213
«Σταματήστε τον Ορμπαν»: Xιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας και άλλων μεγάλων πόλεων της Ουγγαρίας | REUTERS/Bernadett Szabo

Βουδαπέστη: Χιλιάδες διαδήλωσαν ξανά κατά του Ορμπαν

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2019, 15:29
«Σταματήστε τον Ορμπαν»: Xιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας και άλλων μεγάλων πόλεων της Ουγγαρίας
|REUTERS/Bernadett Szabo

Βουδαπέστη: Χιλιάδες διαδήλωσαν ξανά κατά του Ορμπαν

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2019, 15:29

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι κατέκλυσαν το βράδυ του Σαββάτου το κέντρο της Βουδαπέστης, σε μία ακόμη μαζική διαδήλωση κατά της εργατικής πολιτικής του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο της χώρας στις όχθες του Δούναβη, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δεν θα γίνουμε σκλάβοι» και «Βρώμικο Fidesz», το κόμμα του πρωθυπουργού Όρμπαν.

Τα εργατικά συνδικάτα, μαζί με κόμματα της αντιπολίτευσης, οργανώνουν κινητοποιήσεις εδώ και εβδομάδες κατά του νόμου της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις, τον οποίο αποκαλούν «νόμο της δουλείας».

Budapest, Hungary, January 5, 2019. REUTERS/Bernadett Szabo

Στο στόχαστρό τους επίσης, η διαφθορά στο πολιτικό σύστημα της χώρας, καθώς και οι αυξανόμενες απειλές σε βάρος του κράτους δικαίου και οι περιορισμοί που επιδιώκει να επιβάλλει ο Ορμπαν στην ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελευθερία του Τύπου.

«Σήμερα, γεννήθηκε μια νέα αντιπολίτευση εναντίον ενός ανθρώπου» είπε ένας διαδηλωτής, αναφερόμενος στον ξενοφοβικό ούγγρο πρωθυπουργό

Κινητοποιήσεις οργανώθηκαν, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων, και σε άλλες πόλεις της ουγγρικής επαρχίας.

Ο εργασιακός νόμος προβλέπει ότι οι εργοδότες θα μπορούν να απαιτούν από τους υπαλλήλους τους να εργάζονται υπερωριακά για 400 ώρες τον χρόνο — ήτοι για δύο μήνες επιπλέον — και να τους αποζημιώνουν για τη δουλειά τους εντός τριών ετών.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News