520
| Alexandros Michailidis / SOOC

Δημοσκόπηση Marc εν μέσω εθνικής τραγωδίας: Πτώση ΝΔ στο 29,6%, στάσιμος ο ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2023, 20:40
|Alexandros Michailidis / SOOC

Δημοσκόπηση Marc εν μέσω εθνικής τραγωδίας: Πτώση ΝΔ στο 29,6%, στάσιμος ο ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2023, 20:40

Προβάδισμα 4,6 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc που παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης ο ΑΝΤ1.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που βλέπει το φως της δημοσιότητας μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, η οποία καταγράφει και την αναμενόμενη αποδοκιμασία της κυβέρνησης από μερίδα των πολιτών, καθώς η ΝΔ εμφανίζεται να χάνει 2,9 μονάδες (σε σύγκριση με προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας).

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ έρχεται πρώτη με ποσοστό 29,6% (από 32,5%) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος με 25% (από 25,1%). Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 9,7%, το ΚΚΕ με 6,6%, η Ελληνική Λύση με 3,9% και το ΜέΡΑ25 με 3,5%.

Στο όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή βρίσκεται το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, ενώ οι αναποφάσιστοι υπολογίζονται στο πολύ υψηλό 10%.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα για τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, με το 38,9% των ερωτηθέντων να έχει θετική γνώμη για τον Πρωθυπουργό.

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «ψηφίζει» το 28,5%, ενώ σε κοντινή «απόσταση» βρέθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 27,9%.

 

Οι συμμετέχοντες στο γκάλοπ της Marc κλήθηκαν να απαντήσουν και στο ερώτημα «πού οφείλεται το δυστύχημα των Τεμπών;».

Για το 12,1% των πολιτών πρόκειται για «ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη/κακιά στιγμή». Η συντριπτική πλειοψηφία (87%), ωστόσο, κρίνει ότι «υπάρχουν και άλλες ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν».

Μοιρασμένη εμφανίζεται, τέλος, η άποψη του κόσμου ως προς το ζήτημα της χρονικής μετάθεσης των εκλογών.

Το 45,2% απάντησε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν «στις 9 Απριλίου (40 ημέρες μετά τo δυστύχημα)», ενώ το 46,4% επιθυμεί οι κάλπες να στηθούν «αργότερα τον Μάιο».

Αντιρρήσεις Χατζηνικολάου για τη διεξαγωγή της δημοσκόπησης ενώ «γίνονταν οι κηδείες»

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του σταθμού, όπου και παρουσιάστηκε η δημοσκόπηση της Marc, εμφανίστηκε αντίθετος με τη διεξαγωγή της έρευνας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

«Γίνεται δημοσκόπηση την ώρα που γίνονται κηδείες, το θέμα είναι σε μια συναισθηματική έκρηξη» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χατζηνικολάου κατά την έναρξη της παρουσίασης του γκάλοπ, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του. «Για εμένα δεν είναι επιχείρημα ότι είναι προεκλογική περίοδος» συμπλήρωσε, θυμίζοντας ότι οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την τραγωδία στο Μάτι έγιναν έξι εβδομάδες μετά τη φονική πυρκαγιά.

«Δεν αποφασίζω εγώ. Εγώ έχω βαθμό αναγνώστου στο δελτίο ειδήσεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα λέω τη γνώμη μου», προσέθεσε ο δημοσιογράφος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι εξέφρασε τις αντιρρήσεις του και στη διοίκηση του ΑΝΤ1.

Στο τέλος της παρουσίασης της δημοσκόπησης, ο Νίκος Χατζηνικολάου επανέλαβε: «Εγώ θα επισημάνω πάλι κλείνοντας, ότι η μέτρηση έγινε την ώρα που γίνονταν οι κηδείες. Ακόμη και σήμερα γίνονται κηδείες».

«Πρέπει να το επισημάνουμε αυτό διότι είναι πραγματικά σε υψηλή συναισθηματική φόρτιση», συμφώνησε ο επικεφαλής της Marc Θωμάς Γεράκης.

«Και προσωπικά εγώ σε υψηλή συναισθηματική αντίδραση για το γεγονός ότι παίξαμε δημοσκόπηση απόψε, αλλά δεν αποφασίζω εγώ» υπογράμμισε ξανά ο Νίκος Χατζηνικολάου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...