512
Το πώς, το πότε και το εάν θα επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκή κλίμακα αναμένεται να αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ | REUTERS/Lisa Leutner

ΕΕ: Συμφωνία για κοινές αγορές φυσικού αερίου, χωρίς απόφαση (ακόμη) για πλαφόν

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2022, 22:39
Το πώς, το πότε και το εάν θα επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκή κλίμακα αναμένεται να αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
|REUTERS/Lisa Leutner

ΕΕ: Συμφωνία για κοινές αγορές φυσικού αερίου, χωρίς απόφαση (ακόμη) για πλαφόν

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2022, 22:39

Σε μια γενική συμφωνία ότι οι χώρες θα πρέπει να αρχίσουν να αγοράζουν από κοινού φυσικό αέριο πριν από το επόμενο καλοκαίρι κατέληξαν την Τετάρτη οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παράλληλα, συμφώνησαν στην ανάγκη θέσπισης μιας εναλλακτικής τιμής αναφοράς για το φυσικό αέριο, όπως τόνισε ο τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα μετά τη συνάντηση των υπουργών του ευρωπαϊκού μπλοκ στην Πράγα.

«Θέλουμε να επιταχύνουμε τις κοινές αγορές και να χρησιμοποιήσουμε την αγοραστική δύναμη ολόκληρης της οικονομίας της ΕΕ ώστε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των προμηθειών για τον επόμενο χειμώνα, που μπορεί να είναι ακόμη πιο κρίσιμος από αυτόν», δήλωσε. «Συνεπώς ζητήθηκε από την Επιτροπή να επιταχύνει τις εργασίες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Σικέλα, τον οικοδεσπότη της συνάντησης καθώς η Δημοκρατία της Τσεχίας ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, η συνεδρίαση αυτή συνέβαλε στο να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των κρατών – μελών.

Το πώς, το πότε και το εάν θα επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκή κλίμακα αναμένεται να αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για έναν δύσκολο χειμώνα, πολλές κυβερνήσεις κάλεσαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να κατεβάσουν τον θερμοστάτη της θέρμανσης και να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας | Shutterstock
Θα είναι ο καιρός σύμμαχος του Πούτιν;

Οπως ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ένας δριμύς και παρατεταμένος χειμώνας θα ήταν σύμμαχος του Πούτιν –ιδιαίτερα αν οι Ευρωπαίοι καθυστερήσουν κι άλλο στην οργάνωση της «άμυνας» τους.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστήριξαν ότι ο ρώσος πρόεδρος χειραγωγεί συστηματικά το όπλο της ενέργειας ανοίγοντας και κλείνοντας κατά βούλησιν την στρόφιγγα του φυσικού αερίου, σε αντίποινα για την υποστήριξη της Δύσης προς το Κίεβο.

Ωστόσο, το «παιγνίδι» αυτό το Κρεμλίνο το είχε ξεκινήσει ήδη πολλούς μήνες πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κατά το ίδιο Μέσο.

Τα τελευταία χρόνια, η δυτική Ευρώπη γνώρισε εξαιρετικά δριμείς χειμώνες, όπως το 2010-2011, καθώς και σιβηρικό ψύχος το 2018, με δεκάδες θανάτους και διατάραξη των μεταφορών, θύμισε, ενώ πρόσθεσε: «Αν επαναληφθεί αυτό, σε μία συγκυρία έλλειψης ρωσικού φυσικού αερίου και με το δεδομένο ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν φροντίσει να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ενεργειακές προμήθειες του Κρεμλίνου, θα μπορούσαν να προκληθούν μεγάλες δυσκολίες με συνέπεια, μεταξύ άλλων, και την μείωση της αποφασιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην υποστήριξη της Ουκρανίας».

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών, πολλές κυβερνήσεις κάλεσαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να κατεβάσουν τον θερμοστάτη της θέρμανσης και να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας. Επιπλέον, οι «27» προχώρησαν στην πλήρωση των στρατηγικών τους αποθεμάτων, προσφεύγοντας στο ακριβό φυσικό αέριο της Αλγερίας, του Κατάρ, της Νορβηγίας ή των ΗΠΑ.

Με την πλήρωση των αποθεμάτων στο 90%, η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί πλέον ότι είναι σε θέση να εγγυηθεί την ενεργειακή ασφάλεια των πολιτών της, επεσήμανε το Πρακτορείο. «Ακόμη περισσότερο, αν οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι κανονικές».

Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για απολύτως αξιόπιστες προβλέψεις, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν έναν σε γενικές γραμμές ήπιο χειμώνα, με μία πιθανότητα πρόωρων κυμάτων ψύχους τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, ανέφερε το ρεπορτάζ, επικαλούμενο προκαταρκτικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...