1806
Από την παρουσίαση των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας | INTIMEnews

Αυτά είναι τα μέτρα για τους χούλιγκαν

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2022, 11:49
Από την παρουσίαση των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας
|INTIMEnews

Αυτά είναι τα μέτρα για τους χούλιγκαν

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2022, 11:49

Την αυστηροποίηση των ποινών για εγκλήματα οπαδικής βίας, με απαγόρευση της αναστολής εκτέλεσής τους, όπως και την αναστολή λειτουργίας όλων των συνδέσμων οπαδών, μέχρι τα τα τέλη Ιουλίου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Οι ανακοινώσεις για τις πρόσθετες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας έγιναν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανέφερε τα ακόλουθα:

1) Συνεχίζουμε τους ελέγχους σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών που λειτουργούν και όσοι δεν πληρούν τις προβλέψεις του Νόμου θα σφραγίζονται. Η ΕΛ.ΑΣ. θα είναι πολύ αυστηρή στην εφαρμογή των νομοθετικών παρεμβάσεων που θα ανακοινώσουν οι δύο συνάδελφοί μου.

2) Οι ανώνυμες εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Και θα ελεγχθούν γι’ αυτό. Αυτή η μέθοδος διασφαλίζει την εφαρμογή του μέτρου της ταυτοποίησης του κατόχου κάθε εισιτηρίου και συγκεκριμένης θέσης στο γήπεδο.

3) Υλοποιούμε πρόγραμμα εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων, διότι οι ανήλικοι είναι συνήθως τα θύματα προσηλυτισμού των χούλιγκαν. Εχουμε εξειδικευμένες ομάδες με τη συμμετοχή ψυχολόγων, ώστε να μπορούμε να προσεγγίσουμε τους νέους με τον σωστό τρόπο. Στο ίδιο πλαίσιο, προχωράμε σε εκπαιδευτικές ανταλλαγές με αξιωματικούς άλλων χωρών, και ιδιαίτερα της Μεγάλης Βρετανίας.

4) Αναβαθμίζουμε τη διαρκή εποπτεία των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας με την καθημερινή εμπλοκή ανώτατου αξιωματικού του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και συγκεκριμένα του εκάστοτε υπαρχηγού της. Κατά αυτόν τον τρόπο, εντατικοποιείται το πλαίσιο των ελέγχων και αναβαθμίζεται η επιχειρησιακή μας ικανότητα, ώστε να περιοριστεί ο ζωτικός χώρος δράσης αυτών των εγκληματικών ομάδων και να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το φαινόμενο του χουλιγκανισμού.

«Η ανακάλυψη των στυγνών δολοφόνων του Αλκη έγινε θέμα τιμής για την ΕΛ.ΑΣ.», επανέλαβε ο υπουργός και η Αστυνομία έκανε το καθήκον της στο ακέραιο.

«Απαντήσαμε εμπράκτως στη δυσπιστία και την καχυποψία. Κάποιοι έλεγαν ότι “δεν θα τους πιάσουμε”. Πως “αφήσαμε κάποιους να φύγουν από τη χώρα”. Και στο τέλος ότι “διαφεύγει κάποιος”. Σας αποκαλύπτω με ξεχωριστή υπερηφάνεια ότι πολλοί αστυνομικοί δεν έφευγαν από τη βάρδια τους και παρέμεναν μέχρι να συλληφθούν όλοι και οι 12 που βρίσκονται στην φυλακή με απόφαση της Δικαιοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος για να διαμηνύσει προς κατεύθυνση:

«Το μήνυμα είναι σαφές: Για την ΕΛ.ΑΣ. ο Νόμος είναι Νόμος και ισχύει για όλους, όποιος και αν είναι, οποία και αν είναι η οικονομική του δύναμη, όλοι είμαστε ίσοι έναντι του Νόμου».

Με τη σειρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ανακοίνωσε ότι:

1. Αυξάνεται ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα όρια το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας

Συγκεκριμένα: Αυστηροποιούνται οι ποινές του άρθρου 41ΣΤ του Αθλητικού Νόμου (κατοχή επικινδύνων αντικειμένων, βιαιοπραγίες, απειλές, είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους με σκοπό τη διακοπή αθλητικής εκδήλωσης, ρατσιστικές εκδηλώσεις, δημόσια υποκίνηση σε αδικήματα αθλητικής βίας κ.λπ.)
Στα παραπάνω αδικήματα, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 2 έτη, θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 6 μήνες μέχρι 5 έτη.

Αντίστοιχα, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μεχρι 1 έτος, θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 3 μήνες μέχρι 5 έτη.

Στις διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών, όπου προβλέπεται σήμερα ποινή φυλάκισης μέχρι 3 έτη, θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 2 μέχρι 5 έτη.

Για το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης σε εγκλήματα οπαδικού μίσους, εκτός από την ποινή, από 6 μήνες μέχρι 5 έτη, θα επιβάλλεται υποχρεωτικά  και χρηματική ποινή.

2. Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων έχουν καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου, με σκοπό να παρεμποδιστεί η ανίχνευση και καταγραφή τους από τις συσκευές καταγραφής εικόνας.

Με την καθιέρωση του αξιοποίνου, προβλέπεται ειδικότερα ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή.

3. Απαγορεύεται η αναστολή εκτέλεσης της ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας.

Συγκεκριμένα:

Καταργείται η δυνατότητα της κατ’ εξαίρεση αναστολής της ποινής, η οποία θα εκτίεται υποχρεωτικά άμεσα.

Επεκτείνεται η ρύθμιση της απόλυτης απαγόρευσης της αναστολής και η άμεση εκτέλεσή της στις περιπτώσεις καταδίκης κατηγορουμένου για την αξιόποινη πράξη της λειτουργίας συνδέσμου άνευ άδειας ή μετά από παραβίαση της σφράγισης του ή στις περιπτώσεις παραβίασης παρεπόμενης ποινής για απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων κ εμφάνισης στο ΑΤ ή περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί δυνάμει εισαγγελικής διάταξης ή δικαστικής απόφασης.

4. Οι υποθέσεις οπαδικής βίας εκδικάζονται κατά προτεραιότητα και καθιερώνεται σε περίπτωση αναβολής εκδίκασης η υποχρεωτική επιβολή περιοριστικών όρων.

Ετσι, όταν η εκδίκαση της υπόθεσης αναβάλλεται για οποιονδήποτε λόγο, επιβάλλονται υποχρεωτικά περιοριστικοί όροι (όπως π.χ. απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων και εμφάνιση στο ΑΤ κατά το χρόνο διεξαγωγής τους).

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας λεσχών φιλάθλων (συνδέσμων) σε όλη την επικράτεια μέχρι τέλος Ιουλίου μέχρι να λάβουν νέα άδεια σύμφωνα με τους νέους κανόνες.

Παρουσιάζοντας τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προωθήσει το υφυπουργείο Αθλητισμού, ο κ. Αυγενάκης είπε:

1. Κυρώνεται αυτήν την εβδομάδα στην Βουλή, η Σύμβαση Σεντ Ντενί του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την ολοκληρωμένη προσέγγιση θεμάτων ασφαλείας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα.

Η Σύμβαση αποσκοπεί στην παροχή ασφαλούς, προστατευμένου, και φιλικού περιβάλλοντος στο πλαίσιο ποδοσφαιρικών αγώνων και άλλων αθλητικών διοργανώσεων και γίνεται διάκριση μεταξύ: «μέτρων για την ασφάλεια», «μέτρων για την προστασία» και «μέτρων για την παροχή υπηρεσιών».

Δημιουργείται, μεταξύ άλλων, το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Ποδοσφαίρου εντός των δομών της Ελληνικής Αστυνομίας, που θα έχει να κάνει ΚΑΙ με ανταλλαγή πληροφοριών διεθνούς συνεργασίας.

2. Αυτήν την εβδομάδα, στο 5ο κατά σειρά νομοσχέδιο της αθλητικής μας μεταρρύθμισης, αναδιαμορφώνουμε το ισχύον πλαίσιο για τις Λέσχες Φιλάθλων και τη στενή σχέση των  ΠΑΕ, ΚΑΕ και ερασιτεχνικών σωματείων με τους οργανωμένους φίλους και υποστηρικτές της ομάδας τους:

Στο πλαίσιο αυτό αναστέλλεται η λειτουργία όλων των Λεσχών Φιλάθλων (και φυσικά των παραρτημάτων τους ανά την Επικράτεια) έως την 31η Ιουλίου 2022.

Σήμερα είναι καταχωρημένες και λειτουργούν 12 νόμιμες Λέσχες Φιλάθλων, με 222 Παραρτήματα. Τα αναλυτικά στοιχεία έχουν ήδη τεθεί υπ’ όψιν στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Με την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των Λεσχών, έως τις 31 Ιουλίου, εξασφαλίζεται ένα εύλογο μεταβατικό χρονικό διάστημα, έως ότου επιτραπεί ξανά η αδειοδότηση των Λεσχών και των Παραρτημάτων τους, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, το οποίο θα κινηθεί στις εξής κατευθύνσεις:

α. Το ερασιτεχνικό σωματείο, η ΠΑΕ και η ΚΑΕ μπορούν να αναγνωρίσουν έως ΜΙΑ Λέσχη Φιλάθλων, έκαστη.

β. Εδρα της Λέσχης, θα είναι υποχρεωτικά πλέον η έδρα του ερασιτεχνικού σωματείου, της ΠΑΕ ή της ΚΑΕ, απ’ όπου βεβαιώνεται η Λέσχη. Ετσι, ΠΑΕ, ΚΑΕ ή ερασιτεχνικό σωματείο θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης και ελέγχου στο Μητρώο και στις δράσεις των μελών της Λέσχης. Παράλληλα, υπάρχει υποχρέωση της ΠΑΕ/ ΚΑΕ/ αθλητικού σωματείου να αναρτά στην ιστοσελίδα του τα στοιχεία της Λέσχης Φιλάθλων και των Παραρτημάτων της.

Αναλυτικά όσα είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων:

«Θα ευχόμουν να μην δίναμε ποτέ αυτή τη συνέντευξη και να ζούσε ο Άλκης. Οφείλουμε όμως να πούμε κάποια πράγματα και να πράξουμε τα αναγκαία ώστε να μην υπάρξει άλλος Άλκης, άλλο ελληνόπουλο, άλλος πολίτης, άλλος άνθρωπος θύμα αυτού του παραλογισμού.

Στεκόμαστε εδώ σήμερα γιατί είμαστε απέναντι στη βία. Ως Πολιτεία, ως πολίτες οφείλουμε να είμαστε απέναντι σε κάθε είδους βία και να καταστείλουμε αμέσως όλες τις εκφάνσεις της που μας οδήγησαν εδώ σήμερα.

Δυστυχώς, στη δύσκολη εποχή που διανύουμε παρατηρούμε μία σειρά από ακραία περιστατικά απάνθρωπης βιαιότητας, πράξεις χουλιγκανισμού, αλλεπάλληλα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας και πρωτοφανή εγκλήματα, που έχουν προκαλέσει σοκ στην κοινωνία.

Οφείλω στο σημείο αυτό να τονίσω, και το αναφέρω ως παρατήρηση και όχι ως δικαιολογία, ότι ο χουλιγκανισμός είναι μια παγκόσμια μάστιγα…και δεν αποτελεί χαρακτηριστικό μόνο των ελληνικών γηπέδων. Αυτή η παγκόσμια μάστιγα λοιπόν, αυτή η θλιβερή πανδημία είναι η αιτία θανάτου δεκάδων ανθρώπων, συνήθως νέων, εδώ και πολλά χρόνια.

Ήρθε η ώρα, αντί να σκοτώνονται τα παιδιά μας άδικα, να “σκοτώσουμε” ως Πολιτεία, αλλά και ως πολίτες, ξεχωριστά ο καθένας, αυτή τη Λερναία Ύδρα.

Οφείλουμε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας: Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, οι αθλητικοί παράγοντες, οι ομάδες, αθλητές, κοινωνία των πολιτών και τοπική αυτοδιοίκηση

Σε κάθε περίπτωση, η Αστυνομία παρεμβαίνει, αλλά είναι προφανές ότι πρέπει όλοι να ανταποκριθούμε. Κανείς δεν δικαιούται να λείπει από το προσκλητήριο ενάντια στη βία!

Η ανακάλυψη των στυγνών δολοφόνων του Αλκη έγινε θέμα τιμής για την ΕΛ.ΑΣ., αλλά και για όλους τους Ελληνες. Η Αστυνομία έκανε το καθήκον της στο ακέραιο. Απαντήσαμε εμπράκτως στη δυσπιστία και την καχυποψία.

Κάποιοι έλεγαν ότι δεν θα τους πιάσουμε. Πως αφήσαμε κάποιους να φύγουν από τη χώρα. Και στο τέλος ότι διαφεύγει κάποιος. Σας αποκαλύπτω με ξεχωριστή υπερηφάνεια ότι πολλοί αστυνομικοί δεν έφευγαν από την βάρδια τους και παρέμεναν μέχρι να συλληφθούν όλοι και οι 12 που βρίσκονται στην φυλακή με απόφαση της δικαιοσύνης.

Το μήνυμα είναι σαφές: Για την ΕΛ.ΑΣ. ο Νόμος είναι Νόμος και ισχύει για όλους, όποιος και αν είναι, οποία και αν είναι η οικονομική του δύναμη, όλοι είμαστε ίσοι έναντι του Νόμου.

Η Αστυνομία μέχρι χθες πραγματοποίησε 575 ελέγχους και έκλεισε 67 συνδέσμους χούλιγκαν σε όλη τη χώρα. Έγιναν 17 συλλήψεις. Σημειώνω ότι οι σύνδεσμοι ανήκουν σε όλες τις ομάδες. Και θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της αποτελεσματικά. Χωρίς εκπτώσεις. Προχθές επίσης, συνελήφθη ο δράστης επίθεσης σε 15χρονο οπαδό στην Αθήνα.

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν από τους δύο συναδέλφους Υπουργούς, συζητήθηκαν σε αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό και ανταποκρίνονται στις προτάσεις που διατύπωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛ.ΑΣ. Σε ό,τι μας αφορά προχωράμε στην υλοποίηση των παρακάτω μέτρων:

1) Συνεχίζουμε τους ελέγχους σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών που λειτουργούν και όσοι δεν πληρούν τις προβλέψεις του Νόμου θα σφραγίζονται. Η ΕΛ.ΑΣ. θα είναι πολύ αυστηρή στην εφαρμογή των νομοθετικών παρεμβάσεων που θα ανακοινώσουν οι δύο συνάδελφοί μου.

2) Οι ανώνυμες εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Και θα ελεγχθούν γι’ αυτό. Αυτή η μέθοδος διασφαλίζει την εφαρμογή του μέτρου της ταυτοποίησης του κατόχου κάθε εισιτηρίου και συγκεκριμένης θέσης στο γήπεδο.

3) Υλοποιούμε πρόγραμμα εκπαίδευσης του Αστυνομικού προσωπικού με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων, διότι οι ανήλικοι είναι συνήθως τα θύματα προσηλυτισμού των χούλιγκαν. Έχουμε εξειδικευμένες ομάδες με τη συμμετοχή ψυχολόγων, ώστε να μπορούμε να προσεγγίσουμε τους νέους με τον σωστό τρόπο. Στο ίδιο πλαίσιο, προχωράμε σε εκπαιδευτικές ανταλλαγές με αξιωματικούς άλλων χωρών, και ιδιαίτερα της Μεγάλης Βρετανίας.

4) Αναβαθμίζουμε τη διαρκή εποπτεία των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας με την καθημερινή εμπλοκή ανώτατου αξιωματικού του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ και συγκεκριμένα του εκάστοτε υπαρχηγού της.

Κατά αυτόν τον τρόπο, εντατικοποιείται το πλαίσιο των ελέγχων και αναβαθμίζεται η επιχειρησιακή μας ικανότητα, ώστε να περιοριστεί ο ζωτικός χώρος δράσης αυτών των εγκληματικών ομάδων και να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το φαινόμενο του χουλιγκανισμού.

Μπορούμε; Ναι μπορούμε! Μπορούμε όμως όλοι μαζί! Πολιτεία, σωματεία, πολίτες, Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Ιπποκράτης είχε πει: «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν…».

Και αυτό πρέπει να πράξουμε άμεσα, ώστε να μη χαθούν άλλα παιδιά μας, και να έχουμε ως αποτέλεσμα το νους υγιής εν σώματι υγιεί, που θα συνοδεύεται πάντα σε κάθε άθλημα από το ευ αγωνίζεσθαι!».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...