322
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε μέσω βιντεοκλήσης προς τους βρετανούς βουλευτές | EPA/UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT

Ζελένσκι: «Δεν θέλουμε να χάσουμε τη χώρα μας, θα πολεμήσουμε παντού για αυτή»

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2022, 21:12
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε μέσω βιντεοκλήσης προς τους βρετανούς βουλευτές
| EPA/UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT

Ζελένσκι: «Δεν θέλουμε να χάσουμε τη χώρα μας, θα πολεμήσουμε παντού για αυτή»

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2022, 21:12

Το μήνυμα της αύξησης των πιέσεων κατά της Ρωσίας και της διασφάλισης του εναέριου χώρου της Ουκρανίας έστειλε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι που μίλησε μέσω βιντεοκλήσης στο βρετανικό Κοινοβούλιο, εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων.

Ηταν μια πρωτοφανής όσο και συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία (οι ηγέτες απευθύνονται δια ζώσης στο σώμα) για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα έπειτα από 13 ημέρες πολέμου.

Οι Ουκρανοί δεν θέλουν να χάσουν τη χώρα τους, είπε την Τρίτη ο Ζελένσκι που παρουσίασε τα γεγονότα του πολέμου έως και σήμερα, την αντίδραση της χώρας του, αλλά και τις βαρβαρότητες στις οποίες, όπως είπε, επιδίδεται η Ρωσία.

«Δεν θέλουμε να χάσουμε τη χώρα μας», τόνισε ο ουκρανός ηγέτης. «Το ερώτημα είναι να υπάρχουμε ή να μην υπάρχουμε. Δεν θα σταματήσουμε, δεν θα χάσουμε, θα συνεχίσουμε τη μάχη με κάθε κόστος. Θα πολεμήσουμε στα δάση, στις πόλεις, στους δρόμους, στις όχθες των ποταμών», είπε.

Μίλησε για τη γενναιότητα των Ουκρανών που πολεμούν τα ρωσικά στρατεύματα, κάνοντας ειδική μνεία στους άμαχους που έχασαν τη ζωή τους. Αυτός ο «απαίσιος πόλεμος» έχει αθώα θύματα, «γυναίκες και παιδιά», όπως είπε. Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 50 παιδιά, τόνισε.

Αναφέρθηκε ακόμη στην έλλειψη τροφής και νερού σε περιοχές της Ουκρανίας από την πρώτη μέρα της ρωσικής επίθεσης, όπως και στην καταστροφή νοσοκομείων και σχολείων.

Παράλληλα, ζήτησε τη «βοήθεια του πολιτισμένου κόσμου» και ευχαρίστησε θερμά τους Βρετανούς για τη βοήθεια που προσέφεραν στην Ουκρανία. Κάλεσε ακόμη τη Δύση να αυξήσει την πίεσή της προς τη Ρωσία. «Αυξήστε τις κυρώσεις, διασφαλίστε τους ουρανούς της Ουκρανίας» είπε, επαναφέροντας το αίτημα για αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στη χώρα του από την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

Εδωσε ακόμη τη διαβεβαίωση ότι η πλευρά του δεν έχει βασανίσει αιχμαλώτους.

Λίγη ώρα πριν μιλήσει στο βρετανικό κοινοβούλιο ο ουκρανός πρόεδρος, η κυβέρνηση Τζόνσον ανακοίνωσε και επίσημα ότι θα επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2022. Μια παράλληλη απόφαση ελήφθη από τις ΗΠΑ, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ενωση επεξεργάζεται τα δικά της σχέδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...