498
|

Αθήνα: η νέα Ομόνοια

Avatar Μόδεστος Σιώτος 20 Σεπτεμβρίου 2011, 06:38

Αθήνα: η νέα Ομόνοια

Avatar Μόδεστος Σιώτος 20 Σεπτεμβρίου 2011, 06:38

 Ο Δήμαρχος Αθηνών, κος Καμίνης, έπραξε εν μέσω θερινής ραστώνης, αυτό που καμία πολιτική ηγεσία δεν τόλμησε να κάνει τους δύο προηγούμενους μηνες: ξεβρώμισε το Σύνταγμα.

Η Πλατεία Συντάγματος, από τα τέλη Μαϊου είχε μεταλλαχθεί από τη κεντρική πλατεία μιας σύγχρονης (τέλος πάντων) ευρωπαϊκής πρωτεύουσας σε κάμπινγκ στην Αντιπάρο: αντίσκηνα, μουσαμάδες, ρέγκε, μπάφοι, εξαρχειώτικες συζητήσεις, τζίβες, σαφάρια, κατσαρόλες και γκαζάκια (για τον ελληνικό), μακρυμάλληδες να περπατάνε ξυπόλυτοι και κοπέλες να κάνουν “art” στα γρασίδια της πλατείας.

Ο Δήμαρχος, λοιπόν, αφού όλοι οι παραπάνω το μήνα Αύγουστο είχαν πάει στην κανονική Αντίπαρο, πήρε τη πρωτοβουλία να “καθαρίσει” το τσαντίρι αφού όπως είχε πει και ο ίδιος “δεν είναι εικόνα αυτή στο κέντρο της πόλης”. Χαρακτήρισε μάλιστα το Σύνταγμα ως “νέα Ομόνοια”. Έστειλε, λοιπόν, μία μονάδα της Αρμόδιας Αρχής Καθαρισμού του Δήμου, τα ΜΑΤ, τα οποία  ξέστησαν με χάρη τις σκηνές ανοίγοντας μερικά κεφάλια άπλυτων και δείχνοντας το δρόμο προς την Ευρώπη.

Είκοσι μέρες μετά, η εικόνα της πόλης έχει πραγματικά αλλάξει. Πλέον η βρωμιά της Ομόνοιας έχει εξαπλωθεί σε όλη τη πόλη ΕΚΤΟΣ από το Σύνταγμα. Χαρακτηριστικά:

– Μετά τις εννιά το βράδυ, στα Προπύλαια στήνεται ένα αυτοσχέδιο πανηγύρι από καμιά τριανταριά πρεζάκια και τα ντηλέρια τους. Τα Προπύλαια είναι η νέα Στουρνάρη.

– Λίγο πιο κάτω,  Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους την ίδια ώρα, έχουν κάνει την εμφάνιση τους δύο ντουζίνες μαύρες ιερόδουλες μαζί με τους νταβάδες τους. Η Πανεπιστημίου είναι η νέα 3ης Σεπτεμβρίου.

– Στη πλατεία Κλαυθμώνος, δεκάδες άστεγοι μένουν όπου βρουν: σε παγκάκια, στο τσιμέντο, στα γρασίδια, σε καρέκλες από τα καφέ που λειτουργούν το πρωί. Η Κλαυθμώνος είναι το νέο “Κέντρο Αστέγων” της Πειραιώς.

– Στην Αιόλου μαζεύονται όλοι οι παραπάνω: και πουτάνες, και πρεζάκια και άστεγοι. Η Αιόλου είναι η νέα Αθηνάς.

Η ειρωνεία είναι πως η Αρμόδια Αρχή Καθαρισμού, η ΕΛ.ΑΣ., βρίσκεται μερικά στενά παραδίπλα. Ένα δρόμο ακριβώς πάνω από εκεί όπου γίνεται πιάτσα και εμπόριο ναρκωτικών, στην Ακαδημίας δηλαδή, υπάρχει νυχθημερόν ομάδα ΔΙΑΣ και ΜΑΤ για να “προφυλάσσει” τους Αθηναίους από τα ορκς των Εξάρχειων. Ταυτόχρονα, οι καοϋμπόηδες των Αθηνών, Δέλτα και ΔΙΑΣ, κάνουν συνεχώς γύρους στη πόλη με τα μηχανάκια τους επιδεικνύοντας ιδαίτερο ενδιαφέρον στις κόντρες με πιτσιρικάδες στα φανάρια (μάλιστα, ως σωστοί αστυφύλακες, όταν τελειώσουν με τις κόντρες, ανάβουν τις σειρήνες και τους μαζεύουν κιόλας για επικίνδυνη οδήγηση). Κι' όμως, όλες αυτές οι μονάδες της Αρχής Καθαρισμού. που τις περισσότερες φορές εκτελούν με ζέση τα καθήκοντα τους έναντι σε φοιτητές, συνταξιούχους,κατόχους κάνναβης, κτλπ., δεν βλέπουν τίποτα, δεν ακούν τίποτα και δεν επεμβαίνουν πουθενά. Με αποτέλεσμα τα όσα περιέγραψα παραπάνω.

Η Αθήνα έχει ξεφύγει. Φταίει η κρίση, φταίει η φτώχεια, φταίει η εγκληματικότητα. Αλλά για τη κατάσταση στους δρόμους δεν φταίει μόνο η οικονομία. Φταίει και ο Δήμαρχος, ο οποίος δεν κάνει τίποτα. Ήξερε πολύ καλά, όμως, να τρομοκρατεί τους πολίτες όταν κατηγορούσε τους Αγανακτισμένους ότι έχουν μετατρέψει το Σύνταγμα σε Ομόνοια. Τώρα που ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας έχει μετατραπεί σε πλατεία Ομονοίας, ο κύριος Δήμαρχος τι έχει να πει και -ακόμα πιο σημαντικό- τι σκοπεύει να κάνει;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News