414
| CreativeProtagon/Reuters

Μπριζίτ Μακρόν: «Υπάρχουν δύο αντωνυμίες, “αυτός” και “αυτή”»

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2022, 17:30
|CreativeProtagon/Reuters

Μπριζίτ Μακρόν: «Υπάρχουν δύο αντωνυμίες, “αυτός” και “αυτή”»

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2022, 17:30

Τόνοι μελάνης έχουν χυθεί τα τελευταία 24ωρα στη Γαλλία, μετά την προσθήκη ηλεκτρονικού λεξικού της γαλλικής γλώσσας μια τρίτης, άφυλης αντωνυμίας, πλάι στο «αυτός» και «αυτή». Σημειωτέον πως η γαλλική γλώσσα δεν διαθέτει τρίτο, ουδέτερο γένος.

Στην τελευταία διαδικτυακή του έκδοση, το εξέχον λεξικό της γαλλικής γλώσσας «Le Petit Robert», το οποίο ανταγωνίζεται μόνο τo «Larousse» σε γλωσσική αυθεντία, επέλεξε να προσθέσει το «iel» – μια ουδέτερη αντωνυμία ως προς το φύλο, η οποία αποτελεί σύμπτυξη του αρσενικού «il» (αυτός) και του θηλυκού «elle» (αυτή). Αυτή η πρωτοβουλία του αναγνωρισμένου ηλεκτρονικού λεξικού, να προσθέσει μια άφυλη αντωνυμία πλάι στο «αυτός» και «αυτή», προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση στη χώρα, αλλά και την παρέμβαση της Πρώτης Κυρίας, Μπριζίτ Μακρόν, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου https://www.thetimes.co.uk/article/macron-criticises-left-wing-gender-inclusive-spelling-7k9xw6lp3.

«Υπάρχουν δύο αντωνυμίες: “αυτός” και “αυτή”», δήλωσε, σε μια σπάνια δημόσια παρέμβασή της, η σύζυγος του Γάλλου προέδρου, γυρίζοντας για λίγο πίσω στα έδρανα του σχολείου, όπου θήτευσε ως καθηγήτρια γαλλικών, επί σειρά ετών.

«Η γλώσσα είναι τόσο όμορφη και οι δύο αντωνυμίες είναι μια χαρά», συμπλήρωσε η Μπριζίτ Μακρόν-Τρονιέ, βάζοντας τέλος στο θέμα που δίχασε τη γαλλική κοινή γνώμη.

Η 69χρονη Μπριζίτ σπούδασε στην Καλών Τεχνών και στη συνέχεια έλαβε ένα ακόμη πτυχίο, στη Γαλλική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Εργάστηκε ως καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας στο Παρίσι και στο Στρασβούργο, πριν επιστρέψει στη γενέτειρά της Αμιέν, όπου συνέχισε να παραδίδει μαθήματα σε λύκειο της πόλης. Εκεί, άλλωστε, ήταν που γνώρισε και τον σημερινό πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος συμμετείχε ως μαθητής σε θεατρικό εργαστήρι του Λυκείου. Η Μπριζίτ σταμάτησε να διδάσκει το 2015, λίγο προτού ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκινήσει την προεκλογική κούρσα για την προεδρία της χώρας.

Με τη σειρά τους, οι εκπρόσωποι του λεξικού «Le Petit Robert» τονίζουν ότι το «iel» ορίζεται ως «μια αντωνυμία τρίτου προσώπου, στον ενικό και τον πληθυντικό, η οποία χρησιμοποιείται για ένα άτομο οποιουδήποτε φύλου». «Η αποστολή του “Le Petit Robert” είναι να παρατηρεί την εξέλιξη της γαλλικής γλώσσας –η οποία εξελίσσεται και ποικίλει– και να τη λαμβάνει υπόψιν του» λέει Charles Bimbenet, γενικός διευθυντής του συγκεκριμένου λεξικού.

Νεολογισμοί, όπως το «antivax» (αντιεμβολιαστής) και το «passe sanitaire» (πάσο υγείας ή πιστοποιητικό εμβολιασμού) εισέρχονται στο λεξικό με κάποια κανονικότητα, αλλά η Γαλλική Ακαδημία, η οποία ιδρύθηκε το 1634 με στόχο την προστασία της γαλλικής γλώσσας, παραμένει άγρυπνος θεματοφύλακας της γλωσσικής καθαρότητας. Οσο για το κίνημα για τη «συμπεριληπτική γραφή», αποτελεί μια προσπάθεια να απογαλακτιστεί η γαλλική γλώσσα από την ανδρική προκατάληψή της, συμπεριλαμβανομένου και του κανόνα πως όταν πρόκειται για αντωνυμίες που αφορούν ομάδες γυναικών ή ανδρών το αρσενικό γένος έχει προτεραιότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...