557
| Alexandros Michailidis / SOOC

Δημοσκοπήσεις Pulse και Metron Analysis: Από 4 έως 5,8% η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2023, 21:30
|Alexandros Michailidis / SOOC

Δημοσκοπήσεις Pulse και Metron Analysis: Από 4 έως 5,8% η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2023, 21:30

Aπώλειες για τη Νέα Δημοκρατία, τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην παράσταση νίκης, κατέγραψε η Pulse στην πρώτη δημοσκόπησή της μετά την τραγωδία των Τεμπών, η οποία διενεργήθηκε το διάστημα 13-15 Μαρτίου και παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης από τον ΣΚΑΪ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει σταθερά πρώτος στο ερώτημα για τον καταλληλότερο Πρωθυπουργό, αν και με 35 μονάδες έναντι 38 στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας. Το ποσοστό του Αλέξη Τσίπρα παραμένει αμετάβλητο, στο 27%, όπως και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.

Πιο αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων) η ΝΔ εμφανίζεται πρώτη με ποσοστό 30%, έναντι 26% της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα να περιορίζεται στις 4 μονάδες.

Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 10%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4, το ΜέΡΑ25 με 3,5%, η Εθνική Δημιουργία με 1% και το Εθνικό Κόμμα Ελληνες του Ηλία Κασιδιάρη με 3,5%.

Στο πολύ υψηλό 13% υπολογίστηκε το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι πολίτες εξακολουθούν να προτιμούν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ ή μια κυβέρνηση με βασικό κορμό τη ΝΔ (ποσοστά 27% και 10% αντίστοιχα).

Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ προτιμά το 14% και 16% των ερωτηθέντων, ενώ μόλις το 6% θα προτιμούσε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού (με συμμετοχή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλων).

Αξίζει να αναφερθεί ότι περισσότεροι από τους μισούς πολίτες (51%) που ρωτήθηκαν πιστεύουν ότι η πολιτική ευθύνη για την κατάσταση στον Σιδηρόδρομο βαρύνει διαχρονικά τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Metron Analysis: Στις 5,8 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ υπολογίστηκε στις 5,8 μονάδες.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 26,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,5%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 9,2%, το ΚΚΕ 5,9%, η Ελληνική Λύση 4% και το ΜέΡΑ25 3,5%. Οι «Ελληνες» του Ηλ. Κασιδιάρη εμφανίζονται ενισχυμένοι και σε αυτή τη μέτρηση συγκεντρώνοντας ποσοστό 3,6%.

Αλλα κόμματα ψηφίζει το 4%, άκυρο-λευκό το 4,3%. Στο 8,5% οι αναποφάσιστοι.

Σύμφωνα με το γκάλοπ, το κυβερνών κόμμα έχασε περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την έρευνα του Φεβρουαρίου (ήταν στο 30,2%), ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να μην επωφελείται από τη συγκυρία. Μάλιστα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχασε 2 μονάδες σε σχέση με τη μέτρηση της Metron Analysis τον Φεβρουάριο (ήταν στο 22,5%).

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός, τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπέδειξε το 32%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί αρκετές μονάδες χαμηλότερα (16%).

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (80%) συμφωνεί και κατά τη Metron Analysis πως ευθύνη για τα Τέμπη έχουν όλες οι κυβερνήσεις.

Επισημαίνεται ότι στα τρία πρώτα γκάλοπ που δημοσιεύθηκαν μετά το δυστύχημα των Τεμπών (της Marc, της GPO και της MRB) αποτυπώνεται σε γενικές γραμμές περίπου η ίδια εικόνα: η ΝΔ χάνει λίγο πάνω από τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τις δυνάμεις του αλλά δεν κερδίζει σχεδόν τίποτα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χάνει τουλάχιστον μία μονάδα ή και λίγο περισσότερο, και τα μικρότερα κόμματα ενισχύονται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...