356
Η πρωθυπουργός της Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς και ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς: οι χώρες τους επιθυμούν την ένταξη στην ΕΕ | EPA/VASSIL DONEV

Η σκιά της Μόσχας πάνω από τα Δυτικά Βαλκάνια ανησυχεί το Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2018, 16:25
Η πρωθυπουργός της Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς και ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς: οι χώρες τους επιθυμούν την ένταξη στην ΕΕ
|EPA/VASSIL DONEV

Η σκιά της Μόσχας πάνω από τα Δυτικά Βαλκάνια ανησυχεί το Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2018, 16:25

Αδύναμους θεσμούς, άνοδο της ρωσικής επιρροής και της απροθυμίας των πολιτών για την ένταξη στην ΕΕ διαπιστώνει για τα Δυτικά Βαλκάνια επιτροπή της Βουλής των Λόρδων.

Η πρόοδος προς την πλήρη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου σε μια περιοχή που δοκιμάστηκε σκληρά από πολεμικές συγκρούσεις είναι δύσκολη, υποστηρίζει η επιτροπή.

Κάποιοι πολιτικοί ηγέτες της περιοχής κάνουν εκκλήσεις για εκ νέου χάραγμα των συνόρων, για να υλοποιηθούν οι ημιτελείς στόχοι της δεκαετίας του 1990, προσθέτει.

Υπάρχει στασιμότητα και σε κάποιες περιπτώσεις οπισθοδρόμηση, υπογραμμίζει ακόμη η επιτροπή, ενώ καταγράφει και σειρά παραγόντων με αρνητική επιρροή, όπως η ρωσική και ισλαμιστική  επιρροή.

Ειδική μνεία γίνεται από την επιτροπή στην επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή. Καταγράφουν μεταξύ άλλων τον μεγάλο αριθμό των ανταποκριτών ρωσικών δικτύων και το πώς στη Σερβία, στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας αλλά και το Μαυροβούνιο το (ρωσικό) ειδησεογραφικό δίκτυο Sputnik είναι το βασικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Μόσχα με τον τρόπο της καθυστερεί την πρόοδο προς την καλή διακυβέρνηση που πρέπει να γίνει στην ευρύτερη περιοχή, λένε οι βρετανοί λόρδοι.

Η επιτροπή επισημαίνει τέλος την υποχώρηση στην επιθυμία των πολιτών για ένταξη των χωρών τους στην ΕΕ. Το Brexit είναι ένας από τους παράγοντες που «παγώνουν» την τάση, διαπιστώνουν οι λόρδοι, γιατί εθνικιστές ηγέτες επικαλούνται την έξοδο της Βρετανίας ως ένδειξη ότι οι ευρωπαϊκές αξίες δεν έχουν και τόσο μεγάλη αξία.

Υπάρχει όμως και ένα καρφί για τη στάση της ΕΕ στο ζήτημα. Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αποθαρρύνθηκαν από δηλώσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που χαρακτήρισε την ένταξή τους θέμα «εκτός ατζέντας μέχρι σε κάποια μακρινή στιγμή στο μέλλον».

Το Λονδίνο, σημειώνει από την πλευρά του ο Guardian, ήταν ένας από τους υποστηρικτές της ένταξης των χωρών αυτών στην ΕΕ. Η αλλαγή στάσης της Βρετανίας φαίνεται στα μάτια των χωρών αυτών παράδοξη ενώ τους στερεί και από μία θετική φωνή υπέρ τους στις Βρυξέλλες.

Για να καλυφθεί κάπως το κενό, η επιτροπή συστήνει, μεταξύ άλλων, να στηρίξει η Βρετανία την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Επιπλέον μέσα στο 2018 θα γίνει στο Λονδίνο σύνοδος για τα Δυτικά Βαλκάνια, στην οποία το Λονδίνο θα έχει την ευκαιρία να δείξει τη δέσμευσή του υπέρ της ασφάλειας στην περιοχή ακόμη και στην εποχή  μετά το Brexit.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...