285
Ο Βίκτορ Ταταρίντσεφ στη Στοκχόλμη, σε παλιότερη φωτογραφία | Rune Hellestad/Getty Images

Η Ρωσία απειλεί Σουηδία – Φινλανδία: Ως μέλη του ΝΑΤΟ θα είναι «θεμιτοί στόχοι»

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2023, 09:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/03/2023, 12:20
Ο Βίκτορ Ταταρίντσεφ στη Στοκχόλμη, σε παλιότερη φωτογραφία
|Rune Hellestad/Getty Images

Η Ρωσία απειλεί Σουηδία – Φινλανδία: Ως μέλη του ΝΑΤΟ θα είναι «θεμιτοί στόχοι»

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2023, 09:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/03/2023, 12:20

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα μετατραπούν σε «θεμιτούς στόχους» μέτρων «αντιποίνων» της Ρωσίας από τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του NATO, είπε ο ρώσος πρεσβευτής στη Στοκχόλμη, επαναφέροντας στο προσκήνιο την απειλητική ρητορική της Μόσχας.

«Μετά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας» στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, «το συνολικό μήκος των συνόρων της Ρωσίας με το NATO σχεδόν θα διπλασιαστεί», τόνισε ο Βίκτορ Ταταρίντσεφ σε μακροσκελές κείμενο που αναρτήθηκε στο site της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στη Σουηδία.

«Αν νομίζει ακόμη κανείς πως αυτό θα βελτιώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την ασφάλεια της Ευρώπης, να είστε βέβαιοι ότι τα νέα μέλη της εχθρικής συμμαχίας θα γίνουν θεμιτοί στόχοι των ρωσικών μέτρων αντιποίνων, συμπεριλαμβανομένων μέτρων στρατιωτικής φύσης», απείλησε ο ρώσος διπλωμάτης.

Η Μόσχα είχε διατυπώσει απειλές εναντίον των δύο χωρών και στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τον ρώσο πρεσβευτή στη Στοκχόλμη, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Χερσώνα, η Σουηδία «κάνει ένα βήμα προς την άβυσσο», με την απόφασή της να ενταχθεί στο NATO.

Ο ίδιος κατηγόρησε τη σουηδική κυβέρνηση ότι η απόφαση για ένταξη ανακοινώθηκε «βιαστικά», χωρίς να προηγηθεί δημοψήφισμα και είπε ότι η διοίκηση του NATO μπορεί να «αποφασίσει να εμπλακεί πλήρως στη σύρραξη».

«Σε αυτή την περίπτωση, οι Σουηδοί αναμφίβολα θα συρθούν (στον πόλεμο) και θα σταλούν στον θάνατο για τα συμφέροντα άλλων», πρόσθεσε ο Ταταρίντσεφ.

Η αντίδραση της Στοκχόλμης

Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι το υπ. Εξωτερικών καλεί τον Βίκτορ Ταταρίντσεφ μετά τις δηλώσεις του.

«Ο υπουργός Εξωτερικών θα καλέσει τον ρώσο πρεσβευτή για να αποκηρύξει με σαφήνεια αυτή την προφανή απόπειρα επιρροής», ανέφερε ο επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας, Τομπίας Μπίλστρομ, σε γραπτή δήλωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Μόνο η Σουηδία αποφασίζει για την πολιτική της για την εθνική ασφάλεια, κανείς άλλος», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...