240
Φιαλίδια με το εμβόλιο της Moderna | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Εγκρίνεται το εμβόλιο της Moderna στις ΗΠΑ – Στις 6 Ιανουαρίου αποφασίζει η ΕΜΑ

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2020, 13:32
Φιαλίδια με το εμβόλιο της Moderna
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Εγκρίνεται το εμβόλιο της Moderna στις ΗΠΑ – Στις 6 Ιανουαρίου αποφασίζει η ΕΜΑ

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2020, 13:32

Μία ανάσα από την κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου της Modernaβρίσκεται η αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής συμβούλων.

Με ψήφους 20-0 η επιτροπή υπέδειξε να εγκριθεί το εμβόλιο για ηλικίες άνω των 18 ετών, όπως είχε κάνει και με το εμβόλιο της Pfizer την περασμένη εβδομάδα.

Δύο ημέρες αργότερα, δηλαδή πάρα πολύ γρήγορα, λόγω και των πιέσεων από τον Λευκό Οίκο, ο FDAενέκρινε οριστικά το εμβόλιο και έτσι ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής του FDA, Στίβεν Χαν, διαβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η υπηρεσία σκοπεύει να κινηθεί ταχύτατα προς την οριστικοποίηση και την έκδοση άδειας κατεπείγουσας χρήσης (emergency use authorization, EUA) του εμβολίου της Μoderna. Αυτό αναμένεται να συμβεί την Παρασκευή.

Η χορήγηση άδειας θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να αρχίσει η διανομή δόσεων σε όλη την επικράτεια της χώρας που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού στον κόσμο -με 317.000 νεκρούς και 17 εκατ. κρούσματα- πιθανόν ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Την ίδια στιγμή, η αντίστοιχη υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, EMA, ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει για την έγκριση του εμβολίου της Moderna, στις 6 Ιανουαρίου, αντί για τις 12 που ήταν προγραμματισμένο νωρίτερα. Υπενθυμίζεται, ότι στις 21 Δεκεμβρίου, θα συνεδριάσει για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Σύμφωνα με το Reuters, το εμβόλιο της Moderna θεωρείται ευκολότερο στη μεταφορά και διανομή από αυτό της Pfizer, καθώς δεν απαιτεί τη συντήρησή του στους μείον 70 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...