194
Η απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας ίσως και μην είναι τελικά τόσο σταδιακή | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Θα κόψει τελικά η Ευρώπη την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία;

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2022, 10:38
Η απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας ίσως και μην είναι τελικά τόσο σταδιακή
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Θα κόψει τελικά η Ευρώπη την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία;

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2022, 10:38

Στο τραπέζι μπήκε πλέον από την Ευρωπαϊκή Ενωση ακόμη και η πλήρης διακοπή εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, από τον επόμενο χειμώνα, όπως επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Εξετάζονται διάφορα σενάρια, είπε ο κ. Ντομπρόβσκις, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον επόμενο χειμώνα, στο πλαίσιο των σχεδιασμών της έκτακτης ανάγκης.

«Επανεξετάζουμε σενάρια (που προβλέπουν) τη μερική ή και την πλήρη διακοπή της εισαγωγής αερίου από τη Ρωσία τον επόμενο χειμώνα ώστε να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους έκτακτης ανάγκης για την προμήθεια αερίου», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ενημερώνοντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στα ενεργειακά είναι αφιερωμένη η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, όπου ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να επαναλάβει τις προτάσεις του για το θέμα των ανατιμήσεων που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.

Ως προς το ζήτημα της σταδιακής απεξάρτησης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι προφανώς και στηρίζει η Αθήνα την πρόταση της Κομισιόν για κοινή αποθήκευση και προμήθεια αερίου. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι σχετική πρόταση είχε υποβάλει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το περασμένο φθινόπωρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...