491
| CreativeProtagon

Τελικά υπονομεύει ή στηρίζει τον Μητσοτάκη ο Καραμανλής;

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 21 Φεβρουαρίου 2023, 16:21

Τελικά υπονομεύει ή στηρίζει τον Μητσοτάκη ο Καραμανλής;

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 21 Φεβρουαρίου 2023, 16:21

Το μόνο βέβαιο σχετικά με τη δήλωση του Κώστα Καραμανλή είναι ότι επιδέχεται πολλές ερμηνείες.

Ως γνωστόν, λίγο πριν από το μεσημέρι της Τρίτης, ο πρώην Πρωθυπουργός δημοσιοποίησε την απόφαση του να μην είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές και το έκανε με τις εξής φράσεις:

«Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή. Ως εκ τούτου δεν θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές. Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα. Πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της. Με σεβασμό και αγάπη για τον κόσμο της και όλους τους έλληνες πολίτες».

Το ότι η δήλωση είναι ανοιχτή σε ερμηνείες, οφείλεται περισσότερο σε αυτά που, κατά προφανή τρόπο, δεν λέει και έτσι δίνεται το δικαίωμα σε οποιονδήποτε να πει πολλά περισσότερα.

Λέει ας πούμε ότι αποφάσισε πως πρέπει να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική του διαδρομή, αλλά δεν λέει για ποιον λόγο και γιατί τώρα. Από το περιβάλλον του Μαξίμου διακινείται ότι είπε μία ημέρα νωρίτερα στον Μητσοτάκη, ο οποίος τον κάλεσε στο τηλέφωνο, ότι η ΝΔ είναι ισχυρή και η νίκη της στις εκλογές βέβαιη, συνεπώς – συμπεραίνει κανείς – δεν είναι αναγκαία η δική του εκλογική στράτευση. Αυτά όμως λέγονται από την Ηρώδου Αττικού όχι από την Παναγή Κυριακού και αυτό έχει σημασία.

Λέει επίσης ότι προφανώς στηρίζει την παράταξη, αλλά δεν λέει ότι στηρίζει τον Μητσοτάκη. Παρεμπιπτόντως, το δίλημμα που υπερτονίζει ο Πρωθυπουργός εν όψει εκλογών είναι «εγώ ή ο Τσίπρας».

Και επειδή δεν λέει κάτι για τον Μητσοτάκη, λέει ότι την παράταξη την ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και φυσικά αυτό δεν είναι τυχαίο. Υπενθυμίζει πολλά και επισημαίνει πολλά άλλα, που ορισμένοι τα περιγράφουν με τους όρους της ιδιοκτησιακής αντίληψης της ΝΔ.

Από την άλλη πλευρά, στην σχεδόν ταυτόχρονη (κατόπιν συνεννόησης) δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεχωρίζει κανείς την τελευταία φράση για τον Κώστα Καραμανλή: «Και θα είναι παρών στη μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά».

Οι γνωρίζοντες και όσοι βλέπουν τη δήλωση του Καραμανλή ως συνέχεια των όσων είπε το καλοκαίρι με αφορμή τις υποκλοπές, δεν συμμερίζονται καθόλου την βεβαιότητα του Πρωθυπουργού. Λένε ότι ο Καραμανλής όχι μόνο δεν θα είναι παρών στην εκλογική μάχη, αλλά αντιθέτως θα είναι ηχηρά απών. Μένει να αποδειχθεί.

Το ζήτημα είναι πλέον πώς θα επιδράσει η απουσία του Καραμανλή από το ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης.

Oσοι παρακολουθούν τα πράγματα, γνωρίζουν, αφενός, ότι είναι αδύναμο και, αφετέρου, ότι για τον Μητσοτάκη η Θεσσαλονίκη δεν είναι και περίπατος. Πέραν όλων των άλλων, είναι και το πεδίο στο οποίο η διαχείριση της πανδημίας ήταν τουλάχιστον ατυχής.

Επίσης, γνωρίζουν όλοι (και στο Μαξίμου και στην Πειραιώς), ότι στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα είναι δυνατός και γίνεται δυνατότερος ο Βελόπουλος.

Και επιπλέον, εξακολουθεί να υπάρχει η πολυδιάστατη επιρροή του Ιβάν Σαββίδη.

Με λίγα λόγια, το αν ο Καραμανλής με την απόσυρση του και κυρίως με τη δήλωση του, στηρίζει τον Μητσοτάκη και τις εκλογικές προοπτικές της ΝΔ, μόνο βέβαιο δεν είναι.

Αντιθέτως, είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι δηλώνουν βέβαιοι για το αντίθετο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...