496
Εξώφυλλα του National Geographic | National Geographic Museum/Facebook

National Geographic: Είχαμε ρατσιστικά εξώφυλλα

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2018, 18:27
Εξώφυλλα του National Geographic
|National Geographic Museum/Facebook

National Geographic: Είχαμε ρατσιστικά εξώφυλλα

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2018, 18:27

Φαντάζει οξύμωρο, αμερικανικό περιοδικό όμως παραδέχεται ότι έχει αδικήσει πληθυσμούς που δεν είναι λευκοί. Η διευθύντρια του National Geographic Σούζαν Γκολντμπεργκ προχώρησε σε μια ασυνήθιστη παραδοχή. Ομολόγησε ότι το μέσο στο οποίο εργάζεται είχε φιλοξενήσει κατά το παρελθόν εξώφυλλα που φλέρταραν με τον ρατσισμό. Εξώφυλλα που αντιμετώπιζαν υποτιμητικά όσους Αμερικανούς δεν ήταν λευκοί παρουσιάζοντάς τους ως ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας, ως «ιθαγενείς».

Το επικείμενο τεύχος Απριλίου του National Geographic, πάντως, είναι αφιερωμένο στον ρατσισμό. Χρονικά συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από τη δολοφονία του ηγέτη του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

«Ας έρθουμε αντιμέτωποι με τη θλιβερή χρήση του ρατσισμού ως πολιτικής μεθόδου και ας αποδείξουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο» έγραψε η Γκόλντμπεργκ σε άρθρο της με τίτλο: «Για δεκαετίες το εξώφυλλό μας ήταν ρατσιστικό».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι το αρχειακό υλικό του περιοδικού την άφησε άφωνη. Στο υλικό αυτό συμπεριλαμβάνεται και φωτογραφία του 1916 όπου εικονίζονται ιθαγενείς της Αυστραλίας με τη λεζάντα: «Νοτιοαυστραλοί ιθαγενείς: οι αγροίκοι αυτοί έχουν την μικρότερη νοημοσύνη σε σχέση με όλα τα άλλα ανθρώπινα όντα».

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ρατσιστικό εξώφυλλο, ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, Τζον Εντγουιν Μέισον, δήλωσε ότι η μη κερδοσκοπική εταιρεία που εκδίδει και τοπεριοδικό National Geographic βοήθησε στην ενίσχυση ρατσιστικών συμπεριφορών. Παρατήρησε, ακόμη, ότι μέχρι τη δεκαετία του 1970, το περιοδικό αγνοούσε του Αφροαμερικανούς, παρουσιάζοντάς τους αποκλειστικά και μόνο ως εργάτες.

Martin_Luther_King_Jr_St_Paul_Campus_U_MN
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μιλάει σε διαδήλωση κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, τον Απρίλιο του 1967. Στις 4 Απριλίου φέτος θα είναι η 50η επέτειος της δολοφονίας του

Υπενθυμίζει εξώφυλλο του 1962, από την εποχή του Απαρτχάιντ, στο οποίο η κρίση δεν αποτυπώνεται σε όλο της το μέγεθος. Φέρνει όμως στο φως και δημοσιογραφικό κομμάτι του 1977 που δείχνει την αντίθεση των μαύρων ηγετών στο εν λόγω καθεστώς.

Ενα από τα πιο αξιοπρόσεκτα, πάντως, εξώφυλλα που κόσμησαν το περιοδικό ήταν εκείνο του 1985 με πρωταγωνίστρια μια νεαρή γυναίκα με διαπεραστικό καταπράσινο βλέμμα. Η εντυπωσιακή φωτογραφία της Σαρμπάτ Γκούλα είχε τραβηχτεί σε καταυλισμό αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν από τον αμερικανό φωτορεπόρτερ Στιβ ΜακΚάρι.

national
Η νεαρή γυναίκα που πρωταγωνίστησε στο εξώφυλλο του National Geographic (αριστερά) δύο σχεδόν δεκαετίες αργότερα (Twitter)

Μιλώντας 17 χρόνια αργότερα, το 2002, στο National Geographic ο ΜακΚάρι δήλωσε ότι στη μνήμη του χαράχθηκε η στιγμή εκείνη της φωτογράφισης. Τότε που το φως ήταν απαλό και ο προσφυγικός καταυλισμός θύμιζε θάλασσα από τέντες.

Η Σαρμπάτ ξεχώρισε αμέσως μέσα από μια τέντα. Λόγω της συστολής που έδειχνε, ο φωτογράφος την προσέγγισε στο τέλος, το οποίο όμως αποδείχθηκε δημιουργικότερο από την αρχή. Η κοπέλα τον άφησε να την φωτογραφίσει. Για 17 χρόνια το όνομά της δεν ήταν γνωστό, γνωστός όμως ήταν ο πόνος που καθρεπτιζόταν στο βλέμμα της και που μαρτυρούσε την τραγωδία μιας ζωής σε εμπόλεμα εδάφη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...