214
Παγόβουνο που λιώνει στη Θάλασσα Γουέντελ στην Ανταρκτική | Shutterstock

Αποκολλήθηκε νέο παγόβουνο τρεις φορές μεγαλύτερο από τη Νέα Υόρκη

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2021, 15:03
Παγόβουνο που λιώνει στη Θάλασσα Γουέντελ στην Ανταρκτική
|Shutterstock

Αποκολλήθηκε νέο παγόβουνο τρεις φορές μεγαλύτερο από τη Νέα Υόρκη

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2021, 15:03

Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια ένα τεραστίων διαστάσεων κομμάτι πάγου αποκολλάται από την Ανταρκτική και μετατρέπεται σε παγόβουνο.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, το κομμάτι πάγου, που πλέει τώρα στην Θάλασσα Γουέντελ, είναι το μεγαλύτερο παγόβουνο αυτή την στιγμή στον πλανήτη. Οι επιστήμονες το ονόμασαν A-76 έχει μήκος 175 χλμ. και πλάτος 25 χλμ. Η έκταση του είναι 4.320 τ. χλμ., τρεις φορές μεγαλύτερο από την Νέα Υόρκη και 30% μεγαλύτερο από το νησί της Μαγιόρκα.

H Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, δορυφόρος της οποίας φωτογράφισε το νέο τεράστιο παγόβουνο, έδωσε στη δημοσιότητα μια εικόνα του. Εδώ, το μακρόστενο παγόβουνο παρουσιάζεται συγκριτικά με τη Μαγιόρκα (ESA)

Tο παγόβουνο αποκόπηκε από την παγοκρηπίδα Ronne και πήρε την πρώτη θέση στον κόσμο των παγόβουνων από το Α-23Α που βρίσκεται και αυτό στη Θάλασσα Γουέντελ και έχει έκταση 3.380 τ. χλμ. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η αποκόλληση του τεράστιου κομματιού πάγου δεν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, αλλά ότι αποτελεί μέρος του φυσικού κύκλου δημιουργίας παγόβουνων στην Ανταρκτική.

Σημειώνουν επίσης πως όταν λιώσει, δεν θα προκληθεί άνοδος της στάθμης της θάλασσας, επειδή αποτελούσε μέρος μιας παγοκρηπίδας, δηλαδή ενός γιγάντιου, πλωτού πάγου που συνδέει τις ηπειρωτικές περιοχές της Ανταρκτικής με τις θαλάσσιες περιοχές που την περιβάλλουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...