409
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κλήθηκε να σχολιάσει και την αγωγή Τσίπρα κατά Κουρτάκη - Παπαχρήστου | ΙΝΤΙΜΕnews

Απάντηση Πελώνη σε Τσίπρα για τις πατέντες των εμβολίων

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2021, 14:08
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κλήθηκε να σχολιάσει και την αγωγή Τσίπρα κατά Κουρτάκη - Παπαχρήστου
|ΙΝΤΙΜΕnews

Απάντηση Πελώνη σε Τσίπρα για τις πατέντες των εμβολίων

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2021, 14:08

Τόσο στην Βουλή όσο και στις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του – όπως για παράδειγμα στο άρθρο του στο Politico-  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνει μονότονα την πρότασή του (εδώ) για τις πατέντες των εμβολίων ώστε η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της ΕΕ να μην εξαρτώνται από τις βουλές των φαρμακοβιομηχανιών.

Στην επίμονη αυτή επανάληψη της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη την Παρασκευή στα «Παραπολιτικά», η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, υπενθυμίζοντας ότι  πρόκειται για πρόταση που είχε κατατεθεί τον Απρίλιο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμού για θέμα COVID-19, Ηλία Μόσιαλο, με άρθρο στην FAZ. Σημείωσε επίσης, ότι τον περασμένο Μάιο ο Πρωθυπουργός  την επανέλαβε στην Παγκόσμια Σύνοδο για το εμβόλιο, «μια εποχή που -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι δεν υπάρχει εμβόλιο και πως η κυβέρνηση κάνει εμπόριο ελπίδας».

Αφού αναφέρθηκε και στο ψήφισμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης υπέρ μίας διακήρυξης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα πρέπει να είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, η κυρία Πελώνη υπογράμμισε ότι σήμερα «αυτό που προέχει είναι να τηρηθούν οι συμφωνίες και τα χρονοδιαγράμματα».

«Βλέπουν όλοι αυτή τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει. Φανταστείτε να μην είχε κάνει η ΕΕ αυτά τα συμβόλαια και να έπρεπε κάθε χώρα μόνη της να εξασφαλίσει εμβόλια», παρατήρησε στη σχετική αναφορά της η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η συζήτηση, πρόσθεσε, θα συνεχιστεί, καθώς πολλές φορές η άσκηση πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι προς το παρόν τουλάχιστον «στο δικό μας εμβολιαστικό πρόγραμμα όλα εξελίσσονται ομαλά».

Οπως σημείωσε, η  Ελλάδα έχει επιλέξει μία τακτική η οποία εξασφαλίζει τη δεύτερη δόση για όσους έχουν κάνει την πρώτη. Πλέον, είπε,  έχουμε φτάσει τους 17.000 εμβολιασμούς ημερησίως, έχοντας ξεπεράσει τον στόχο των 200.000 μέχρι τέλος Ιανουαρίου ( 238.345 μέχρι σήμερα).

«Αυτό που προέχει είναι να υπάρχει ικανό τείχος ανοσίας το καλοκαίρι και μέχρι την άνοιξη στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και στις ευπαθείς ομάδες», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι η διαμάχη αφορά το πρώτο τρίμηνο, καθώς από τον Απρίλιο και μετά αναμένονται περισσότερα εμβόλια και άλλων εταιρειών.

Με αφορμή εξάλλου τις εικόνες συνωστισμού στο συλλαλητήριο, της Πέμπτης στα Προπύλαια, η κυρία Πελώνη  αρκέστηκε να πει ότι η κοινωνία δίνει σκληρή μάχη σε όλα τα επίπεδα και «ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του», ενώ κληθείσα να σχολιάσει την αγωγή Τσίπρα κατά Κουρτάκη – Παπαχρήστου, δήλωσε ότι «καθένας έχει το δικαίωμα να ζητά επανόρθωση, όχι όμως την οικονομική εξόντωση δημοσιογράφων για κάτι που έγραψαν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...