλιους δυο λόγους και, αν τους τις στερήσει απότομα, θα αντιδράσουν.

Στη Ρωσία υπάρχουν 84 εκατομμύρια χρήστες του WhatsApp. Είναι σχεδόν αδύνατον να τους κόψουν το Μέσο, αφού κατέστη βασική υπηρεσία για αυτούς. Η μόνη εναλλακτική που θα μπορούσε να υπάρξει είναι ένα ρωσικό υποκατάστατο του WhatsApp. Κατεβλήθη η σχετική προσπάθεια, ωστόσο το αντίγραφο απέτυχε να μιμηθεί το πρωτότυπο. Αντιθέτως, το Facebook αντικαταστάθηκε επιτυχώς από το ρωσικό Μέσο Vkontakte.

Μιλώντας γενικώς περί σόσιαλ μίντια, να πούμε ότι το YouTube συνεχίζει να λειτουργεί στη Ρωσία παρά το γεγονός ότι φιλοξενεί και πολιτικό υλικό. Και ο Γκάτζι σημείωσε ότι τα Twitter και TikTok είναι σχεδόν αδύνατον να απαγορευτούν εκεί. Πάντως το Κρεμλίνο προσπάθησε να αντικαταστήσει το YouTube με μία ρωσική έκδοση, το RuTube, όμως τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά. Οι αντιφρονούντες ωστόσο επιμένουν ότι το καθεστώς δεν πρόκειται να παραιτηθεί: η εταιρεία VK Group, πολύ κοντά στη ρωσική κυβέρνηση, θα προσπαθήσει να λανσάρει ξανά την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων ICQ σαν αντίβαρο του WhatsApp.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...