270
O Μπενιαμίν Νετανιάχου στις πανηγυρικές δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των exit polls | REUTERS/Ammar Awad

Για «μεγάλη νίκη της Δεξιάς» πανηγυρίζει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2021, 22:32
O Μπενιαμίν Νετανιάχου στις πανηγυρικές δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των exit polls
|REUTERS/Ammar Awad

Για «μεγάλη νίκη της Δεξιάς» πανηγυρίζει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2021, 22:32

Πρωτιά για το κόμμα του Μπενιαμίν Νετανιάχου (Λικούντ), έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με αυτά, το κόμμα του πρωθυπουργού εμφανίζεται πρώτο και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, στις τέταρτες εκλογές που έγιναν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κυβερνητικής αστάθειας.

Οι ισραηλινές βουλευτικές εκλογές κατοχυρώνονται ως «μια τεράστια νίκη της δεξιάς», δήλωσε ο ίδιος ο Νετανιάχου μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων exit polls.

«Πολίτες του Ισραήλ, σας ευχαριστώ! Δώσατε μια τεράστια νίκη στη Δεξιά και στο Λικούντ υπό την ηγεσία μου (…) Είναι προφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ισραηλινών πολιτών βρίσκεται στα δεξιά και θέλει μια δεξιά κυβέρνηση, ισχυρή και σταθερή», έγραψε ο Νετανιάχου σε tweet του.

Tα exit polls έδωσαν τη νίκη στον Νετανιάχου (33 έδρες) αλλά είναι οριακός ο σχηματισμός κυβέρνησης καθώς το δεξιό μπλοκ φαίνεται να κερδίζει 61 έδρες στην Κνεσέτ (βουλή) έναντι 59 του αριστερού μπλοκ.

Δύο από τα τρία κανάλια της χώρας που έκαναν exit poll δίνουν 31 έδρες στο Λικούντ του Νετανιάχου ενώ το τρίτο κανάλι του δίνει 33 έδρες. Και τα τρία πάντως δίνουν πρόβλεψη για 61 έδρες στο δεξιό μπλοκ κομμάτων και 59 στο αριστερό, κάτι που σημαίνει πως ο Νετανιάχου θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, έστω και οριακά. Φυσικά σημείο-κλειδί για αυτό είναι να συμφωνήσει o Ναφτάλι Μπένετ, ηγέτης του Yamina, που φαίνεται να λαμβάνει οκτώ έδρες, να ενταχθεί στον συνασπισμό του Νετανιάχου.

Ο ρυθμιστής των εκλογών προχώρησε σε μία λακωνικότατη δήλωση αμέσως μετά τα exit polls, λέγοντας ότι θα κάνει ό,τι είναι καλύτερο για το Ισραήλ. Υπενθυμίζουμε πως ο Ναφτάλι Μπένετ είχε αρνηθεί προεκλογικά να δεσμευτεί πως θα στηρίξει το μπλοκ Νετανιάχου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...