398
Ο Αντονι Μπλίνκεν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στην κοινή συνέντευξη Τύπου | Menahem Kahana/Pool via REUTERS

Μπλίνκεν από την Ιερουσαλήμ: Δεν θα καταλήξει στη Χαμάς η βοήθεια για τη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2021, 16:13
Ο Αντονι Μπλίνκεν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στην κοινή συνέντευξη Τύπου
|Menahem Kahana/Pool via REUTERS

Μπλίνκεν από την Ιερουσαλήμ: Δεν θα καταλήξει στη Χαμάς η βοήθεια για τη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2021, 16:13

Η απάντηση του Ισραήλ θα είναι «πολύ ισχυρή» αν η οργάνωση Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, παραβιάσει την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή, προειδοποίησε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Αν η Χαμάς σπάσει την ηρεμία και επιτεθεί στο Ισραήλ, η απάντησή μας θα είναι πολύ ισχυρή», τόνισε ο Νετανιάχου στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν στην Ιερουσαλήμ.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ επανέλαβε «την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται».

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι, υποδέχεται τον Αντονι Μπλίνκεν στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ – Alex Brandon/Pool via REUTERS

Παράλληλα, ο υπουργός επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται ώστε να μην καταλήξει στη Χαμάς η βοήθεια που θα δοθεί στη Γάζα για την ανοικοδόμησή της.

«Θα συνεργαστούμε στενά με τους εταίρους μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Χαμάς δεν θα επωφεληθεί από τη βοήθεια ανοικοδόμησης», δήλωσε ο Μπλίνκεν, διευκρινίζοντας ότι αργότερα σήμερα θα ανακοινώσει τη συμβολή των ΗΠΑ στην ανοικοδόμηση της Γάζας.

Τι είπαν για τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Μπλίνκεν υποσχέθηκε ακόμα, συνεχείς στενές διαβουλεύσεις με το Ισραήλ για μια ενδεχόμενη επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις διεθνείς δυνάμεις.

Παράλληλα, ο Νετανιάχου δήλωσε πως ελπίζει ότι η Ουάσινγκτον δεν θα επιστρέψει στη συμφωνία και πως,«ό,τι κι αν συμβεί, το Ισραήλ θα διατηρεί πάντα το δικαίωμα να αμύνεται», εναντίον οιασδήποτε ιρανικής πυρηνικής απειλής.

Εμμεσες συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη, η οποία αρνείται ότι το πυρηνικό πρόγραμμά της έχει σκοπό την παραγωγή πυρηνικών όπλων, διεξάγονται στη Βιέννη.

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ενισχύουν τη «μακρόχρονη εταιρική σχέση» τους με το Ισραήλ.

«Αυτό περιλαμβάνει το να διαβουλευόμαστε στενά με το Ισραήλ όπως κάναμε σήμερα για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στη Βιέννη σχετικά με μια ενδεχόμενη επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν», είπε.

Την Κυριακή, ο Μπλίνκεν είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη δει αν το Ιράν θα κινηθεί προς τη συμμόρφωση με τις πυρηνικές του υποχρεώσεις έτσι ώστε να αρθούν οι κυρώσεις αν και οι συνομιλίες έχουν δείξει «πρόοδο».

Ισραηλινοί πραγματοποιούν συνομιλίες στην Ουάσινγκτον με ομολόγους των ΗΠΑ για μια ενδεχόμενη αναβίωση της συμφωνίας.

«Ελπίζω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιστρέψουν στο παλιό ΚΟΣΔ (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης) επειδή πιστεύουμε πως η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για το Ιράν προκειμένου να έχει ένα οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων με διεθνή νομιμότητα», είπε ο Νετανιάχου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...