333
Στρατιωτικό όχημα φυλάσσει τον μεγαλύτερο χριστιανικό ναό στη Μέση Ανατολή πριν τα εγκαίνια της Κυριακής | REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Αίγυπτος: Εγκαινιάστηκαν τζαμί-γίγας και η μεγαλύτερη χριστιανική εκκλησία στη Μέση Ανατολή

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2019, 11:53
Στρατιωτικό όχημα φυλάσσει τον μεγαλύτερο χριστιανικό ναό στη Μέση Ανατολή πριν τα εγκαίνια της Κυριακής
|REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Αίγυπτος: Εγκαινιάστηκαν τζαμί-γίγας και η μεγαλύτερη χριστιανική εκκλησία στη Μέση Ανατολή

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2019, 11:53

Τον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό στη Μέση Ανατολή και ένα τζαμί… επικών διαστάσεων εγκαινίασε την Κυριακή ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπτέλ Φατάχ αλ Σίσι στη νέα διοικητική πρωτεύουσα της χώρας, 45 χιλιόμετρα έξω από το Κάιρο, σε μία συμβολική κίνηση ειρήνης ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους.

«Το κτίσιμο των δύο αυτών κέντρων είναι μία απόδειξη ότι κανείς δεν μπορεί να μας χωρίσει. Μουσουλμάνοι και χριστιανοί είμαστε ένα και θα παραμείνουμε ένα», είπε ο πρόεδρος της Αιγύπτου ευχόμενος στους Κόπτες της Αιγύπτου, «καλά Χριστούγεννα», καθώς τα γιορτάζουν στις 7 Ιανουαρίου.

Το παρών στα εγκαίνια των ναών έδωσαν ο Κόπτης Πατριάρχης Ταουάντρος Β΄ και ο ο μεγάλος Ιμάμης του Ελ Αζχαρ, Αχμεντ Ελ Τάγιεμπ, οι οποίοι μετέδωσαν μηνύματα αγάπης και ειρηνικής συνύπαρξης ανάμεσα στις δύο θρησκείες. Οι Κόπτες αποτελούν το 10% στην Αίγυπτο των 100 εκατ. κατοίκων.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν επίσημοι από πολλές γειτονικές χώρες, όπως ο πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης κα, ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς Παυσανίας Παπαγεωργίου.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου, που συγχαίρει την Αίγυπτο, την κυβέρνηση και τον λαό της για τα εγκαίνια του νέου ναού. Συγχαρητήριο μήνυμα έστειλε και ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κοπτικός ναός της Γέννησης έχει χωρητικότητα 8.200 ατόμων και καταλαμβάνει έκταση 7.500 τμ., ενώ βρίσκεται στο κέντρο μίας έκτασης 15 στρεμμάτων. Περιλαμβάνει κεντρική πλατεία, παπική έδρα, αίθουσα υποδοχής και αίθουσα συνεδριάσεων. τα διοικητικά γραφεία της βρίσκονται υπό κατασκευή.

Το τζαμί «Αλ Φατάχ Αλ Αλεμ», είναι κτισμένο σε μια έκταση 59 στρεμμάτων και είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, καθώς θα μπορεί να υποδεχτεί σχεδόν 17.000 πιστούς.

Το νέο τζαμί θα μπορεί να υποδεχθεί 17.000 πιστούς
Εντυπωσιακό το εσωτερικό του νέου καθεδρικού ναού της Γέννησης

 

Η νέα εκκλησία χωράει 8.200 πιστούς και βρίσκεται 45 χλμ έξω από το Κάιρο

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...