619
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στο βήμα της Βουλής | CreativeProtagon

Επιστολές Φώφης για συμμαχία των προθύμων στην Κεντροαριστερά

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 19 Μαρτίου 2016, 08:04
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στο βήμα της Βουλής
|CreativeProtagon

Επιστολές Φώφης για συμμαχία των προθύμων στην Κεντροαριστερά

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 19 Μαρτίου 2016, 08:04

Διαβλέποντας το ενδεχόμενο η υπόθεση της δημιουργίας ενός νέο πολιτικού φορέα για την Κεντροαριστερά να χαθεί στη… μετάφραση των ατέρμονων συζητήσεων και της πολυλογίας απ’ την οποία διακατέχεται ο χώρος,η Φώφη Γεννηματά έστειλε, το βράδυ της Παρασκευής, επιστολές στον Γιώργο Παπανδρέου και στον Σταύρο Θεοδωράκη προσκαλώντας τους να ανταποκριθούν και να συζητήσουν ανοικτά «χωρίς προαπαιτούμενα και καπελώματα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, για να συγκροτηθεί η Προοδευτική Συμμαχία.

Διαβάστε το περιεχόμενο των επιστολών εδώ

Στην επιστολή της κυρίας Γεννηματά έσπευσε να απαντήσει θετικά ο κ. Παπανδρέου, επιμένοντας ωστόσο στην πρότασή του για μια κοινή συνάντηση όλων των πολιτικών αρχηγών του προοδευτικού χώρου γύρω από ένα τραπέζι, χωρίς μάλιστα να αποκλείει και τον ΣΥΡΙΖΑ, μολονότι αποδέχεται ότι γνωρίζει επίσης και κατανοεί, όπως αναφέρει, πως τόσο η κυρία Γεννηματά όσο και άλλες δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία του εγχειρήματος ΣΥΡΙΖΑ.

Χωρίς να κρύβει ότι αισθάνεται δικαιωμένος ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι χρειάζεται «να βάλουμε τέλος στο παρασιτικό συντηρητικό πελατειακό πολιτικο-οικονομικό σύστημα. Αυτό δηλαδή, που σπατάλησε πόρους και δυνατότητες του Ελληνισμού, υπονόμευσε τους δημιουργικούς Έλληνες, τις δημιουργικές Ελληνίδες, αυτό που μας ανάγκασε να ζητούμε δανεικά από τους εταίρους μας με επαχθείς όρους, για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία – μια εθνική καταστροφή». Επιμένει δε ότι επιβάλλεται να προχωρήσουν ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που είχαν ήδη αρχίσει την περίοδο 2009-2011 και ανέκοψε η κυβέρνηση Σαμαρά αρχικά και στη συνέχεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Στο Ποτάμι τα πράγματα είναι πιο ασαφή. Πέραν του γεγονότος ότι η πρόταση της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποκλίνει από την απόφαση και  πνεύμα του πρόσφατου συνεδρίου του Ποταμιού, ο κ. Θεοδωράκης και τα στελέχη αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο να απομονωθούν αρνούμενοι κάθε επαφή.

Μελετώνται πάντως τα κομβικά σημεία της επιστολής της κυρίας Γεννηματά και πρόκειται τα προσεχή εικοσιτετράωρα, το Ποτάμι να καταθέσει τις προτάσεις του.

Η κίνηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ αιφνιδίασε τους παροικούντες στα δυο κόμματα και στον μεσαίο χώρο τόσο ως προς την κλιμάκωση και όσο και από το περιεχόμενο της, ωστόσο δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Κατά κάποιο τρόπο είχε προαναγγελθεί.

Στην πρό εβδομάδος συνεδρίαση του Συντονιστικού της Δημοκρατιικής Συμπαράταξης μπορεί να βγήκε προς τα έξω η πρόταση για συντονισμό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, όμως έγινε διεξοδική συζήτηση για την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, περιλαμβανομένης και της ανωτέρω, για να ξεκολλήσουν τα πράγματα.

Έκτοτε πύκνωσαν οι συζητήσεις και οι επαφές  απεσταλμένων, διαθεσίμων για μεσολάβηση, εντολοδόχων των αρχηγών, σε καφέ και γραφεία του κέντρου της Αθήνας, αναζητώντας τον κοινό τόπο.

Τούτων δοθέντων και μπροστά στο ενδεχόμενο οι συζητήσεις αυτές να θυμίσουν τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, η κυρία Γεννηματά αποφάσισε να επισπεύσει την αποστολή της συγκεκριμένης επιστολής-πρόσκλησης ώστε πια ο διάλογος να γίνει στο ανώτατο επίπεδο και να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας και οι προοπτικές. Αλλά και για έναν ακόμη λόγο. Επειδή ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ έδειξαν σημάδια αυτόνομης κινητικότητας, όταν, δια του Γιώργου Πεταλωτή, ανακοινώθηκε ότι ο πρώην Πρωθυπουργός θα στείλει εκείνος πρόσκληση σε όλους να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να αναζητήσουν τον κοινό τόπο. Εκτιμήθηκε ότι στη περίπτωση αυτή το πράγμα θα «στραβώσει».

Σταθμίζοντας τα ανωτέρω δεδομένα ελήφθη η απόφαση να σταλούν από τη Φώφη Γεννηματά οι επιστολές-προσκλήσεις.

Ομως μέχρι να συμβεί αυτό προέκυψε στα ηγετικά κλιμάκια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο προβληματισμός σε ποιους θα απευθύνονται. Μόνο στα κόμματα και σε συλλογικότητες ή και σε μεμονωμένες προσωπικότητες  (βλέπε: Αννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης, Αλέκος Παπαδόπουλος κ.α); Αλλά και πού σταματάει ο κατάλογος τους, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει δεσμευτεί για ανοιχτή διαδικασία χωρίς κανένα αποκλεισμό;

Κατ’ αρχήν λοιπόν αποφασίστηκε η Φώφη Γεννηματά να απευθυνθεί στα κόμματα, δηλαδή το Ποτάμι και το ΚΙΔΗΣΟ, ενω θα ακολουθήσει επόμενος γύρος συναντήσεων και επαφών με κινήσεις και προσωπικότητες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...