349
Η Apple υποστηρίζει ότι οι δραστηριότητές της είναι νόμιμες | REUTERS/Yuya Shino/File Photo

Apple και Ιρλανδία συμφώνησαν για τα «ενοχλητικά» €13 δισ.

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2017, 10:05
Η Apple υποστηρίζει ότι οι δραστηριότητές της είναι νόμιμες
|REUTERS/Yuya Shino/File Photo

Apple και Ιρλανδία συμφώνησαν για τα «ενοχλητικά» €13 δισ.

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2017, 10:05

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας και η Apple κατέληξαν σε συμφωνία για να καταβάλει η αμερικανική πολυεθνική 13 δισ. ευρώ σε φόρους που δεν είχε πληρώσει εδώ και χρόνια, εκμεταλλευόμενη το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που παρείχε –και σε γενικές γραμμές συνεχίζει να παρέχει– το Δουβλίνο.

Τα πρώτα χρήματα θα αρχίσουν να μπαίνουν στους ειδικούς λογαριασμούς της ιρλανδικής κυβέρνησης από το πρώτο τρίμηνο του 2018. Ωστόσο τα ποσά θα μείνουν δεσμευμένα μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για την έφεση της Apple κατά της Κομισιόν.

Ακόμη και αυτό το πολύ μεγάλο ποσό είναι ελάχιστο μπροστά στο ρευστό που κατέχει η Apple και έφτανε τον Αύγουστο του 2017 σε 261,5 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία θα επιστρέψει στην Ιρλανδία ποσό που φτάνει το 5,9% των αποθεματικών της σε ρευστό. Ή, σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα, το πρόστιμο των 13 δισ. ανέρχεται σε περίπου 7% του ελληνικού ΑΕΠ και τα αποθεματικά σχεδόν στο 150% του ελληνικού ΑΕΠ.

Η έρευνα της ΕΕ είχε δείξει ότι η Apple από τη δεκαετία του ’90 απολάμβανε ένα εξαιρετικά ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς στην Ιρλανδία με χαμηλούς εταιρικούς φόρους. Ταυτόχρονα οι περίπλοκες διευθετήσεις της Apple μετέφεραν τον τζίρο εκτός Ιρλανδίας.

Πρακτικά η Apple φορολογούταν ακόμη και με 0,005%. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο φόρος ήταν τόσο χαμηλός, αλλά ότι η Apple κατέβαλε φόρους για πολύ μικρότερο κύκλο εργασιών από αυτόν που έκανε στην πραγματικότητα.

Πέρυσι η ΕΕ, η οποία στοχεύει στον περιορισμό της φοροαποφυγής από εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, είχε χαρακτηρίσει παράνομη την κατάσταση στην Ιρλανδία και είχε ζητήσει από την Apple την καταβολή των φόρων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ήταν μόνο η Apple που ήταν απρόθυμη να πληρώσει το ποσό, αλλά και η Ιρλανδία που δεν ήθελε να το εισπράξει, γιατί είχε στηρίξει εδώ και πολλά χρόνια την πολιτική της για την προσέλκυση επενδύσεων σε αυτό το ευνοϊκό καθεστώς.

Και οι δύο πλευρές άσκησαν έφεση κατά της απόφασης της ΕΕ, η οποία «απάντησε» στέλνοντας την υπόθεση στο Ευρωδικαστήριο για να υποχρεώσει την Ιρλανδία να πληρώσει τους φόρους.

Η προσφυγή της Apple εξακολουθεί να εκκρεμεί και δεν επηρεάζεται από τη συμφωνία με το Δουβλίνο. Οι δικηγόροι της εταιρείας, όπως δήλωσαν στη Wall Street Journal, παραμένουν αισιόδοξοι ότι τελικά θα δικαιωθούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...