612
Τα κοράλλια καταστρέφονται από τις κλιματικές αλλαγές και μαζί τους θα καταστραφούν τα πολύτιμα οικοσυστήματα που έχουν αναπτυχθεί εκεί | Shutterstock

Μπορούν τα λευκά σύννεφα να σώσουν τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο;

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2020, 20:02
Τα κοράλλια καταστρέφονται από τις κλιματικές αλλαγές και μαζί τους θα καταστραφούν τα πολύτιμα οικοσυστήματα που έχουν αναπτυχθεί εκεί
|Shutterstock

Μπορούν τα λευκά σύννεφα να σώσουν τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο;

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2020, 20:02

Στον κατάλογο των θυμάτων από τις κλιματικές αλλαγές σε περίοπτη θέση βρίσκονται τα κοράλλια. Αυτοί οι εκπληκτικοί οργανισμοί συνθέτουν τα πιο εντυπωσιακά αλλά και εξαιρετικά μεγάλης σημασίας θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη. Όμως τα κοράλλια είναι πολύ ευαίσθητοι οργανισμοί και οι μεταβολές στο περιβάλλον που βρίσκονται τα επηρεάζουν άμεσα.

Η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων στις περιοχές που βρίσκονται κοράλλια εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη λειτουργεί με τοξικό τρόπο για τα κοράλλια. Πολλοί κοραλλιογενείς ύφαλοι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από την αύξηση της θερμοκρασίας και μεγάλο μέρος τους έχει ήδη καταστραφεί. Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν δεχτεί τεράστιο πλήγμα είναι και ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος ή Μέγα Κοραλλιογενές Φράγμα στην Αυστραλία. Απαρτίζεται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά, και εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο των 2.600 χιλιόμετρων σε μία θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 344.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η επιστημονική κοινότητα αναζητεί εναγωνίως τρόπους για την σωτηρία των κοραλλιών αφού η εξαφάνιση τους αναμένεται να οδηγήσει στην εξαφάνιση και πολλών ακόμη θαλάσσιων ειδών. Ειδικά για την για την σωτηρία του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου έχει οργανωθεί το The Reef Restoration and Adaptation Program, που χρηματοδοτεί ιδέες και σχέδια και σωτηρίας του υφάλου.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλός κινδυνεύει με ολική καταστροφή από τις κλιματικές αλλαγές αν δεν ληφθούν άμεσα κάποια μέτρα προστασίας του

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times μέχρι στιγμής έχουν παρουσιαστεί 43 ιδέες ορισμένες από τις οποίες έλαβαν έγκριση και χρηματοδότηση για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι υλοποιήσιμες. Ορισμένες από αυτές τις ιδέες ανήκουν στον τομέα της γεωμηχανικής. Μία από αυτές κάνει λόγο για τεχνητή λεύκανση των σύννεφων που βρίσκονται πάνω από τα κοράλλια. Ένα αεροσκάφος θα ψεκάζει τα νέφη με κρυστάλλους άλατος για να αυξηθεί η λεύκανση τους κάτι που θα τους επιτρέπει να αντανακλούν περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία στο Διάστημα μειώνοντας έτσι το ποσοστό που θα έφτανε στην επιφάνεια της Γης θερμαίνοντας την.

Μια άλλη ιδέα είναι ένας μηχανισμός που θα είναι εγκατεστημένος στην επιφάνεια της θάλασσας πάνω από κοράλλια ο οποίος θα δημιουργεί τεχνητή ομίχλη ώστε να μειώνεται η θερμοκρασία στην περιοχή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί ειδικοί έχουν σπεύσει να τονίσουν ότι οι μέθοδοι της γεωμηχανικής μπορεί να λειτουργήσουν σε πρώτο επίπεδο όπως αναφέρουν οι εμπνευστές τους αλλά είναι πολύ πιθανό να έχουν παρενέργειες που θα παράγουν παρόμοια ή και ακόμη πιο επιβλαβή για το περιβάλλον προβλήματα από εκείνα που προσπαθούν να επιλύσουν. Η μόνη λύση, υποστηρίζουν, είναι να μειωθούν συνολικά στον πλανήτη οι εκπομπές ρύπων που αυξάνουν την θερμοκρασία, να λυθεί δηλαδή στην ρίζα του το πρόβλημα για να υπάρξουν οφέλη και για τα κοράλλια.

  1. Αεροσκάφη θα ψεκάζουν τα νέφη με υλικά που θα αυξάνουν την λευκότητα τους για να αντανακλούν το φως του Ήλιου
  2. Μηχανισμοί πρόκλησης τεχνητής ομίχλης πάνω από κοράλλια
  3.  Λεύκανση της επιφάνειας της θάλασσας πάνω από κοράλλια
  4.  Ρίψη κρύου νερού στα κοράλλια
  5. Καλλιέργεια ανθεκτικών στην ζέστη κοραλλιών

Άλλη ιδέα είναι η συνεχής ρίψη κρύου νερού στις περιοχές που υπάρχουν κοράλλια για να αντισταθμίζεται η φυσική αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων.

Μια πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι αφορά την τοποθέτηση στην επιφάνεια της θάλασσας πάνω από τα κοράλλια κάποιου υλικού που θα αντανακλά το ηλιακό φως.

Μια άλλη ιδέα είναι η τοποθέτηση κάποιας εξαιρετικά λεπτής ταινίας αποτελούμενης από υλικά της φύσης στις θαλάσσιες περιοχές πάνω από τα κοράλλια ή να τοποθετηθούν άλγη στην θάλασσα πάνω από κοράλλια για να περιοριστεί η ακτινοβολία που πέφτει στο νερό και να μην αυξάνεται η θερμοκρασία του.

Μια ακόμη σκέψη είναι να επικεντρωθούν οι έρευνες πάνω στα είδη κοραλλιών που δείχνουν πιο ανθεκτικά στην αύξηση της θερμοκρασίας και να ξεκινήσει μια οργανωμένη μαζική προσπάθεια «καλλιέργειας» αυτών των ειδών στις θάλασσες του πλανήτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...