570
Από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, στο περιθώριο της 58ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου | INTIMEnews

Οταν η Κάμαλα Χάρις ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπόθεση της δολοφονίας Χέντερσον στη Ζάκυνθο

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2022, 14:08
Από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, στο περιθώριο της 58ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου
|INTIMEnews

Οταν η Κάμαλα Χάρις ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπόθεση της δολοφονίας Χέντερσον στη Ζάκυνθο

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2022, 14:08

Στο δικαστικό Μέγαρο Πατρών βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας, για ακόμη μία φορά, οι γονείς του αμερικανού τουρίστα, Μπακαρί Χέντερσον, που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου έξω από μπαρ στον Λαγανά της Ζακύνθου τον Ιούλιο του 2017. Οι γονείς του 22χρονου Αμερικανού έδωσαν το παρών στα δικαστήρια για την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Πάτρας.

Το φονικό επεισόδιο είχε ξεκινήσει από έναν καβγά της παρέας του 22χρονου με ομάδα Σέρβων που διασκέδαζαν στο ίδιο μπαρ, και τον έλληνα μπάρμαν. Αφορμή, μία selfie…

Η υπόθεση Χέντερσον είχε γίνει πρώτο θέμα σε πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ η ανακοίνωση της πρωτόδικης απόφασης είχε γίνει δεκτή με ιδιαιτέρως επικριτικά σχόλια που έκαναν λόγο για «ακατανόητη επιείκεια της ελληνικής Δικαιοσύνης απέναντι στους δράστες».

Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί έξι από τους συνολικά εννέα κατηγορούμενους, για θανατηφόρα σωματική βλάβη και για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Ο σέρβος πορτιέρης του μπαρ είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 15 ετών, ενώ οι άλλοι πέντε κατηγορούμενοι σε ποινές από πέντε έως δέκα χρόνια.

Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει η δολοφονία Χέντερσον στις ΗΠΑ, είναι ότι αναφορά στην υπόθεση υπήρξε και κατά την πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την αμερικανίδα αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις στο Μόναχο.

Σύμφωνα με τη δικαστική συντάκτρια του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής», Ιωάννα Μάνδρου, στη συνάντηση του Μονάχου η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ρώτησε τον Πρωθυπουργό για την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, που όπως προαναφέρθηκε εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό έπειτα από έφεση που άσκησε  κατά της πρωτόδικης απόφασης η οικογένεια Χέντερσον, η οποία έγινε δεκτή από τον τότε εισαγγελέα Εφετών και σήμερα προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Πάτρας, Γιώργο Μπισμπίκη.

Σε δηλώσεις τους στο pelop.gr, οι γονείς του Μπακαρί Χέντερσον επανέλαβαν ότι περιμένουν να αποδοθεί δικαιοσύνη και να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι για τον θάνατο του παιδιού τους για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Ο Τζόναθαν Αμπαντι, δικηγόρος της οικογένειας από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος ειδικεύεται σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε για την υπόθεση:

«Η άποψη της οικογένειας και της κοινής γνώμης των ΗΠΑ που παρακολουθούν την υπόθεση, είναι πως αυτή ήταν μια βάναυση και άγρια δολοφονία εκ προθέσεως. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι σε ένα πολιτισμένο κράτος, κάποιος μπορεί να διαπράξει ένα τέτοιο έγκλημα, χωρίς καταδίκη ισοβίων ή να έχει ασυλία. Αυτό (το έγκλημα) αξίζει να αντιμετωπιστεί με πολύ μεγαλύτερη αυστηρότητα.»

Στην ερώτηση αν αυτή η υπόθεση εκθέτει την Ελλάδα στα μάτια του κόσμου, ο κ. Αμπαντι απάντησε λέγοντας ότι «ο κόσμος έρχεται στην Ελλάδα γιατί είναι το λίκνο του πολιτισμού, γιατί θέλει να ζήσει την ομορφιά των ανθρώπων και του τοπίου και όχι για να βρίσκονται σε κίνδυνο. Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει ενδιαφέρον να εγγυάται την ασφάλεια των ανθρώπων που την επισκέπτονται. Και όταν υπάρχει μια τραγωδία αυτής της φύσης και αυτού του μεγέθους, οι άνθρωποι που ευθύνονται πρέπει να έχουν τις πλήρεις επιπτώσεις του νόμου».

Η δίκη στο Εφετείο θα ξεκινήσει τελικά την Τετάρτη καθώς ο συνήγορος υπεράσπισης τριών εκ των κατηγορούμενων (όλοι Σέρβοι), Αλέξης Κούγιας, υπέβαλε αίτημα αναβολής με το αιτιολογικό πως δεν μπορούσε να παρίσταται στην ακροαματική διαδικασία επειδή έπρεπε να είναι παρών σε άλλη δίκη.

Το αίτημα Κούγια έγινε δεκτό με την πρόεδρο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Πατρών να ξεκαθαρίζει ότι η εκδίκαση της υπόθεσης θα αρχίσει την Τετάρτη, χωρίς να υπάρχουν περιθώρια άλλων αναβολών.

«Μετά από μια εξαντλητική αποδεικτική διαδικασία στον πρώτο βαθμό ο εντολέας μου ομόφωνα κρίθηκε ότι δεν υπείχε ευθύνη για το θάνατο του Χέντερσον Μπακαρί. Αναμένουμε το Εφετείο να επικυρώσει την πρωτοβάθμια απόφαση», δήλωσε από την πλευρά του ο δικηγόρος του έλληνα κατηγορουμένου Δημήτρης Γκαβέλας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...