841
| REUTERS/Elizabeth Frantz

Μπορεί να περάσει από δίκη ο Τζο Μπάιντεν; Οι Ρεπουμπλικανοί έκαναν το πρώτο βήμα

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2023, 08:45
|REUTERS/Elizabeth Frantz

Μπορεί να περάσει από δίκη ο Τζο Μπάιντεν; Οι Ρεπουμπλικανοί έκαναν το πρώτο βήμα

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2023, 08:45

Με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ να απέχουν 11 μήνες, τα κόμματα δίνουν ήδη μάχες χαρακωμάτων –και η αμερικανική πολιτική ακόμα και μέσα στο Κογκρέσο βουλιάζει στον βούρκο των εντυπώσεων και της σκανδαλοθηρίας. Τρανό παράδειγμα η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται οριακά από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, να εκκινήσει έρευνα προκειμένου να παραπέμψει σε δίκη –με το ερώτημα της ενδεχόμενης παύσης από το αξίωμα– τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με φόντο τις αμφιλεγόμενες δοσοληψίες του 50χρονου γιου του, Χάντερ, στο εξωτερικό.

Σε μια πρώτη αντίδραση από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν είπε ότι πρόκειται για «πολιτικό ακροβατικό» των αντιπολιτευόμενων Ρεπουμπλικανών που δεν έχει απολύτως «καμία βάση». Και όντως, η όλη διαδικασία δεν έχει ουσιαστικά καμιά πιθανότητα επιτυχούς έκβασης για τους Ρεπουμπλικανούς, δεδομένου ότι η Γερουσία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς. Και όπως επεσήμανε το CNN, τρεις υποεπιτροπές που έχουν ερευνήσει την υπόθεση από τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν έχουν προσκομίσει ούτε μία απόδειξη για εμπλοκή του προέδρου των ΗΠΑ στα όσα κατηγορείται ότι διέπραξε ο γιος του. Ομως σε κάθε περίπτωση και μόνο οι τίτλοι περί ενδεχόμενης παραπομπής σε δίκη του Τζο Μπάιντεν συνιστά ένα πλήγμα στο πολιτικό προφίλ του, εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου του 2024, στις οποίες ο 81χρονος πρόεδρος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Οι Ρεπουμπλικανοί, που έχουν πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τον περασμένο Ιανουάριο, κατηγορούν τον πρόεδρο των ΗΠΑ πως άσκησε αθέμιτη επιρροή όταν ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα (2009-2017) για να διευκολύνει τον γιο του να διεκπεραιώσει αμφίβολης νομιμότητας δοσοληψίες στην Κίνα και στην Ουκρανία.

«Ο Τζο Μπάιντεν έχει πει επανειλημμένα ψέματα στον αμερικανικό λαό», επέμεινε ο επικεφαλής της επιτροπής έρευνας της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζέιμς Κόμερ απευθυνόμενος στο ημικύκλιο.

Ο πρόεδρος, ο γιος του και οι Δημοκρατικοί απορρίπτουν τις κατηγορίες.

Οι Ρεπουμπλικανοί «επιλέγουν να χάσουν τον χρόνο τους με ένα πολιτικό ακροβατικό χωρίς καμιά βάση», σχολίασε ο πρόεδρος Μπάιντεν. «Αντί να δουλέψουν για να κάνουν καλύτερη τη ζωή των Αμερικανών», οι Ρεπουμπλικάνοι επικεντρώνονται στο «να μου επιτεθούν με ψέματα», πρόσθεσε, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.

Χάντερ Μπάιντεν: Εκανα λάθη, αλλά…

«Ο πατέρας μου ουδέποτε ενεπλάκη οικονομικά στις υποθέσεις μου», διαβεβαίωσε ο Χάντερ Μπάιντεν, ο γιος του προέδρου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί έξω από το Καπιτώλιο.

Ο Μπάιντεν ο νεότερος βρίσκεται μόνιμα τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικανών.

Ο Χάντερ Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου έξω από το Καπιτώλιο ( Jack Gruber/USA Today Network via REUTERS )

Είναι ένας εύκολος στόχος, ο 50χρονος Μπάιντεν: είχε εξαρτήσεις από ουσίες στο παρελθόν και είναι αντιμέτωπος με δύο ποινικές διώξεις –ο ίδιος αναγνώρισε ότι έκανε «λάθη» στη ζωή του.

Ομως κατηγόρησε τους «τραμπικούς» πως προσπαθούν να «τού αφαιρέσουν την ανθρώπινη ιδιότητα» με μοναδικό σκοπό να «βλάψουν» τον πατέρα του, κάτι που επικαλέστηκε για να δικαιολογήσει την άρνησή του να είναι παρών σε ακρόαση κεκλεισμένων των θυρών που οργάνωσαν οι Ρεπουμπλικανοί, κλητεύοντάς τον να παρουσιαστεί στο Καπιτώλιο.

Ο πρόεδρος δημόσια υπερασπίζεται πάντα σθεναρά την αθωότητα του γιου του. Τον Μάιο, τόνιζε στο MSNBC ότι έχει «πίστη» σε αυτόν και είναι «περήφανος» για τον Χάντερ.

Η έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων για να παραπεμφθεί ο Τζο Μπάιντεν είναι κάτι που απαιτούσαν καιρό μέλη των Ρεπουμπλικανών, προσκείμενα στον Ντόναλντ Τραμπ –με τον οποίο πιθανότατα θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος ο Τζο Μπάιντεν το 2024. Είχε αρχίσει ανεπισήμως το καλοκαίρι. Η πρώτη μάλιστα ακρόαση διεξήχθη στα τέλη του Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ειδικοί περιορίστηκαν να διαπιστώσουν ότι δεν έχει προκύψει κάτι που να επιτρέπει τη σύνταξη κατηγορητηρίου («articles of impeachment») σε βάρος του Τζο Μπάιντεν.

«Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν διέπραξε οτιδήποτε παράνομο», επέμεινε την Τετάρτη ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Χακίμ Τζέφρις.

Οι Ρεπουμπλικανοί όμως θεωρούν ότι αρχίζοντας επίσημα να διενεργούν έρευνα, κάτι που εγκρίθηκε μόνο με τις δικές τους ψήφους (221-212), θα αποκτήσουν περαιτέρω εξουσίες και άρα πιθανότητες να βρουν στοιχεία που θα ενοχοποιούν τον Δημοκρατικό πρόεδρο.

«Ηρθε η ώρα να δοθούν απαντήσεις στον αμερικανικό λαό», πέταξε ο πρόεδρος της Βουλής, ο Ρεπουμπλικανός Μάικ Τζόνσον, μετά την ψηφοφορία, τονίζοντας ότι κανένας δεν μπορεί να πάρει «αψήφιστα» αυτή την έρευνα.

Οι δύο δίκες του Ντόναλντ Τραμπ

Το Σύνταγμα των ΗΠΑ προβλέπει ότι ο πρόεδρος μπορεί να παυθεί από το Κογκρέσο αν έχει διαπράξει «προδοσία», αν ενέχεται σε «διαφθορά» ή αν έχει διαπράξει «εγκλήματα ή σοβαρά αδικήματα».

Η διαδικασία έχει δύο στάδια.

Αφού αποπερατωθεί η έρευνα, διεξάγεται ψηφοφορία για να εγκριθεί ή όχι –απαιτείται απλή πλειοψηφία– το κατηγορητήριο.

Αν υπερψηφιστεί, η Γερουσία καλείται να δικάσει τον πρόεδρο.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο Τζο Μπάιντεν θα αθωωθεί, καθώς οι Δημοκρατικοί καταλαμβάνουν 51 έδρες και οι Ρεπουμπλικάνοι 49 στη Γερουσία. Απαιτείται πλειοψηφία δυο τρίτων για να παυθεί, που είναι εντελώς απίθανο να εξασφαλιστεί.

Ουδέποτε παύθηκε πρόεδρος στην αμερικανική Ιστορία. Παραπέμφθηκαν σε δίκη τρεις: ο Αντριου Τζόνσον (1868), ο Μπιλ Κλίντον (1998) και ο Ντόναλντ Τραμπ (2019, 2021). Και οι τρεις τελικά αθωώθηκαν.

Ο Ρίτσαρντ Νίξον προτίμησε να παραιτηθεί το 1974, για να αποφύγει τη σίγουρη παύση του από το Κογκρέσο, εν μέσω του τεράστιου σάλου που είχε προκαλέσει το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...