504
Ο κ. Τσιόδρας και ο κ. Χαρδαλιάς στην προγραμματισμένη ημερήσια ενημέρωση | Intime

Ακόμη 35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας, συνολικά 530

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2020, 18:07
Ο κ. Τσιόδρας και ο κ. Χαρδαλιάς στην προγραμματισμένη ημερήσια ενημέρωση
|Intime

Ακόμη 35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας, συνολικά 530

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2020, 18:07

Στα επιβεβαιωμένα κρούσματα ατόμων που έχουν εκδηλώσει σοβαρά συμπτώματα, καθώς μόνο αυτά ελέγχονται εργαστηριακά, προστέθηκαν το Σάββατο ακόμη 35 στη χώρα μας.

Συνολικά πλέον τα επιβεβαιωμένα περιστατικά φτάνουν στα 530, ενώ υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 3.000 Ελληνες είναι θετικοί στον κορονοϊό.

Οπως είπε ο λοιμωξιολόγος και υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, 100 ασθενείς νοσηλεύονται και 18 από αυτούς είναι διασωληνωμένοι.

«Δυστυχώς όμως αναμένεται να διασωληνωθούν και πολλοί άλλοι», τόνισε ο καθηγητής.

Τα 98 από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης.

Τα περισσότερα είναι στην Αθήνα, ενώ έχουν ελεγχθεί ήδη περίπου 8.000 δείγματα.

Ενα θετικό είναι ότι το 9% όσων ελέγχονται για γρίπη είναι θετικοί, κάτι που σημαίνει ότι «είμαστε στη ουρά της», άρα τελειώνει η εποχή της είπε ο κ. Τσιόδρας. Και είναι θετικό επειδή θα αδειάσουν οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ώστε να νοσηλευτούν τα περιστατικά με κορονοϊό.

Αύξηση της επιδημίας

«Η επιδημία θα αυξηθεί, είμαστε στην αρχή, όμως έχουμε κερδίσει σημαντικό χρόνο», τόνισε ο κ. Τσιόδρας, αφήνοντας για ακόμη μία φορά αιχμές για όσους δεν τηρούν τα μέτρα.

«Είναι κρίμα για όσους προσπαθούν και μένουν σπίτι, να τους βάζουν σε κίνδυνο κάποιοι άλλοι, που επιλέγουν να μην τηρούν τα μέτρα προστασίας», είπε ο κ. Τσιόδρας.

«Η απειλή είναι εδώ, δεν είναι κάτι που πέρασε ξώφαλτσα δίπλα μας. Και οι επικίνδυνες συμπεριφορές μπορούν να προκαλέσουν απότομη αύξηση των περιστατικών και σοβαρά προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Ακόμη και όταν έρθει το εμβόλιο, που αυτό μπορεί να χρειαστεί και ένα χρόνο, δεν θα προφυλάσσει 100%, ξεκαθάρισε, συμπληρώνοντας ότι «μέχρι τότε οι συμπεριφορές είναι πολύ σημαντικές».

Με έντονο τρόπο για τις παραβατικές συμπεριφορές μίλησε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. «Εχουμε πάρει μέτρα που είναι πολύ πιο μπροστά από άλλες χώρες και έχουμε δύο εικόνες: Τα κονβόι που μεταφέρουν τους νεκρούς στην Ιταλία και τα κομβόι που περνούν τα διόδια για να πάνε στις παραλίες. Τι αξία έχει αυτό σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση για να πάμε στα εξοχικά μας; Τι λογική έχει αυτό; Μπορεί να φεύγεις και να μην νοσείς. Με έναν άνθρωποι να έχεις επαφή στο χωριό και να τον κολλήσεις, έχει δημιουργήσει ολόκληρη διασπορά. Είναι ανθρώπινη ανοησία», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. «Είναι ένα στοίχημα ευθύνης, ανθρωπιάς και συνέπειας».

Οπως είπε και ο Πρωθυπουργός, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, θα πάρουμε όλα τα μέτρα για να προστατεύσουμε τους πολίτες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει και σε lockdown.

Για τους καπνιστές

Οι καπνιστές, όπως επανέλαβε ο κ. Τσιόδρας, έχουν περισσότερες «πόρτες», υποδοχείς του ιού, και ευπάθεια στον οργανισμό τους, σύμφωνα με πρώτα επιστημονικά δεδομένα. Ούτως ή άλλως έχουν αυξημένη πιθανότητα λοιμώξεων και πιο σοβαρών προβλημάτων όταν νοσήσουν από οποιαδήποτε άλλη πάθηση.

Στους 13 οι νεκροί

Την ίδια στιγμή, τους 13 έχουν φτάσει οι νεκροί από τη νόσο Covid-19 στην Ελλάδα, αφού το Σάββατο έχασαν τη ζωή τους ακόμη τρία άτομα στην Αθήνα.

Πρόκειται για δύο άνδρες και μία γυναίκα που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αθήνας. Την Παρασκευή είχαν ανακοινωθεί τέσσερις θάνατοι σε 24 ώρες, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται ταχύτατα και η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...