578
Ο αριθμός επιβεβαιωμένων περιστατικών κορονοϊού στην Ελλάδα σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ | CreativeProtagon

Τέσσερα νησιά στον ελληνικό χάρτη του κορονοϊού

Ο αριθμός επιβεβαιωμένων περιστατικών κορονοϊού στην Ελλάδα σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ
|CreativeProtagon

Τέσσερα νησιά στον ελληνικό χάρτη του κορονοϊού

Δέκα νεκροί, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση και 495 επιβεβαιωμένα κρούσματα, είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός της μετάδοσης του κορονοϊού στη χώρα μας.

Ωστόσο, όπως έχει τονίσει ο λοιμωξιολόγος και υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, τα πραγματικά νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα και όπως έχει υπολογιστεί με μαθηματικά μοντέλα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο  αριθμός των θετικών στον κορονοϊό κυμαίνεται μεταξύ 2.000 και 3.000 ατόμων.

Σύμφωνα με την πρώτη επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η οποία συγκεντρώνει τα δεδομένα της πανδημίας στην Ελλάδα μέχρι και την Παρασκευή το μεσημέρι, το 53,5% (253 άτομα) από τους θετικούς στον κορονοϊό είναι άνδρες και το 46,5% (220 γυναίκες).

Τα καλά νέα είναι ότι η πιο ευπαθής ομάδα με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, δηλαδή άτομα άνω των 65 ετών, αποτελεί μόνο το 20,7% του συνόλου των καταγεγραμμένων περιστατικών.

Σχεδόν οι μισοί από όλους όσους προσβλήθηκαν και διαγνώστηκαν (50,7%,) είναι ηλικίας από 40 έως 64 ετών, ανήκουν δηλαδή στην πιο παραγωγική ηλικία. Το 24.2% (104 άτομα) είναι ηλικίας από 18 έως 39 ετών.

Το πιο επικίνδυνο για τη μετάδοση της νόσου στη χώρα μας είναι το μικρό ποσοστό διαγνωσμένων ανηλίκων. Μόνο 19 άτομα κάτω των 17 έχουν διαγνωστεί.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα παιδιά δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, όμως παραμένουν φορείς του κορονοϊού και τον μεταδίδουν, η μαζική έξοδος των Αθηναίων που παρατηρήθηκε τις τελευταίες δύο Παρασκευές του μήνα προς τα νησιά, αλλά και με τα αυτοκίνητα προς την ηπειρωτική περιφέρεια, μπορεί να αλλάξει μέσα σε 15 ημέρες τον επιδημιολογικό χάρτη.

Κι αυτό διότι, όπως έχουν επισημάνει πολλές φορές οι έλληνες επιστήμονες, «οι παππούδες και οι γιαγιάδες δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα παιδιά, διότι μπορεί να προσβληθούν και σε αυτούς η νόσος μπορεί να αποβεί μοιραία».

Σε πρόσφατη έρευνα του Protagon είχαν υπογραμμιστεί οι κίνδυνοι από τις μετακινήσεις στις Κυκλάδες, καθώς στα περισσότερα δεν υπάρχουν δομές που να μπορούν να υποστηρίξουν άτομα που εκδηλώνουν σοβαρά συμπτώματα της νόσου Covid-19, ενώ ενδέχεται λόγω καιρικών συνθηκών να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί αεροδιακομιδή.

Την Παρασκευή και μετά την έντονη κίνηση που παρατηρήθηκε στα διόδια της Ελευσίνας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απήθυνε έκκληση στους πολίτες να σταματήσουν να μετακινούνται προς τα νησιά και τα εξοχικά τους σπίτια σε επαρχίες.

Από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος ο Σωτήρης Τσιόδρας, συμβούλεψε όλους όσους έχουν τελικά φύγει από την Αττική, να μην έρθουν σε επαφή με κανέναν. «Δεν μπορούν να είναι πλημμυρισμένοι οι δρόμοι. Ολοι όσοι τελικά έχετε φύγει, μην έρθετε με κανέναν σε επαφή εκεί που ταξιδεύετε», τόνισε ο καθηγητής.

Σε πιο έντονο τόνο ήταν οι δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά. «Δεν είναι άσκηση ετοιμότητας, είναι μια πραγματική μάχη» τόνισε ο υφυπουργός.

Σχολιάζοντας το φαινόμενο των αυτοκινήτων που έφευγαν σχηματίζοντας ουρές στα διόδια ο κ. Χαρδαλιάς ήταν ξεκάθαρος: «Τέτοιες συμπεριφορές απασχολούν και την κοινωνία, αλλά και την πολιτεία. Και η ελληνική πολιτεία και γνώριζε και γνωρίζει και θα συνεχίσει να γνωρίζει ποια οχήματα περνούν τα διόδια».

Με τα έως τώρα δεδομένα τα νοσοκομεία «αντέχουν», καθώς έχουν καταγραφεί 117 περιστατικά που νοσηλεύτηκαν, από τα οποία τα 26 (22,2%) χρειάστηκε να διασωληνωθούν, καθώς η κατάσταση της υγείας τους ήταν πολύ σοβαρή.

Από αυτούς το 6,8% κατέληξε. Ωστόσο η έκθεση του ΕΟΔΥ συντάχθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής και έτσι περιλαμβάνονται μόνο οι οκτώ θάνατοι συμπολιτών μας και όχι ο συνολικός αριθμός των νεκρών που μέχρι το βράδυ της Παρασκευής ανήλθε σε  δέκα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...