370
17 Σεπτεμβρίου: ο Zόραν Ζάεφ υποδέχεται τον Ντόναλντ Τουσκ στα Σκόπια | EPA/GEORGI LICOVSKI

ΕΕ: Αρχίζουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2019, 19:38
17 Σεπτεμβρίου: ο Zόραν Ζάεφ υποδέχεται τον Ντόναλντ Τουσκ στα Σκόπια
|EPA/GEORGI LICOVSKI

ΕΕ: Αρχίζουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2019, 19:38

Κοινή επιστολή τεσσάρων θεσμικών παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης είδε το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη και αφορά την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τη Βόρεια Μακεδονία και με την Αλβανία. Το κείμενο φέρει τις υπογραφές του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, του απερχομένου προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της νέας προέδρου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στην κοινή επιστολή τους οι τέσσερις κορυφαίοι παράγοντες της ΕΕ υπογραμμίζουν τη σημασία της τήρησης των υπεσχημένων από πλευράς Ενωσης, αλλά και την προστασία των συμφερόντων της στο πλαίσιο του ευμετάβλητου διεθνούς συστήματος ισχύος. Αυτοί είναι και οι λόγοι οδήγησαν την Ευρώπη στην ανακοίνωση της έναρξης ενταξιακών συνομιλιών με τις δύο χώρες των Βαλκανίων, για τις οποίες «η ευρωπαϊκή προοπτική υπήρξε μια μεγάλη πηγή κινήτρων και αποφασιστικότητας».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής των τεσσάρων -στο οποίο τονίζεται ότι «δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας»- έχει ως εξής:

«Τον περασμένο Ιούνιο συμφωνήσαμε να καταλήξουμε σε σαφή και ουσιαστική απόφαση για την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2019.

»Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται μπροστά σε μια στρατηγική επιλογή. Το αν η ΕΕ αποφασίζει τώρα να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία αποτελεί δοκιμασία της ικανότητας της Ενωσης να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της και να κοιτάξει προς το μέλλον.

»Ο κόσμος μας βρίσκεται σε γρήγορες αλλαγές. Για να μπορέσει η ΕΕ να υποστηρίξει τον διεθνή της ρόλο και να προστατεύσει τα συμφέροντά της, θα συμβάλει στην επίτευξη αυτών των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την έναρξη της διαδικασίας προσχώρησης.

»Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία έκαναν αυτό που τους ζητήσαμε να κάνουν. Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί σημαντική προσπάθεια από τους πολίτες τους, για τους οποίους η ευρωπαϊκή προοπτική υπήρξε μια μεγάλη πηγή κινήτρων και αποφασιστικότητας.

»Δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας. Θα υπάρξει πολλή σκληρή δουλειά για τις μεταρρυθμίσεις στην πορεία. Η ιδιότητα μέλους δεν θα γίνει εν μιά νυκτί. Και οι δύο χώρες το γνωρίζουν αυτό. Παράλληλα, η συνεργασία της ΕΕ θα πρέπει να εμβαθυνθεί ώστε να συμβαδίζει με τη διεύρυνση, προς το αμοιβαίο συμφέρον των πολιτών της Ευρώπης και των υποψήφιων χωρών.

Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η στιγμή να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες και με τις δύο χώρες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...