467
«Πουτ..ας γιε, Μαδούρο» γράφει επάνω στο στρώμα που έχει χρησιμοποιηθεί για οδοφράγματα στο Καράκας. Η χώρα βαδίζει, αν όχι στη δικτατορία, σίγουρα στον εμφύλιο | REUTERS/Christian Veron

Το ματωμένο βήμα της Βενεζουέλας προς τη δικτατορία

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2017, 08:13
«Πουτ..ας γιε, Μαδούρο» γράφει επάνω στο στρώμα που έχει χρησιμοποιηθεί για οδοφράγματα στο Καράκας. Η χώρα βαδίζει, αν όχι στη δικτατορία, σίγουρα στον εμφύλιο
|REUTERS/Christian Veron

Το ματωμένο βήμα της Βενεζουέλας προς τη δικτατορία

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2017, 08:13

«Ενα ματωμένο βήμα προς τη δικτατορία». Εξι λέξεις για τα όσα έγιναν το τελευταίο 24ωρο στη Βενεζουέλα. Εν μέσω πρωτοφανών επεισοδίων και μετρώντας τουλάχιστον 10 νεκρούς -μεταξύ των οποίων ήταν δύο έφηβοι και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της αντιπολίτευσης- διεξήχθησαν την Κυριακή οι εκλογές στη λατινοαμερικανική αυτή χώρα για την ανάδειξη της τουλάχιστον αμφιλεγόμενης νέας Συντακτικής Συνέλευσης που ζήτησε ο πρόεδρος Νίκολας Μαδούρο προκειμένου να συγκεντρώσει υπερεξουσίες, ξαναγράφοντας όπως θέλει το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εκλογική επιτροπή, η συμμετοχή έφτασε στο 41,5%, αν και η αντιπολίτευση είχε κάνει λόγο για συμμετοχή της τάξεως του 12,5%. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν κάποιος -εκτός από τον Μαδούρο φυσικά που υποσχέθηκε «μια νέα εποχή μάχης»- θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

2017-07-31T021901Z_1210462187_RC1569848700_RTRMADP_3_VENEZUELA-POLITICS
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες σε δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής (ξημερώματα Δευτέρας ώρα Ελλάδος). Ζήτησε νέες διαδηλώσεις ώστε να μη γίνει αποδεκτό το όποιο αποτέλεσμα (REUTERS/Christian Veron)

Η αντιπολίτευση, την οποία θέλει και να παρακάμψει ο Μαδούρο φτιάχνοντας ένα νέο σώμα, είχε ζητήσει αποχή από τις κάλπες και εν πολλοίς το πέτυχε. Με βαρύ τίμημα όμως. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται δύο έφηβοι καθώς και ένα υποψήφιο μέλος της Συνέλευσης που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ληστείας, καθώς και ο Ρικάρδο Κάμπος, 30, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, που σκοτώθηκε από σφαίρα. Για σήμερα Δευτέρα η αντιπολίτευση κάλεσε σε νέο κύκλο διαμαρτυριών.

Σε μια πρώτη επίσημη αντίδραση στα όσα συνέβησαν (και) τα τελευταία 24ωρα στη Βενεζουέλα, η Ουάσιγκτον διεμήνυσε ότι τάσσεται υπέρ «μιας δυναμικής και ευέλικτης αντίδρασης κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού». Για τις ΗΠΑ είναι ξεκάθαρο ότι η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της νέας Συντακτικής Συνέλευσης υπό τον Μαδούρο ήταν απολύτως διαβλητή.

«Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και των συνταγματικών αντιπροσώπων τους, στην προσπάθειά τους ν΄ αποκαταστήσουν μία πλήρη κι ευημερούσα δημοκρατία στην χώρα τους» ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

2017-07-31T041233Z_298870596_RC19691936F0_RTRMADP_3_VENEZUELA-POLITICS
Φωτιές στις μάχες διαδηλωτών με τις δυνάμεις καταστολής στο Καράκας (REUTERS/Carlos Garcia Rawlins)

«Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε δυναμικά κι ευέλικτα μέτρα κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού στην Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων κι όσων συμμετέχουν στην Εθνική Συντακτική Συνέλευση, ως αποτέλεσμα της σημερινής διαβλητής εκλογικής διαδικασίας» πρόσθετε η ανακοίνωση.

Παράλληλα, το υπουργείο των Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε την βία των αρχών της Βενεζουέλας, κατά των διαδηλωτών και παρότρυνε τις κυβερνήσεις της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, «να αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που υπονομεύουν την δημοκρατία, αρνούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα κι έχουν την ευθύνη για την βία και την καταπίεση ή συμμετέχουν σε διεφθαρμένες πρακτικές».

Από την πλευρά της, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι οι εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση είναι βήμα προς τη δικτατορία και πρόσθεσε ότι η χώρα της δεν θα δεχθεί μια παράνομη κυβέρνηση στο Καράκας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...