326
Ο Κιμ Γιόνγκ-τζου (δεξιά) σε ένα καρέ του 1972, όταν ήλπιζε ότι θα διαδεχθεί στην εξουσία τον αδελφό του, τον Κιμ Ιλ-σουνγκ |

Πέθανε στα 101 του ο παρ’ ολίγον δεύτερος δικτάτορας της Βόρειας Κορέας

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2021, 18:22
Ο Κιμ Γιόνγκ-τζου (δεξιά) σε ένα καρέ του 1972, όταν ήλπιζε ότι θα διαδεχθεί στην εξουσία τον αδελφό του, τον Κιμ Ιλ-σουνγκ
|

Πέθανε στα 101 του ο παρ’ ολίγον δεύτερος δικτάτορας της Βόρειας Κορέας

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2021, 18:22

Στη Βόρεια Κορέα είναι άθλος να φθάσεις –πόσο μάλλον να ξεπεράσεις– την κανονική ηλικία θανάτου: εκεί ο Χάρος δεν επισκέπτεται τον κόσμο στην ώρα του, βιάζεται να θερίσει, υπακούοντας είτε στα καπρίτσια της εξουσίας είτε στον βασικό κανόνα του ντόπιου και γριφώδους μοντέλου ζωής που προβάλλει την επιβίωση χωρίς φαΐ (ώστε να μη φθείρονται τα δόντια του λαού). Ναι, μεταφυσικό είναι το καθεστώς των Κιμ, και ας λογαριάζει τον εαυτό του για εργατική πρωτοπορία, ωστόσο δεν τα καταφέρνει στα θαύματα.

Η τελευταία χάντρα στο κομπολόι των πεφωτισμένων ηγετών, ο Κιμ Γιόνγκ-ουν, είναι θεσμικά στενοχωρημένος αυτές τις ημέρες επειδή πέθανε υπερπλήρης ημερών, σε ηλικία 101 ετών, ο αδελφός τού ιδρυτή της χώρας Κιμ Ιλ-σουνγκ, ο Κιμ Γιόνγκ-τζου, ο θείος του. Αθλο κατάφερε, λοιπόν, ο μακαρίτης, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε παραπεταμένο μέλος της οικογενείας των εξουσιαστών Κιμ, διότι ξεψύχησε στο κρεβάτι του. Το μικρανιψάκι του τον ξέχασε στα αζήτητα, δεν τον καθάρισε ούτε με πύραυλο ούτε με όλμο, έτσι ο παππούς έσπασε το κοντέρ.

Ο θανών υπήρξε θύμα του αδελφού του: έμεινε μισόν αιώνα εκτός πολιτικού παιχνιδιού, αφού ο Κιμ Ιλ-σουνγκ δεν τον έχρισε διάδοχό του και «έδωσε το δαχτυλίδι» στον γιο του, τον Κιμ Γιόνγκ-ιλ – ωστόσο, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70 ο Κιμ Γιόνγκ-τζου εθεωρείτο ο πιθανότερος κληρονόμος του Κιμ Ιλ-σουνγκ.Το 1972 οδήγησε την αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας σε μυστικές συνομιλίες με τους Νοτιοκορεάτες, οι οποίες κατέληξαν στην κοινή ανακοίνωσή τους της 4ης Ιουλίου 1972, η οποία ήταν η πρώτη συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών.

Υστερα από αυτήν τη σπουδαία αποστολή, ο μικρότερος αδερφός του Κιμ Ιλ-σουνγκ πέρασε από διάφορες σημαντικές θέσεις στην πυραμίδα εξουσίας, μέχρι που παραγκωνίστηκε και αποτραβήχτηκε στη σκιά. Τότε άνοιξε ο δρόμος για τον Κιμ Γιόνγκ-ιλ. Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του «θείου» έγινε το 2015, όταν εθεάθη να προσκυνάει τα πορτρέτα του αδελφού του και του ανιψιού του… Το πρακτορείο ειδήσεων της απομονωμένης χώρας, το KCNA, μετέδωσε ότι ο παρών Κιμ εξέφρασε τη λύπη του και κατέθεσε ένα στεφάνι στη μνήμη του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...