445
|

Αντίστοιχα με ευρωπαϊκών τραπεζών τα θεμελιώδη μεγέθη της Eurobank

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2020, 10:02

Αντίστοιχα με ευρωπαϊκών τραπεζών τα θεμελιώδη μεγέθη της Eurobank

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2020, 10:02

«Με δείκτη καθυστερήσεων (ΝΡΕ) 15,6% είμαστε η τράπεζα της οποίας τα θεμελιώδη μεγέθη προσεγγίζουν εκείνα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών και βρισκόμαστε έτσι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουμε τις πρόσθετες προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κατά τη διαδικτυακή γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας την Τρίτη.

Στη συνέλευση διαπιστώθηκε ότι παρά την πανδημία του κορονοϊού οι στόχοι για κερδοφορία παραμένουν. Παράλληλα εγκρίθηκε η εφαρμογή ενός νέου προγράμματος ανταμοιβής των εργαζομένων βάσει των επιδόσεών τους από το 2021 και μετά με πρόγραμμα stock option καθώς και η δωρεάν διάθεση στους μετόχους ομολόγων που προέκυψαν από την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων που ολοκληρώθηκε εφέτος.

Ο κ. Καραβίας είπε πως «τις επόμενες μέρες θα διανεμηθεί μέρος των ομολογιών μέσης και κατώτερης διαβάθμισης της τιτλοποίησης Cairo». Τα μερίδια έχουν εισφερθεί σε εταιρεία με αυτόν τον αποκλειστικό σκοπό και οι μετοχές της θα εισαχθούν στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ το γ’ τρίμηνο. Για κάθε 12 μετοχές Eurobank θα δοθεί 1 δωρεάν μετοχή της νέας εταιρείας.

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του εμπροσθοβαρούς σχεδίου εξυγίανσης του ομίλου, ο κ. Καραβίας υπογράμμισε πως πρόκειται για μια σημαντική για τους μετόχους εξέλιξη, γιατί ανοίγει τον δρόμο για ουσιαστική αύξηση της κερδοφορίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «μεσοπρόθεσμος στόχος μας παραμένει απόδοση κοντά στο 10% επί των ιδίων κεφαλαίων, αλλά οι νέες συνθήκες ανέτρεψαν τον σχεδιασμό για το 2020 και αναμένεται να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξή του». Οπως είπε, «ήδη αναθεωρήσαμε την εκτίμησή μας για προβλέψεις από 90 μ.β. σε περίπου 150 μ.β. Γενικότερα, ακριβείς προβλέψεις για την τελική επίπτωση της υγειονομικής κρίσης δεν μπορούν ακόμη να διατυπωθούν».

Σε σχέση με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank έκανε λόγο για την ανάγκη πιστοληπτικής αναβάθμισης της χώρας σε investment grade. Οπως είπε, «πρόσφατα μιλώντας με στέλεχος μεγάλης πολυεθνικής μού εξηγούσε τη δυσκολία που είχε να πείσει τον Group CFO να κάνει μια μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα, καθώς ο τελευταίος εξετάζοντας τις αναφορές των οίκων αξιολόγησης θεωρούσε τη χώρα μας μη επενδύσιμη». Πρόσθεσε ωστόσο ότι μια τόσο μεγάλη αναβάθμιση δεν είναι δυνατή χωρίς δραστική μείωση των κόκκινων δανείων.

Σε σχέση με τις νέες προτεραιότητες που επιβάλλει η πανδημία, ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε στην άμεση δανειοδότηση και υποστήριξη των πελατών, στη σωστή διαχείριση ώστε να μη δημιουργηθεί μια νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην προώθηση στρατηγικών επενδύσεων και των έργων πνοής.

Η Eurobank στο α’ εξάμηνο του 2020 αύξησε τα υπόλοιπα προς τις ενήμερες επιχειρήσεις κατά 1 δισ. ευρώ, από ίδιους πόρους, ενώ έχει εγκρίνει δάνεια 1,1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο των κρατικών προγραμμάτων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα έχει εκταμιευθεί τις επόμενες ημέρες. Στόχος για το 2020 είναι η πιστωτική επέκταση της τράπεζας να φτάσει τα 2,5-3,0 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...