606
| ΕΕ

Αναβολή για τις 22 Δεκεμβρίου πήρε η Εύα Καϊλή

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2022, 15:37
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/12/2022 20.00
|ΕΕ

Αναβολή για τις 22 Δεκεμβρίου πήρε η Εύα Καϊλή

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2022, 15:37
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/12/2022 20.00

Υπο κράτηση θα παραμείνει μέχρι την επόμενη εβδομάδα η ελληνίδα ευρωβουλευτής και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή, η οποία δεν εμφανίστηκε την Τετάρτη στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, σε αντίθεση με τους επίσης εμπλεκομένους στην υπόθεση του Qatargate, Φραντσέσκο Τζόρτζι –πρόκειται για τον σύντροφό της–, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, και Νικολό Φιγκό Ταλαμάνκα.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της ομοσπονδιακής εισαγγελίας των Βρυξελλών, «η κατηγορούμενη Ε.Κ. (σ.σ. Εύα Καϊλή) δεν ήταν παρούσα στη σημερινή συνεδρίαση, αφού ζήτησε αναβολή και θα εμφανιστεί ενώπιον του προδικαστικού Συμβουλίου στις 22 Δεκεμβρίου».

Στο πλαίσιο της ευρείας κλίμακας έρευνας που προηγήθηκε από τις βελγικές Αρχές «για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τρία άτομα εμφανίστηκαν σήμερα το απόγευμα ενώπιον του προδικαστικού Συμβουλίου (Chambre du Conseil)».

Κατά τη διαδικασία που ακολούθησε, η βελγική Δικαιοσύνη επιβεβαίωσε την προφυλάκιση των «Φ.Τ.» και «Π.Π.», ενώ ο «Ν.Φ.Τ.», παραμένει επίσης υπό κράτηση, αλλά «με τους περιοριστικούς όρους του ηλεκτρονικού βραχιολιού».

Ο Παντσέρι, ιταλός πρώην ευρωβουλευτής, φέρεται να βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό αλλά και στον βελγικό Τύπο. Ο τρίτος κατηγορούμενος είναι ο Νικολό Φιγκό Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ «No Peace Without Justice».

Επισημάνθηκε ότι εάν οι τρεις υπό κράτηση κατηγορούμενοι ασκήσουν έφεση κατά της παραπάνω απόφασης εντός 24 ωρών, τότε θα εμφανιστούν ενώπιον του Τμήματος Κατηγορίας στο Εφετείο των Βρυξελλών εντός 15 ημερών, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημά τους.

Καταλήγοντας, η εισαγγελία σημείωσε: «Προς όφελος της έρευνας, προς το παρόν δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Τα ΜΜΕ θα ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μέσω δελτίων Τύπου».

Η συνεδρίαση του συμβουλίου διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς να είναι παρούσα η Εύα Καϊλή, όπως είχε δηλώσει νωρίτερα και ο δικηγόρος της στην Ελλάδα, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Πρόθεση της πλευράς της κατηγορουμένης ήταν εξαρχής να ζητήσει αναβολή της απόφασης μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, με το επιχείρημα ότι λόγω απεργίας του συνδικάτου των αστυνομικών υπαλλήλων δεν θα μπορούσε να γίνει η μεταφορά της από τις φυλακές στην αίθουσα συνεδρίασης του προδικαστικού συμβουλίου (φωτογραφία από τον προθάλαμο παραπάνω).

Χαρακτηριστικές του ενδιαφέροντος που υπάρχει για τις ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Qatargate, οι εικόνες συνωστισμού των εκπροσώπων του Τύπου έξω από την αίθουσα όπου έλαβε χώρα η συνεδρίαση, τις οποίες μετέφερε με ανάρτησή της στο Twitter η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα.

Oπως μετέδωσε η ΕΡΤ, κριτήρια για την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου είναι η ύπαρξη σημαντικών ενδείξεων ενοχής, καθώς επίσης αν ο κατηγορούμενος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, αν υπάρχει κίνδυνος διάπραξης παράνομων πράξεων, αν υπάρχει κίνδυνος φυγής και αν υπάρχει ενδεχόμενο παρεμπόδισης της έρευνας. Ακόμη, ρόλο αναμενόταν να παίξει και η προσωπική κατάσταση του κατηγορουμένου, π.χ. η ύπαρξη ανήλικου παιδιού.

Κομισιόν: Ο Mπορέλ δεν μίλησε ποτέ στην Καϊλή για το Κατάρ

«Οσον αφορά τις τοποθετήσεις της πρώην Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή , μπορώ να τονίσω πολύ ξεκάθαρα ότι ο Υπατος Εκπρόσωπος-Αντιπρόεδρος Ζοζέπ Μπορέλ δεν της μίλησε ποτέ για το Κατάρ», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο, ερωτηθείς σχετικά με δήλωση του δικηγόρου Μιχάλη Δημητρακόπουλου και αναφορά του στον Ζοζέπ Μπορέλ.

Μεταφέροντας τη δήλωση της Εύας Καϊλή, ο κ. Δημητρακόπουλος σημείωσε ότι «από το 2019 γίνονταν συζητήσεις από την Κομισιόν και την ΕΕ, καθώς η ΕΕ επιθυμούσε να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου, όπως το Κατάρ και το Κουβέιτ».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ και η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον «ήταν οι πρώτοι που έθεσαν θέμα να ξεκινήσει η συνεργασία της ΕΕ με το Κατάρ», σύμφωνα με την κυρία Καϊλή. Η πλευρά της ευρωβουλευτή επεσήμανε, επίσης, ότι «όλα ήταν σε γνώση της προέδρου Ρομπέρτα Μετσόλα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...