666
Ο Νίκος Φίλης εξέρχεται του Χίλτον έπειτα από την τρίωρη συνάντηση με του εκπροσώπους των Θεσμών | INTIME/ ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Διαψεύδουν το μπλόκο ΔΝΤ στον νόμο Φίλη για τα ιδιωτικά σχολεία

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2016, 13:26
Ο Νίκος Φίλης εξέρχεται του Χίλτον έπειτα από την τρίωρη συνάντηση με του εκπροσώπους των Θεσμών
|INTIME/ ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Διαψεύδουν το μπλόκο ΔΝΤ στον νόμο Φίλη για τα ιδιωτικά σχολεία

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2016, 13:26

Η έκπληξη ήρθε πάλι από το υπουργείο Παιδείας! Όχι, δεν ανακοινώθηκε πάλι κάποια νέα μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση. Αλλά προέκυψε (άλλη μία) αναπάντεχη εμπλοκή με τους Θεσμούς κατά τη διαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα το ραντεβού ρουτίνας (ας πούμε) του Νίκου Φίλη να εξελιχθεί σε «αγκάθι» και να απαιτηθούν τρεις ώρες συζήτησης, και μάλιστα χωρίς να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

Αυτό που δεν αποτέλεσε έκπληξη ήταν η… διάψευση της εμπλοκής με ανακοίνωση του υπουργείου, λίγες ώρες μετά, με την οποία κατηγορεί  «”γνωστά συμφέροντα” που διακινούν ψευδείς ειδήσεις».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Τα γνωστά συμφέροντα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, διακινούν στα ΜΜΕ την “πληροφορία”, ότι, οι εκπρόσωποι των Θεσμών κατά τη σημερινή συνάντησή τους με τον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, απαίτησαν την απόσυρση των πρόσφατα ψηφισμένων ρυθμίσεων για την ιδιωτική εκπαίδευση. Ουδέν αναληθέστερον. Οι ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και για τα άλλα θέματα των ιδιωτικών σχολείων είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστούν κανονικά»

Τι είχε προηγηθεί

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Θεσμοί προέβαλαν ισχυρές ενστάσεις στον κ. Φίλη για διάταξη που πέρασε το υπουργείο Παιδείας με τον πρόσφατο νόμο και με την οποία ουσιαστικά επανέφερε το προηγούμενο καθεστώς της εργασιακής σχέσης και της δυνατότητας απολύσεων εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Σύμφωνα με την διάταξη, τα υπηρεσιακά συμβούλια μπορούν να εξετάζουν την καταχρηστικότητά των απολύσεων.

Πρόκειται για μία διάταξη -που ίσχυε από το 1976 και είχε καταργηθεί το 2012- βάσει της οποίας εάν ένας σχολάρχης θέλει να απολύσει εκπαιδευτικό μπορεί να το κάνει, παρουσιάζοντας πλήρη αιτιολογία και τεκμηρίωση της απόφασης.

Τι προβλέπει η διάταξη για τις απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία

-Αιτιολόγηση απολύσεων από τον εργοδότη και έλεγχο της νομιμότητας και της καταχρηστικότητας των απολύσεων από τα υπηρεσιακά συμβούλια.

-Υποχρέωση ιδιοκτητών να δηλώνουν τις εκτός ωρολογίου προγράμματος δραστηριότητες και τους εργαζομένους σ’ αυτές (σ.σ.: Εκπαιδευτικοί του σχολείου ή εκτός αυτού απασχολούνταν το απόγευμα σε ενισχυτική διδασκαλία στα βασικά μαθήματα και στις ξένες γλώσσες, σε αθλητικές, πολιτιστικές δραστηριότητες κ.ά.).

-Υπαγωγή των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών στην εποπτεία του υπουργείου Παιδείας και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων θα πρέπει να δηλώνουν τα τμήματα που διαθέτουν και τους εκπαιδευτικούς που απασχολούν.

Πώς έγινε η εμπλοκή

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ήταν η Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ που ανέφερε στον υπουργό πως η διάταξη αυτή είναι αντίθετη προς τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και πως θα μπορούσε να αποτελέσει κακό προηγούμενο και για άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα των εργοδοτών να προβαίνουν σε απολύσεις.
Το ΔΝΤ ουσιαστικά απαίτησε την απόσυρση της διάταξης η οποία έχει ήδη ψηφιστεί και εφαρμόζεται

Από πλευράς της κυβέρνησης προτάσσουν ως αντίλογο το ότι επί τέσσερις μήνες συζητούσαν το νομοσχέδιο πριν κατατεθεί και ψηφιστεί (μάλιστα υπάρχουν και τα σχετικά email όπως αναφέρεται) χωρίς να προβάλλουν τότε αυτές τις αντιρρήσεις οι Θεσμοί. Κυβερνητικοί κύκλοι μάλιστα τόνιζαν πως «δεν υπάρχει περίπτωση» να αποσυρθεί ψηφισμένος και συμφωνημένος με τους Θεσμούς νόμος.

Αποχώρησαν οι Θεσμοί χωρίς κλείσιμο προαπαιτουμένων

Οσον αφορά το υπόλοιπο σκέλος της διαπραγμάτευσης, ολοκληρώθηκε μεν χωρίς συμωνία δε. Οι εκπρόσωποι των Θεσμών μάλιστα αναχώρησαν από την Αθήνα, με τρία ζητήματα να παραμένουν ακόμα σε εκκρεμότητα: ο ακατάσχετος λογαριασμός, η στελέχωση του Υπερταμείου και τα αδήλωτα εισοδήματα.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές έχει σημειωθεί πρόοδος σχετικά με τα κίνητρα που θα δοθούν στους πολίτες.

Σημαντικό το χάσμα που παραμένει στο θέμα του ακατάσχετου. «Θα δούμε αν θα λυθεί η διαφωνία με περισσότερο κίνητρα στους φορολογούμενους», λένε οι πηγές του ΥΠΟΙΚ, ωστόσο είναι ορατό πια το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει ο ακατάσχετος λογαριασμός.

Το Κουαρτέτο αποχωρεί χωρίς να συμφωνηθούν με την ελληνική κυβέρνηση τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το εποπτικό συμβούλιο του Υπερταμείου, όμως από το ΥΠΟΙΚ εκτιμούν πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει λύση κοινά αποδεκτή.

Σε ένα ακόμα μέτωπο, παρουσιάζονται διαφορές σε τεχνικό κυρίως επίπεδο και στο νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα καθυστερήσει κι άλλο.

Από το ΥΠΟΙΚ πάντως εκπέμπεται κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας αφού οι πηγές του δηλώνουν πιο εφησυχασμένες σε σχέση με τις συζητήσεις της Δευτέρας. Μάλιστα χαρακτηρίζονται ως ρεαλιστικά τα ορόσημα για κλείσιμο των προαπαιτούμενων έως τις 29 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία συνεδρίασης του Euroworking Group.

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν και όλες οι νομοθετικές διατάξεις για το κλείσιμο των προαπαιτούμενων.

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...