1314
Στέφανος Κασσελάκης. Στα δελτία του MEGA και του ΣΚΑΪ δεν τα πήγε καλά. Κι όμως, υπάρχουν λόγοι που αυτό δεν πλήττει τη στρατηγική του | CreativeProtagon

Και τι τον νοιάζει τον Κασσελάκη η αλήθεια;

Στέφανος Κασσελάκης. Στα δελτία του MEGA και του ΣΚΑΪ δεν τα πήγε καλά. Κι όμως, υπάρχουν λόγοι που αυτό δεν πλήττει τη στρατηγική του
|CreativeProtagon

Και τι τον νοιάζει τον Κασσελάκη η αλήθεια;

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτελεσματικός όταν μιλάει σε ρεπόρτερ που τον ακολουθούν με ένα μικρόφωνο στο χέρι. Το ίδιο ισχύει για τα σκηνοθετημένα βίντεο στο TikTok και την παρουσία του σε τηλεοπτικές εκπομπές lifestyle και κουτσομπολιού. 

Επίσης, υπήρξε παραπάνω από αποτελεσματικός στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σε βαθμό που τρόμαξε όσους πήγαν να του τραβήξουν το χαλί. Τι κοινό έχουν οι ομιλίες, το TikTok, οι ψυχαγωγικές εκπομπές και οι δηλώσεις εν κινήσει; Οτι δεν υπάρχει αντίλογος, ή ακόμη και αν υπάρξει είναι εύκολα διαχειρίσιμος: «Παιδιά πρέπει να πάω στο γραφείο μου στη Βουλή. Πρόσεξε μην πατήσεις το καλώδιο».

Το πρόβλημα, λοιπόν, αρχίζει όταν συνομιλεί με έμπειρους δημοσιογράφους οι οποίοι γνωρίζουν τη βάση πάνω στην οποία πατάει κάθε πολιτική συζήτηση, ιδίως αν δεν αφήνουν ασχολίαστες τις ανακρίβειες και τις υπεκφυγές του. Οπως για τη μορφή του πολιτεύματος και τις διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα για μια σειρά από ζητήματα. Είναι όμως αυτό πρόβλημα για τον ίδιο, ή περισσότερο για όλους τους άλλους; Θα επανέλθουμε. 

Σε κάθε περίπτωση, η απουσία πραγματολογικής βάσης σε πολλά από τα λεγόμενα του κ. Κασσελάκη ήταν ένα βασικό στοιχείο το βράδυ της Τρίτης, στη συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δελτίο του ΣΚΑΪ και στη Σία Κοσιώνη.  

Αν έπρεπε να συγκρατήσει κανείς μερικά σημεία, θα εστίαζε στα εξής: 

—Πρώτον, στην αλλαγή φυσιογνωμίας για τον ΣΥΡΙΖΑ που συνιστούν οι διατυπώσεις όπως το «ανήκουμε στη Δύση, είμαστε υπερήφανοι γι` αυτό», η φράση ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις (σ.σ.: αμερικανικές) βάσεις, αλλά να έχει η Ελλάδα τα κατάλληλα ανταλλάγματα» ή η αναφορά ότι ο φράκτης στον Εβρο «είναι ένα χρήσιμο εργαλείο». 

—Δεύτερον, ένας ειδικός της επικοινωνίας θα στεκόταν στην ενδυματολογική επιλογή. Ετσι όπως βλέπουμε τον κ. Κασσελάκη -με ένα στενό, ανοιχτό στο λαιμό, πουκάμισο- όταν συναντά έναν ρεπόρτερ πρωϊνής εκπομπής στον δρόμο, έτσι εμφανίστηκε και στο βραδινό δελτίο. Ο συμβολισμός της εμφάνισης μοιάζει να λέει στο απολίτικο κοινό και ιδιαίτερα στους νέους ότι εγώ, παρότι αρχηγός της αντιπολίτευσης, είμαι ένας από εσάς. 

—Το τρίτο στοιχείο είναι ότι πέρα από τις ατάκες που έχει προετοιμάσει, ο κ. Κασσελάκης δίνει την εντύπωση, ιδίως αν γίνουν διευκρινιστικές ερωτήσεις, ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς ισχύει σε θεσμικό επίπεδο για τα θέματα στα οποία εστιάζει. 

Βεβαίως το ερώτημα εδώ είναι: γνωρίζουν όλοι οι τηλεθεατές τι ισχύει πχ. για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών ή για το πόθεν έσχες των πολιτικών; Οχι. Και αυτό ομολογουμένως λειτουργεί υπέρ του κ. Κασσελάκη. Από την άλλη πλευρά, ένα μεγάλο μέρος του τηλεοπτικού κοινού διαθέτει το αισθητήριο ώστε να αντιλαμβάνεται αν αυτός που ακούει γνωρίζει το θέμα για το οποίο μιλάει. 

Ας δούμε περικά παραδείγματα από τη συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ:

♦ Το πρώτο και προφανές είναι η αντιστροφή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την άρση ασυλίας. Ο κ. Κασσελάκης μίλησε για «11 κακουργηματικές πράξεις, τις οποίες έχουμε αιτιολογήσει πλήρως στο κατηγορητήριό μας» για τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή. Μια από αυτές, εξήγησε, είναι η «ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο». Να ερευνηθεί δηλαδή αν σχεδίασε ο κ. Καραμανλής τη δολοφονία 57 ανθρώπων (!). Δεν απάντησε όμως πειστικά γιατί δεν καταθέτει, παρότι μπορεί, ο ΣΥΡΙΖΑ το κατηγορητήριο στη Βουλή ώστε να κινηθεί η διαδικασία.

Αντίθετα, με την επανάληψη της φράσης ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να «αμνηστεύσει τον Κώστα Καραμανλή» καλλιεργεί την εντύπωση ότι η κυβέρνηση αρνείται. Ενώ αυτό που ισχύει είναι ότι ο κ. Κασσελάκης ζητεί την αντιστροφή της διαδικασίας ενώ η κυβέρνηση αναφέρει ότι θα τοποθετηθεί μόλις κατατεθεί επίσημα το αίτημα. Και πάλι, κάποιοι τηλεθεατές ή χρήστες των social media μπορεί να σχηματίσουν την εντύπωση ότι η παράδοση, εντελώς άτυπα, ενός «κατηγορητηρίου» από την κυρία Τζάκρη στον γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ ισοδυναμεί με αίτημα Προανακριτικής.

(Ενα παράδειγμα για το τι μπορεί να γίνει πιστευτό μέσω της αναπαραγωγής στο Διαδίκτυο, είναι το γεγονός ότι αυτή την εβδομάδα κυκλοφορεί στο TikTok ο φανταστικός διάλογος μέσω SMS ανάμεσα στον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και στη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Κατασκευάστηκε ως πρωταπριλιάτικό αστείο από μια ιστοσελίδα αλλά διακινείται ως πραγματικός στα social media μαζί με σχόλια του τύπου «δείτε σε ποια χώρα ζούμε» κλπ.)

♦ Πίσω στη συνέντευξη του κ. Κασσελάκη. Για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα τον αλλάξει. «Δεσμεύομαι ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, συνταγματικά θα αλλάξει αυτό», τόνισε. Η διατύπωση αυτή δίνει την εντύπωση, σε όσους δεν γνωρίζουν τις διατάξεις του Συντάγματος για τη διαδικασία αναθεώρησης, ότι αρκεί να ψηφίσουν τον κ. Κασσελάκη, να εκλεγεί πρωθυπουργός για να αλλάξει το Σύνταγμα. Περίπου όπως ψηφίζεται ένας νόμος. Ωστόσο η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος είναι πολύ πιο χρονοβόρα, περίπλοκη και συγκεκριμένη, όπως περιγράφεται στο Αρθρο 110 (εδώ).

♦ Στη συζήτηση με την κυρία Κοσιώνη για το πόθεν έσχες και τα δικά του περιουσιακά στοιχεία, ο κ. Κασσελάκης ανέφερε ότι «δεν ξέρουμε το πόθεν της οικογένειας Μητσοτάκη», δηλαδή το πώς απέκτησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Αργότερα, ο κ. Κασσελάκης, αφότου σημείωσε ότι ο ίδιος θα παρουσιάσει τα δικά του περιουσιακά στοιχεία πριν από τις ευρωεκλογές, επέμεινε: «Προκαλώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει το ίδιο για την οικογένειά του και να δούμε το δικό τους πόθεν, όχι το έσχες το οποίο δεν ξέρουμε αν είναι όντως έσχες, αλλά το πόθεν».

Οποιος τηλεθεατής δεν γνωρίζει τη διαδικασία του πόθεν έσχες μπορεί να σχηματίσει την εντύπωση ότι, όπως ο κ. Κασσελάκης δεν έχει παρουσιάσει ακόμη την προέλευση των περιουσιακών του στοιχείων, το ίδιο ισχύει και για τον κ. Μητσοτάκη. Κάτι που προφανώς δεν ισχύει, καθώς τα πολιτικά πρόσωπα (βουλευτές, υπουργοί, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, γενικοί γραμματείς κ.λπ.) κάνουν υποχρεωτικά κάθε χρόνο δήλωση πόθεν έσχες η οποία και δημοσιοποιείται.

Επίσης, τα περιουσιακά στοιχεία των συζύγων τους, των εν διαστάσει συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης δηλώνονται μαζί και ελέγχονται. Επομένως, το πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη και της κυρίας Γκραμπόφσκι έχει ελεγχθεί πολλές φορές, καθώς ο Πρωθυπουργός είναι βουλευτής από το 2004. Ειδικά σε ό,τι αφορά αυτό της συζύγου του, το οποίο ερευνήθηκε επισταμένως την περίοδο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά από καταγγελίες και δημοσιεύματα του συμπολιτευόμενου τότε Τύπου, η εξέτασή του και από ανώτατους δικαστικούς οδήγησε την υπόθεση στο αρχείο.

Η πεπατημένη και οι ειδικοί 

Ο κ. Κασσελάκης δεν μοιάζει ωστόσο να βαδίζει στα τυφλά. Προφανώς γνωρίζει πως στην ισχυρότερη δημοκρατία του πλανήτη, στις ΗΠΑ, οι πολίτες πίστεψαν και εξέλεξαν πρόεδρο το 2016 τον Ντόναλντ Τραμπ (κυρίως χάρη στα social media) ο οποίος έλεγε μεταξύ άλλων ότι «ο Ομπάμα είναι ο ιδρυτής του ISIS» και ότι «δεν έχει πιστοποιητικό γεννήσεως». Επομένως, το να υπονοεί ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι άγνωστο το πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη, δεν είναι δα και κάτι σπουδαίο. Αλλωστε, το διακύβευμα για τον κ. Κασσελάκη σε αυτή τη φάση και μέχρι τον Ιούνιο είναι να παγιώσει το προβάδισμά του έναντι του κ. Ανδρουλάκη, κάτι που φαίνεται να το πετυχαίνει με βάση και τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη για τις εν εξελίξει μετρήσεις.

Ο κ. Κασσελάκης δεν επείγεται να τον πιστέψουν όλοι. Του αρκεί να τον πιστέψουν ή καλύτερα να τον ψηφίσουν όσοι μπορούν να του προσφέρουν τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές. Επομένως, αν οι κάπως παραπλανητικές αναφορές ως προς τι ισχύει με βάση το Σύνταγμα και τις διαδικασίες της Βουλής ενισχύουν το κοινό στο οποίο ποντάρει, έχει – αυτή τη στιγμή – την πολυτέλεια να ενοχληθούν οι υπόλοιποι. Με αυτούς θα ασχοληθεί σε επόμενη φάση. Με άλλα λόγια, η αλήθεια μπορεί να περιμένει.

Βεβαίως, το έργο το έχουμε ξαναδεί. Εχουμε δει πώς κάτι που μοιάζει «αστείο» μπορεί κάποια στιγμή να γίνει «σοβαρό». Και πώς το «γέλιο» μπορεί να μετατραπεί σε «κλάμα», για όσους υποτιμούν αυτές τις τακτικές —ειδικά στην εποχή του Διαδικτύου και των social media. Γιατί το μόνο αστείο είναι η άποψη εκείνων που πιστεύουν ότι ο κ. Κασσελάκης κινείται «χύμα», χωρίς τη συνδρομή σοβαρών ειδικών στο πεδίο της πολιτικής επικοινωνίας οι οποίοι μετρούν την απήχηση και το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται η κάθε του κίνηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...