613
| CreativeProtagon

Με ποιους αγρότες να μιλήσει ο Μητσοτάκης;

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 6 Φεβρουαρίου 2024, 15:13
|CreativeProtagon

Με ποιους αγρότες να μιλήσει ο Μητσοτάκης;

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 6 Φεβρουαρίου 2024, 15:13

Το παράπονο των αγροτών είναι ότι η φωνή τους δεν ακούγεται: αν μετά τις γιορτές δεν βγουν στους δρόμους με τα τρακτέρ τα προβλήματά τους δεν απασχολούν την κυβέρνηση και τα Μέσα Ενημέρωσης. Αδικο έχουν; Αυτό άλλωστε ισχύει για ολόκληρη την περιφέρεια που πληρώνει το στρεβλό μοντέλο της μεταπολεμικής αστικοποίησης και την ανεπάρκεια των περιφερειακών δομών όταν το κεντρικό κράτος δεν είναι «από πάνω» (είδαμε πώς τα κατάφερε ο προηγούμενος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας)…

Επομένως, είτε μιλάμε για το οργανωμένο μπλοκ του ΚΚΕ είτε για αγρότες της νέας γενιάς που μιλούν μια διαφορετική γλώσσα, όλοι έχουν προβλήματα τα οποία δεν λύνονται σε τοπικό επίπεδο και πρέπει να αντιμετωπιστούν κεντρικά από την κυβέρνηση. Και πλάι στα προβλήματα έχουν κουραστεί να γίνονται «φόντο» στα πλάνα των προεκλογικών περιοδειών των κομμάτων και μετά να τους ξεχνάνε.

Εφόσον, λοιπόν, αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και μοιράζονται σε μεγάλο βαθμό παρόμοια αισθήματα, τι είναι αυτό που δυσκολεύει το να στηθεί ένα κεντρικό τραπέζι διαλόγου, με την κυβέρνηση από την μια πλευρά, ακόμη και τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, και τους αγρότες από την άλλη;

Η πιο σύντομη απάντηση θα ήταν ίσως ότι αλλάξαμε εποχή. Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι στους εκπροσώπους των αγροτών συνυπάρχουν διαφορετικές ομάδες, σε διαφορετικά μπλόκα, που μιλούν διαφορετική γλώσσα, δεν έχουν πάντα τα ίδια αιτήματα και αντιλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο τις διεκδικήσεις στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού κινήματος για την ΚΑΠ και την πράσινη μετάβαση. Ιδίως δε σήμερα που οι νέοι αγρότες έρχονται όλο και περισσότερο σε επαφή με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ (εδώ) για τα αδιέξοδα ευθύνεται «η κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, με όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις και με “μοχλό” την ΚΑΠ της ΕΕ». Παράλληλα όμως ζητούνται «αποζημιώσεις στο 100%», δηλαδή περισσότερα χρήματα και από το ταμείο της ΕΕ που υποδεικνύουν ως ρίζα του προβλήματος. Ενώ τονίζεται ότι «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής».

Επομένως, ο εκάστοτε Πρωθυπουργός καλείται εδώ και δεκαετίες να καταγγείλει τη «λυκοσυμμαχία της ΕΕ» ζητώντας της ταυτόχρονα περισσότερα λεφτά για να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα —τα οποία εν τέλει δεν μπορούν ποτέ να ικανοποιηθούν επαρκώς εφόσον αφορούν την «ανατροπή»: τον θρυμματισμό του παρόντος οικονομικού συστήματος -δηλαδή του καπιταλισμού- και την αντικατάστασή του από ένα άλλο.

Μέσα σε αυτό σκηνικό, που είναι το ίδιο τέτοιους μήνες εδώ και δεκαετίες, είδαμε ξαφνικά στις οθόνες μας αγρότες να μιλούν μια διαφορετική γλώσσα. Και να διατυπώνουν αιτήματα στη σφαίρα του συγκεκριμένου.

«Υπάρχουν νομοθεσίες από την Ευρώπη με τις οποίες πρέπει να εναρμονιστούμε και να υπογραφούν. Αυτό ζητάμε. Να υπογραφούν, να μπούμε σε μια τάξη» δήλωσε την Κυριακή ο Θεοφάνης Γρηγοριάδης, μέλος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στο μπλόκο της Χαλκιδικής. «Θέλουμε αγροτικό πετρέλαιο όπως παίρνει η υπόλοιπη Ευρώπη» ανέφερε ο Φιλοκλής Κοτζιάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, στην κάμερα της ΕΡΤ.

«Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, έτσι όπως δουλεύει με τα γεωργο-περιβαλλοντικά μέτρα  δυσκολεύει το να μπουν νέοι άνθρωποι στο επάγγελμα» σημείωσε πάλι στην ΕΡΤ ο αγρότης και γεωπόνος Γιώργος Καρανίκας. Αναφερόταν στο ζήτημα των νέων προδιαγραφών παραγωγής που ζητεί η νέα ΚΑΠ στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης. Δηλαδή στο βασικό θέμα που αναδεικνύουν οι αγρότες σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών και τους οδήγησε στις κινητοποιήσεις της περασμένης Πέμπτης (1/2) στις Βρυξέλλες.

Μπορούν να ενωθούν αυτές οι δύο προσεγγίσεις στις τάξεις των αγροτών σε μια φωνή; Πώς άραγε μπορεί να συγκεραστεί ο συνδικαλιστικός μαξιμαλισμός της ανατροπής (μια κασέτα που παίζει ακόμα από τα «ευτυχισμένα χρόνια» της Μεταπολίτευσης) με τα συγκεκριμένα θέματα που θέτουν κυρίως οι νεότεροι αγρότες και συμβαδίζουν με τις ανησυχίες των ευρωπαίων συναδέλφων τους;

Θα το δούμε, προφανώς, τις επόμενες ημέρες. Πάντως έτσι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, αν στηνόταν ένα κεντρικό τραπέζι διαλόγου με την κυβέρνηση θα υπήρχε πρόβλημα συνεννόησης για το ποιο ακριβώς είναι το θέμα της συζήτησης…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...