675
Στόχος να πειστούν και οι διστακτικοί -ακόμα- για τα οφέλη του εμβολιασμού τους και να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα | INTIMEnews

Προνόμια εμβολιασμένων: Πόσο ρεαλιστικό είναι – Τι λένε Μαξίμου και καθηγητές

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2021, 09:33
Στόχος να πειστούν και οι διστακτικοί -ακόμα- για τα οφέλη του εμβολιασμού τους και να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα
|INTIMEnews

Προνόμια εμβολιασμένων: Πόσο ρεαλιστικό είναι – Τι λένε Μαξίμου και καθηγητές

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2021, 09:33

Η επιβράδυνση που κατέγραψε ο εμβολιασμός του πληθυσμού τις τελευταίες ημέρες επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για τα κίνητρα-προνόμια που θα μπορούσαν να δοθούν, ώστε να επιταχυνθεί εκ νέου η διαδικασία ενόψει του φθινοπώρου (οπότε και πολλές δραστηριότητες θα αρχίσουν να επιστρέφουν ξανά σε εσωτερικούς χώρους, με ένα επαπειλούμενο τέταρτο κύμα να είναι φόβος πολλών).

H Ελλάδα προσεγγίζει το όριο των 4 εκατ. εμβολιασμένων με τουλάχιστον μία δόση (ήταν 3.904.284 μετά και το Σάββατο), όμως αυτό σημαίνει ότι απομένει ακόμα μακρύς δρόμος για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας απέναντι στην Covid-19.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος είπε ότι ο στόχος για εμβολιασμό του 50% του πληθυσμού περί τα τέλη Ιουνίου είναι εφικτός, όμως τα κενά στην εμβολιαστική κάλυψη παραμένουν. Το παράδειγμα της Σάμου, όπου το σχέδιο «Γαλάζια Ελευθερία» ανεστάλη λόγω περιορισμένου ενδιαφέροντος από τους κατοίκους να εμβολιαστούν, είναι χαρακτηριστικό, αλλά όχι το μόνο.

Από την άλλη, όπως παρατήρησε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ανεμβολίαστοι είναι και οι 398 ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Παρ’ όλα αυτά, η συζήτηση περί προνομίων για τους εμβολιασμένους πολίτες θεωρείται επισήμως πρώιμη, εκτίμησε ο ίδιος, ο οποίος είναι οπαδός της κινητροδότησης άλλου τύπου: όταν φτάσουμε το 50%, συν ένα των εμβολιασμένων στην επικράτεια, θα επιτραπούν και τα πανηγύρια, είπε μεταξύ άλλων, περιγράφοντας τον εμβολιασμό ως τη μόνη λύση για να ανοίξουν όλα τα πεδία της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η συζήτηση για τα προνόμια στους εμβολιασθέντες είναι «παγκόσμια» και ήδη σε ορισμένες χώρες το σύστημα αυτό «εφαρμόζεται».

Ετσι, είπε ότι θα μπορέσουμε να θεσπίσουμε προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες, όταν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε επαρκή ποσότητα προσφερόμενων εμβολίων, που θα μπορούν να καλύψουν όλον τον πληθυσμό και θα είναι βέβαιο ότι αυτός που δεν εμβολιάζεται είναι γιατί δεν ήθελε, όχι γιατί δεν βρίσκει ραντεβού.

Ακόμα δεν είμαστε σε αυτό το σημείο, αλλά θα έχουμε φτάσει, εκτίμησε, τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Το τέλος του μήνα είχε θέσει ως χρονικό όριο για τη σχετική συζήτηση και ο κ. Σκέρτσος.

Υπέρ της παροχής κινήτρων τάσσονται και οι επιστήμονες που δίνουν καθημερινά τη μάχη με την πανδημία. «Είναι καλό να υπάρχουν κίνητρα για τους εμβολιασμένους και στο τέλος μπορούμε να συζητήσουμε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Είναι ανοιχτό το θέμα. Θα μπει στη συζήτηση γιατί είναι πολύ σημαντικό. Αλλά πρέπει να δούμε όλες τις όψεις και απόψεις του», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Υπέρ των προνομίων στους εμβολιασμένους τάχθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Δεν είναι προνόμια», διευκρίνισε. «Είναι ορισμένες διαδικασίες στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν οι εμβολιασμένοι εκ των πραγμάτων. Αναγκαία συνθήκη για να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία ο εμβολιασμός. Είναι συμμετοχή σε δραστηριότητες που δεν κάνουν κακό στη δημόσια υγεία. Ενώ οι ανεμβολίαστοι πιθανόν θα βλάψουν τη δημόσια υγεία».

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για τα κορονοπάρτι, προτείνοντας και μία λύση.

«Είναι σαν να πηγαίνει κάποιος σε δάσος καλοκαίρι και να ανάψει φωτιά. Αυτά τα κορονοπάρτι λειτουργούν σαν θρυαλλίδες για να ανάψουν μια μεγάλη πυρκαγιά. Επομένως πρέπει να προσέξουμε», υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας τα κορονοπάρτι αντιδράσεις οι οποίες διοργανώνονται από εξωφοιτητικά κέντρα και στα οποία ενδίδουν οι φοιτητές.

Γι’ αυτό, «όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, να σκεφτούμε λύσεις που λειτουργούν αποτρεπτικά σε εκτονωτικού τύπου γεγονότα όπως τα κορονοπάρτι», ενώ υποστήριξε την ανάγκη «να μπούμε στη διαδικασία να οργανώνονται και με τη βοήθεια του πανεπιστημίου, αλλά με μεγαλύτερη ασφάλεια».

Στην αναφορά του στην Κύθνο, όπου έχει εμβολιαστεί το 100% του πληθυσμού, ο καθηγητής σημείωσε ότι «μπορεί σε κάποιους να έχει αποτύχει ο εμβολιασμός, είτε λόγω του εμβολιαζόμενου είτε λόγω της τεχνικής. Δυνητικά δεν θα είναι όλοι άνοσοι. Όμως στο νησί θα μπορούσε να επιχειρηθεί απόλυτη ελευθερία μέχρι να ξεκινήσει ο τουρισμός. Όταν ξεκινήσει ο τουρισμός και  αναμιχθεί ο πληθυσμός, θα πρέπει να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε ότι είναι διακύβευμα να γίνει γρήγορα ο εμβολιασμός. «Ειδικά σε μικρές κοινότητες με μεγάλη τουριστική ελκυστικότητα».

Τέλος, εκτίμησε ότι στις 15 Ιουνίου θα έχουμε λιγότερα από 1.000 κρούσματα ημερησίως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...