762
«Εργαζόμαστε σε έργα δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας», δήλωσε ο αξιωματούχος της Αναπτυξιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζέικ Λεβίν, αναφερθείς στα επενδυτικά σχέδια της DFC | REUTERS/Annegret Hilse

Αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2022, 21:45
«Εργαζόμαστε σε έργα δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας», δήλωσε ο αξιωματούχος της Αναπτυξιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζέικ Λεβίν, αναφερθείς στα επενδυτικά σχέδια της DFC
|REUTERS/Annegret Hilse

Αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2022, 21:45

Στον ενεργειακό ρόλο που καλείται να παίξει η Ελλάδα υπό το φως των νέων γεωπολιτικών δεδομένων που διαμόρφωσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναφέρθηκε την Πέμπτη ο επικεφαλής αξιωματούχος για το κλίμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Development Finance Corporation – DFC) Τζέικ Λεβίν κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής.

Ο ίδιος έκανε γνωστό πως το επενδυτικό ενδιαφέρον της DFC – η αναπτυξιακή τράπεζα των ΗΠΑ που ιδρύθηκε με στόχο να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην οικονομική διείσδυση που επιχειρεί να κάνει η Κίνα μέσω επενδύσεων σε τρίτες χώρες – δεν περιορίζεται μόνο σε υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά εκτείνεται και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπλέον η τράπεζα διερευνά τις δυνατότητες που της παρέχονται μέσω του Νόμου για την «Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ασφάλεια και Διαφοροποίηση» προκειμένου να πραγματοποιήσει επενδύσεις και σε έργα λιμενικής υποδομής, όπως ανέφερε.

Ερωτηθείς από την ρεπουμπλικανή βουλευτή Κλόντια Τένεϊ για τον ρόλο που παίζει η αναπτυξιακή τράπεζα των ΗΠΑ στην υποστήριξη έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ο αξιωματούχος σημείωσε: «Εργαζόμαστε πάνω σε αυτά τα θέματα και είμαστε ενθουσιασμένοι με τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο. Εάν είδατε χθες τις ειδήσεις υπήρχε μια αναφορά για μια πρόσφατη συναλλαγή για παροχή ισραηλινού φυσικού αερίου σε συνεργασία με την Αίγυπτο και τις ευρωπαϊκές χώρες. Και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν παρόμοιο ρόλο όσον αφορά τη διευκόλυνση των συναλλαγών ενέργειας και της μεταφοράς φυσικού αερίου. Με παρόμοιο τρόπο εξετάζουμε έργα όχι μόνο στον χώρο του LNG, αλλά και στον τομέα της καθαρής ενέργειας. Εργαζόμαστε σε έργα δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας».

«Εξίσου σημαντικά διερευνούμε τις δυνατότητες που μας παρέχονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ασφάλεια και Διαφοροποίηση για την υποστήριξη έργων λιμενικής υποδομής που μπορεί να είναι κρίσιμα για την ενεργειακή υποδομή», συμπλήρωσε ο Λεβίν στην απάντησή του στη βουλευτή της Νέας Υόρκης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, είχε κάνει γνωστό ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, της Καβάλας και του Βόλου.

Ψήφος εμπιστοσύνης και από τη Γαλλία

Αισιόδοξα σχόλια για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έφτασαν την Πέμπτη –μία ημέρα η οποία έχει ήδη θετικό πρόσημο λόγω των ανακοινώσεων από πλευράς ΕΕ για το τέλος της Ενισχυμένης Εποπτείας– και από τη Γαλλία.

Το περιοδικό «Challenges» φιλοξένησε εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Η Ελλάδα ξυπνάει από έναν μακρύ εφιάλτη» στο οποίο αναφέρεται ότι ενώ η χώρα έχει αποζημιώσει το ΔΝΤ, έχει ανακτήσει την κυριαρχία της και οι τουρίστες επιστρέφουν, οι δημόσιοι λογαριασμοί παραμένουν στο στάδιο ανάρρωσης και η καθημερινή ζωή δύσκολη, υπό την πίεση του πληθωρισμού.

«Πιστεύουμε στην πραγματική ανάκαμψη του τουρισμού, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του πληθωρισμού», υπογραμμίζει στο περιοδικό ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος Ενωσης Ξενοδόχων. «Πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα κέρδισε σε αξιοπιστία από την καλή διαχείριση της πανδημίας και τη σοβαρότητά της στην υποδοχή των επισκεπτών με την άρση των προληπτικών μέτρων». Το δημοσίευμα, που υπογράφει η Aλεξία Κεφαλά, κάνει επίσης λόγο για πολλαπλασιασμό των επενδύσεων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 12,7% μέσα σε ένα χρόνο, κυρίως χάρη στην εγκατάσταση κέντρων δεδομένων (data hubs) πολυεθνικών όπως η Pfizer, η Microsoft, η Deutsche Telekom ή ακόμα και σε οικολογικά έργα όπως αυτά της Volkswagen.

«Πρέπει να πούμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χειρίζεται καλά τη γλώσσα του Νταβός», αναφέρει ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Η άνοδος στην εξουσία του Αλέξη Τσίπρα, αρχηγού του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, το 2015, δεν βοήθησε», πρόσθεσε.

Εξάλλου, στο περιοδικό «L’ Express» δημοσιεύτηκε άρθρο της Φιλιπίν Ρομπέρ για την ελληνική οικονομία με τίτλο «Ελλάδα: Η μακρά ανάκαμψη. Δώδεκα χρόνια μετά την κρίση χρέους, η χώρα σηκώνει επιτέλους το κεφάλι» και υπότιτλο «Δώδεκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης χρέους, η χώρα έχει αρχίσει να γυρίζει κάποιες οδυνηρές σελίδες. Όμως τα σημάδια δεν έχουν εξαφανιστεί και οι προκλήσεις είναι ακόμα πολλές».

Το δημοσίευμα αναφέρεται αρχικά στο Πάρκο του Ελληνικού, το πρώτο μέρος του έργου ανάπλασης του παλιού αεροδρομίου της Αθήνας, με θέα το Αιγαίο. Oπως το Ελληνικό, έτσι και η Ελλάδα μοιάζει να ξαναγεννιέται αφού βίωσε την κόλαση, επισημαίνεται στο δημοσίευμα. Σημειώνεται, επίσης, πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Ανοιξη την αποπληρωμή του χρέους της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δύο χρόνια νωρίτερα.

Αναφέρεται, ακόμη, ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 7%. «Ενα εκπληκτικά καλό ποσοστό, δεδομένης της παγκόσμιας συγκυρίας που προήλθε από την κατανάλωση», σημείωσε ο Δημήτρης Κατσίκας, οικονομολόγος της δεξαμενής σκέψης ΕΛΙΑΜΕΠ, ο οποίος προσβλέπει και σε ένα ακόμη καλύτερο δεύτερο τρίμηνο παρά την ουκρανική σύγκρουση και τον αντίκτυπό της στον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...