565
Ο Τζο Μπάιντεν μιλά σε εκδήλωση για τη νέα νομοθεσία για την οπλοκατοχή, στον κήπο του Λευκού Οίκου, τη Δευτέρα | REUTERS/Kevin Lamarque

Δημοκρατικοί σε Μπάιντεν: Να μην είσαι ξανά υποψήφιος

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2022, 11:54
Ο Τζο Μπάιντεν μιλά σε εκδήλωση για τη νέα νομοθεσία για την οπλοκατοχή, στον κήπο του Λευκού Οίκου, τη Δευτέρα
|REUTERS/Kevin Lamarque

Δημοκρατικοί σε Μπάιντεν: Να μην είσαι ξανά υποψήφιος

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2022, 11:54

Δύο στους τρεις Δημοκρατικούς δεν θέλουν να είναι ξανά υποψήφιος ο Τζο Μπάιντεν το 2024, λόγω της ηλικίας του.

Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, είναι άλλο ένα πλήγμα για τον αμερικανό πρόεδρο, τη στιγμή που έχει δει τη δημοτικότητά του να μειώνεται στο 33%, το χαμηλότερο ποσοστό από την εποχή του Χάρι Τρούμαν, το 1946.

Καθώς ο αμερικανός πρόεδρος, ο γηραιότερος που εξελέγη ποτέ, αναχωρεί αεροπορικώς σήμερα για μια ακόμα κουραστική περιοδεία, αυτή τη φορά στη Μέση Ανατολή, η συζήτηση εντείνεται, ειδικά με δεδομένη τη διακηρυγμένη πρόθεσή του να είναι ξανά υποψήφιος για το αξίωμα το 2024.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα γιορτάσει τα 80 του χρόνια στις 20 Νοεμβρίου. Αν εκλεγόταν και για δεύτερη θητεία, θα την ολοκλήρωνε στα 85 του.

Η ηλικία του «έχει γίνει άβολο ζήτημα για τον ίδιο και το κόμμα του», επισήμαναν οι New York Times το Σάββατο.

Δημοσκόπηση που δημοσίευσε τη Δευτέρα η ίδια εφημερίδα δείχνει ότι το 64% των υποστηρικτών των Δημοκρατικών θα προτιμούσε κάποιον άλλο υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2024, κάτι που δικαιολόγησε επικαλούμενο την ηλικία του νυν πρόεδρου (33%), κριτήριο που αξιολογεί ως σημαντικότερο από τις επιδόσεις του στον Λευκό Οίκο (32%).

H υγεία του πάντως είναι καλύτερη από πολλών -πολύ- νεότερων: η ιατρική γνωμάτευση του περασμένου Νοεμβρίου ανέφερε ότι πρόκειται για άνδρα «ακμαίο», με ήπια προβλήματα γαστρικής παλινδρόμησης και αρθρίτιδας.

Στο ρεπορτάζ των New York Times , το περιβάλλον του τον υπερασπίστηκε με σθένος. Στο αεροσκάφος, «περνά ώρες κάνοντας σχεδιασμούς για ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, όταν πολύ νεότεροι δεν θέλουν παρά μόνο ένα πράγμα, να κοιμηθούν», διαβεβαίωσε ο Μάικ Ντόνιλον, σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

Ο αμερικανός πρόεδρος πάντως δεν το βάζει κάτω και έπειτα από την πτώση που υπέστη με το ποδήλατο στις 18 Ιουνίου, που δεν ήταν τίποτε σοβαρό αλλά σχολιάστηκε, διάλεξε –επί τούτου– να ανέβει ξανά στη σέλα την Κυριακή και να αστειευτεί για το πάθημά του με δημοσιογράφους.

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε ξανά ποδήλατο, την Κυριακή – REUTERS/Tasos Katopodis

Ο Μπάιντεν εξάλλου δεν είναι η εξαίρεση. Πολλές μορφές της αμερικανικής πολιτικής ζωής έχουν πατήσει προ πολλού τα 70, ξεκινώντας από τον Ντόναλντ Τραμπ, 76 ετών σήμερα.

Δυνητικός υποψήφιος το 2024, ο Τραμπ ξέρει καλά πως αυτή η συζήτηση δεν τον συμφέρει και πολύ για αυτό δήλωσε τα εξής στο δικό του site «Truth Social»: «Πολύς κόσμος πάνω από 80 και ακόμα και πάνω από τα 90 είναι τετραπέρατος όσο και πριν. Ο Μπάιντεν δεν είναι, αλλά αυτό δεν έχει τόσο σχέση με την ηλικία του. Στην πραγματικότητα, η ζωή αρχίζει στα 80!».

Πάντως, σε πανεθνική δημοσκόπηση, το 44% δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον Μπάιντεν αν ο Τραμπ ήταν αντίπαλός του στις επόμενες εκλογές, ενώ το 41% προτίμησε τον πρώην πρόεδρο.

Στις νεότερες ηλικίες είναι που ο Μπάιντεν χάνει σε δημοτικότητα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των NYT, μόλις το 5% των ψηφοφόρων 18-29 ετών που συμμετείχαν σε εσωκομματικές διαδικασίες των Δημοκρατικών θα επιθυμούσε να τον δει ξανά υποψήφιο για την προεδρία το 2024.

Προς το παρόν, δεν ξεχωρίζει ιδιαίτερα κάποιος ή κάποια από τους υπόλοιπους Δημοκρατικούς. Πολιτικοί σχολιαστές εκφράζουν αρκετές αμφιβολίες για τις πιθανότητες της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις (57 ετών), η οποία θεωρείται η φυσική υποψήφια σε περίπτωση απόσυρσης του Μπάιντεν, να εκλεγεί στην προεδρία. Δύο από τους πιθανούς υποψηφίους που φαίνεται να προτιμούν οι ψηφοφόροι, τουλάχιστον αυτή την περίοδο, είναι ο 54χρονος κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ και ο 40χρονός υπουργός Μεταφορών, Πιτ Μπούτιτζετζ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...