1031
Η χειραψία Μητσοτάκη - Κουτσούμπα πριν από την έναρξη της συνάντησής τους τη Δευτέρα | INTIMEnews

Μητσοτάκης σε Κουτσούμπα: «Γύρισε ο κόσμος ανάποδα. Εσύ με μπλε γραβάτα και εγώ με κόκκινη»

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2020, 12:38
Η χειραψία Μητσοτάκη - Κουτσούμπα πριν από την έναρξη της συνάντησής τους τη Δευτέρα
|INTIMEnews

Μητσοτάκης σε Κουτσούμπα: «Γύρισε ο κόσμος ανάποδα. Εσύ με μπλε γραβάτα και εγώ με κόκκινη»

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2020, 12:38

Ολοκληρώνοντας των κύκλο ενημερωτικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε το πρωί της Δευτέρας στο γραφείο του στη Βουλή, τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Γύρισε ο κόσμος ανάποδα. Εσύ με μπλε γραβάτα και εγώ με κόκκινη», είπε αστειευόμενος ο κ. Μητσοτάκης καλωσορίζοντας τον κ.Κουτσούμπα, ο οποίος με τη σειρά του αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο, όπου μετείχε σε εκδήλωση της κομματικής οργάνωσης του ΚΚΕ.

«Εν όψει της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού το ΚΚΕ οργανώνεται», σχολίασε ο Πρωθυπουργός.

Σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ επανέλαβε για το θέμα του εκλογικού νόμου ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, ενώ για το όνομα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστήριξε πως ο Πρωθυπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του.

«Σιγά μην μου έλεγε ποιος θα είναι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας, εκτιμώντας ότι η πρόταση του κ. Μητσοτάκη θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο μήνα.

Στη δήλωση του μετά το τέλος της συνάντησης, ο γ.γ.του ΚΚΕ δεν παρέλειψε να ρίξει και την μπηχτή του στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για την «κωλοτούμπα» που έκαναν στη στάση τους έναντι των ΗΠΑ.

 «Δεν περιμέναμε και κάτι διαφορετικό» από τον Πρωθυπουργό, καθώς «είναι πάγια και διαχρονική η απόψή τους σχετικά με τη στάση της Ελλάδας απέναντι στους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ, απέναντι στις διεθνείς συμμαχίες».

«Δυστυχώς όμως», τόνισε, «βλέπουμε και άλλα κόμματα όπως είναι για παράδειγμα η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση η οποία παλιότερα είχε άλλες θέσεις, όμως ως κυβέρνηση ουσιαστικά προετοίμασε αυτή την απαράδεκτη αμερικανονατοϊκή συμφωνία» (εννοώντας την αμυντική συμφωνία Ελλάδος – ΗΠΑ).

H δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα μετά το πέρας της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει αναλυτικά ως εξής:

Μετά από την ενημέρωση εκ μέρους του κυρίου πρωθυπουργού θα ήθελα να σας πω ότι βρισκόμαστε πραγματικά στη δίνη σοβαρών εξελίξεων έντονων ανταγωνισμών, αντιθέσεων και συγκρούσεων στη περιοχή. Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα ανήσυχους. Εκφράσαμε την αντίθεση του ΚΚΕ με τη νέα ελληνοαμερικάνικη συμφωνία που επεκτείνει τις αμερικάνικες και ΝΑΤΟϊκές βάσεις στην Ελλάδα και εμπλέκει τη χώρα μας σε νέους τυχοδιωκτισμούς και σε πολεμικούς, ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Φυσικά εκ μέρους της κυβέρνησης και του κυρίου πρωθυπουργού δεν περιμέναμε και κάτι διαφορετικό. Είναι πάγια και διαχρονική η απόψή τους σχετικά με τη στάση της Ελλάδας απέναντι στους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ, απέναντι στις διεθνείς συμμαχίες. Δυστυχώς όμως βλέπουμε και παρακολουθούμε στο πολιτικό σκηνικό, άλλα κόμματα όπως είναι για παράδειγμα η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση η οποία παλιότερα είχε άλλες θέσεις, όμως ως κυβέρνηση ουσιαστικά προετοίμασε αυτή την απαράδεκτη αμερικανονατοϊκή συμφωνία.

Εκφράσαμε την αντίθεσή μας με τις τοποθετήσεις, τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του με τον Τραμπ, σχετικά με την δολοφονική ενέργεια ενάντια σε αξιωματούχο μιας άλλης χώρας. Ηταν εγκληματική ενέργεια αυτή του του Τραμπ. Έπρεπε καθαρά να ειπωθεί στις ΗΠΑ και μάλιστα όχι για το πρόσωπο το συγκεκριμένο, όπως ξέρετε εμείς δεν υπερασπίζουμε το Ιρανικό καθεστώς, έχουμε πλήρη αντίθεση με το πώς συμπεριφέρεται στη χώρα του και την περιοχή. Ομως εδώ πρόκειται για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων, εκτός από το γεγονός τις δολοφονικής ενέργειας ενάντια σε έναν αξιωματούχο.

Από αυτή τη σκοπιά θεωρούμε ότι μπαίνουμε στη δίνη εξελίξεων που μας ανησυχούν και που βεβαίως θα την πληρώσουν οι λαοί, θα την πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Την ίδια στιγμή εκφράσαμε την ανησυχία μας για την συνεχή και παρατεινόμενη αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, εκ μέρους της τούρκικης αστικής τάξης, του Ερντογάν, της κυβέρνησης της Τουρκίας με όλες αυτές τις οριοθετήσεις ΑΟΖ με την Λιβύη και βεβαίως την απαράδεκτη τακτική του να αμφισβητεί ακόμα και διεθνείς συμφωνίες που καθόρισαν τα σύνορα στην περιοχή και στα συγκεκριμένα κράτη, εδώ στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια και στην Αν. Μεσόγειο από προηγούμενες δεκαετίες. Και φυσικά εκφράσαμε την διαφωνία μας για την προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης, κάτι που δεν το δέχεται βέβαια η Τουρκία. Ομως θέσαμε και το ζήτημα του συνυποσχετικού που μας ανησυχεί για το τι θα περιέχει αν τελικά οδηγηθούν σε μια τέτοια συμφωνία τα δύο μέρη.

Από εκεί και πέρα εκφράσαμε στον πρωθυπουργό την άποψή μας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εμείς δεν μπαίνουμε στην ονοματολογία. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο και γίνεται για μικροκομματικά πολιτικά συμφέροντα και κριτήρια. Και από αυτή τη σκοπιά εμείς εκτιμάμε ότι ο ΠτΔ υλοποιεί μια αντιλαϊκή πολιτική από την ίδια τη θέση του συμμετέχοντας στον σκληρό πυρήνα της αστικής πολιτικής εδώ στη χώρα μας. Δεν είναι το πρόβλημα του προσώπου, είναι το πρόβλημα του τι ενέργειες, τι πολιτικά καθήκοντα υλοποιεί ο εκάστοτε ΠτΔ.

Οσον αφορά τον εκλογικό νόμο εκφράσαμε ξανά την πάγια θέση μας για καθαρή ανόθευτη απλή αναλογική χωρίς μπόνους στο πρώτο κόμμα, χωρίς πλαφόν ούτε το 3% που υπάρχει σήμερα και βεβαίως να εκφράζεται ο ελληνικός λαός με την ψήφο του και αυτό να αποτυπώνεται και στη σύνθεση του ελληνικού κοινοβουλίου με ό,τι δίνει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στα πολιτικά κόμματα.

Τέλος εκ μέρους μας εκφράσαμε την αντίθεση στο νέο νομοσχέδιο ή στις σκέψεις που υπάρχουν στη κυβέρνηση, για την απαγόρευση διαδηλώσεων, τον περιορισμό διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας.

Θέσαμε στον πρωθυπουργό το ζήτημα του προβλήματος που υπάρχει με το ΛΑΡΚΟ και βεβαίως εδώ ζητάμε άμεση χρηματοδότηση ώστε οι εργαζόμενοι να πληρώνονται τη δουλειά τους, διότι δεν συμβαίνει αυτό σήμερα και βεβαίως να διασφαλιστεί, οποιαδήποτε λύση επιλεγεί τελικά, να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, να διασφαλιστούν όλες οι εργασιακές θέσεις.

Επισημάναμε, με αφορμή το brexit, ότι πρέπει να διασφαλιστούν και νομοθετικά τα δικαιώματα των Ελλήνων που βρίσκονται στη Μ. Βρετανία μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ, όπως είναι να μην αυξηθούν τα δίδακτρα στους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους φοιτητές που βρίσκονται εκεί σε αυτή τη χώρα, και βεβαίως να εξασφαλιστούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων γιατί όπως ξέρετε έχουμε χιλιάδες Ελληνες συμπατριώτες μας να μένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και να δουλεύουν εκεί.

Και τέλος θέσαμε το ζήτημα το να δει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός το ζήτημα της πιστοποίησης και πώς αυτή γίνεται για τους εργαζόμενους κυρίως από οικοδομικές εργασίες που πάνε μετανάστες στη Μ. Βρετανία και πώς γίνεται η διαδικασία πιστοποίησης κάτι που δεν συμβαίνει με άλλες χώρες με αποτέλεσμα να την πληρώνουν διπλά και τριπλά οι Ελληνες μετανάστες, οι εργάτες που πάνε εκεί για να βρούνε δουλειά και να δουλέψουν στη Μ. Βρετανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...