988
| CreativeProtagon

Η σαπουνόπερα των ξεδοντιασμένων γαλαζοαίματων

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2021, 15:43
|CreativeProtagon

Η σαπουνόπερα των ξεδοντιασμένων γαλαζοαίματων

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2021, 15:43

Περί τα πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν την πολύκροτη συνέντευξη που παραχώρησαν ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ στην Οπρα Γουίνφρεï. Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ κατηγόρησαν το Μπάκιγχαμ για ρατσισμό, αποκαλύπτοντας, συγχρόνως, πόσο δυσλειτουργική και προβληματική εξακολουθεί να είναι, τουλάχιστον σύμφωνα με τους ίδιους, η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας. 

Στη Γηραιά Αλβιώνα τα λεγόμενά τους προκάλεσαν σάλο, ενώ στον Καναδά, στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία αποτέλεσαν αφορμή για να αρχίσει εκ νέου η συζήτηση περί κατάργησης της μοναρχίας στις πρώην αποικίες της Βρετανίας, ανεξάρτητα κράτη-μέλη, σήμερα, της (βρετανικής) Κοινοπολιτείας των Εθνών. 

Συγχρόνως, όμως, απέδειξαν την επιρροή που συνεχίζει να ασκεί μία οικογένεια που ηγείται ακόμα, τουλάχιστον διακοσμητικά, μιας πρώην παγκόσμιας αυτοκρατορίας. Οι γαλαζοαίματοι της Βρετανίας προσφέρουν «τροφή για παραμύθια, ιστορίες για μία γνωστή σειρά του Netflix και, μερικές φορές, στιγμιότυπα των θεσμικών και των κοινωνικών παθογενειών που εξακολουθούν να ταλανίζουν τη Βρετανία», αναφέρει σε κείμενό του ο Ισάν Θαρούρ της Washington Post. Ωστόσο ο αμερικανός δημοσιογράφος δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι ολοένα περισσότεροι υποστηρίζουν πως οι γαλαζοαίματοι της Βρετανίας στην πραγματικότητα δεν μετράνε. 

«Τα μέλη της σύγχρονης βασιλικής οικογένειας δεν έχουν πραγματική ισχύ. Είναι χρήσιμα αποκλειστικά και μόνο για την κατοχύρωση των ταξικών διακρίσεων. Ζουν μέσα στην πολυτέλεια αλλά με περιορισμένη αυτονομία, υποδυόμενοι τους προγόνους τους, και αποτελούν το αντικείμενο διαρκούς ψυχολογικής προβολής από ανθρώπους που θρηνούν την απώλεια της αυτοκρατορίας»έγραψε ο αρθρογράφος των Irish Times Πάτρικ Φρέιν, σχολιάζοντας τη συνέντευξη των Σάσεξ

Η Ελισάβετ Β’ στη βασιλική άμαξα. «Τα μέλη της σύγχρονης βασιλικής οικογένειας δεν έχουν πραγματική ισχύ. Ζουν μέσα στην πολυτέλεια αλλά με περιορισμένη αυτονομία, υποδυόμενοι τους προγόνους τους…», σχολίασε ο Πάτρικ Φρέιν στους ιρλανδικούς Times | REUTERS/Peter Nicholls

Ανεξάρτητα, ωστόσο, από το εάν διαδραματίζουν κάποιον ουσιαστικό ρόλο οι Ουίνδσορ στη Βρετανία και τις υπόλοιπες χώρες της Κοινοπολιτείας, αποτελεί γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι γαλαζοαίματοι ανά την υφήλιο που πραγματικά μετρούν, καθώς έχουν τεράστια ισχύ. 

Τα βασίλεια της Αραβίας

«Στις αραβικές μοναρχίες των κρατών του Περσικού Κόλπου, μια χούφτα μονάρχες κυβερνούν απολυταρχικά και αντιμετωπίζονται από τις δυτικές κυβερνήσεις, όχι ως αλλόκοτα απομεινάρια του παρελθόντος, αλλά ως κρίσιμοι φορείς εξουσίας και περιφερειακοί σύμμαχοι. Ανεξάρτητα από τη στάση της δικής τους σεβάσμιας βασίλισσας, αλλεπάλληλες βρετανικές κυβερνήσεις ουσιαστικά υπέκυψαν σε πρίγκιπες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, εγκρίνοντας συμφωνίες για την πώληση όπλων παρά τις ανησυχίες ανθρωπιστικών οργανώσεων», επισημαίνει ο Ισάν Θαρούρ

Αδιάσειστη απόδειξη της ισχύος που κατέχουν αλλά και τις επιρροής που ασκούν στη διεθνή σκηνή οι γαλαζοαίματοι της Αραβικής Χερσονήσου αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να μην έρθει σε ρήξη με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, παρότι σύμφωνα με έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών συμμετείχε ενεργά στη δολοφονία του σαουδάραβα αντιφρονούντος δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.     

Ο αυταρχικός, παρορμητικός και ασταθής, ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας είναι μόλις 35 χρόνων και αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να παραμείνει στο προσκήνιο για πολλές δεκαετίες ακόμα. Αυτοπαρουσιάζεται ως ο πρωτεργάτης ενός μεγαλεπήβολου μεταρρυθμιστικού σχεδίου με στόχο τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας της Σαουδικής Αραβίας. 

Οι Σαουδάραβες επενδύουν τεράστια ποσά στις κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες του κόσμου, καθώς το πιο φιλόδοξο από τα σχέδια του πρίγκιπα Σαλμάν, κόστους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφορά την εκ του μηδενός ίδρυση μιας «ευφυούς μητρόπολης» στην έρημο, μιας πόλης του μέλλοντος δίχως αυτοκίνητα και χωρίς δρόμους, τη λειτουργία της οποίας θα εγγυώνται και θα ελέγχουν υπερσύγχρονα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.   

Αιχμάλωτες πριγκίπισσες

«Αλλά αυτά τα φανταχτερά εγχειρήματα δεν μπορούν να αποκρύψουν τον αυταρχισμό» της σαουδαραβικής μοναρχίαςυποστηρίζει ο δημοσιογράφος της Washington Post, σημειώνοντας ότι στη χώρα εξακολουθούν να κρατούνται έγκλειστοι σε φυλακές πολλές εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, αντιφρονούντες που αντιτάσσονται στους αυταρχικούς ηγεμόνες τους. Και παρότι συμμερίζεται τον πόνο και τη θλίψη της δούκισσας του Σάσεξ για όλα όσα υπέστη στο Μπάκιγχαμ, υπενθυμίζει ότι υπάρχουν πριγκίπισσες που καλούνται να αντιμετωπίσουν πραγματικά δύσκολες καταστάσεις.  

Την προηγούμενη εβδομάδα, τα δυτικά Μέσα ανέδειξαν το δράμα της πριγκίπισσας Μπασμά, κόρης του δεύτερου βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και δραστήριας προασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία κρατείται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας από το 2019, μαζί με την κόρη της, ενώ φέρεται να χρήζει άμεσα ειδικής θεραπείας λόγω μιας καρδιοπάθειας που την ταλαιπωρεί.   

Τον προηγούμενο μήνα, ρεπορτάζ του BBC για την αιχμάλωτη (από τότε που αποπειράθηκε τελευταία φορά να διαφύγει στο εξωτερικό το 2018) πριγκίπισσα Λατίφα, την κόρη του πανίσχυρου ηγέτη του Ντουμπάι, προκάλεσε ακόμα και την παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών τα οποία ζήτησαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να παράσχουν στοιχεία που θα καταδεικνύουν ότι είναι ζωντανή.    

Εγκλημα η προσβολή της μοναρχίας

Ωστόσο αυταρχικές δεν είναι μόνο οι μοναρχίες του Περσικού Κόλπου. Παρότι διατάξεις περί του εγκλήματος της καθοσιώσεως (προσβολής της βασιλικής ή της αυτοκρατορικής εξουσίας) υφίστανται ακόμα και σε κάποιες από τις καλόβουλες και ανίσχυρες συνταγματικές μοναρχίες της Ευρώπης, στις χώρες όπου ο γαλαζοαίματοι κατέχουν πραγματική ισχύ, οι σχετικοί νόμοι είναι δρακόντειοι και εφαρμόζονται αυστηρά και με τη βία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ταϊλάνδη και όλα όσα έλαβαν χώρα την προηγούμενη χρονιά στο εξωτικό βασίλειο της Νοτιοανατολικής Ασίας. Χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους, απαιτώντας τον εκδημοκρατισμό της χώρας και τη μεταρρύθμιση του θεσμού της μοναρχίας. Η κυβέρνηση κατέφυγε σε ακραίες μεθόδους καταστολής, ενώ σημειώθηκαν δεκάδες παράτυπες συλλήψεις και φυλακίσεις πολιτών στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για προσβολή της μοναρχίας.

Θέλοντας να διαμαρτυρηθεί για την παρατεταμένη κράτηση τεσσάρων ακτιβιστών, την προηγούμενη εβδομάδα ένας σύντροφός τους έκαψε ένα πορτρέτο του βασιλιά. Εννοείται ότι συνελήφθη αμέσως και τώρα αναμένει τη δίκη του, κατηγορούμενος επίσης για προσβολή της μοναρχίας, και στην περίπτωση που κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη (έως) 15 ετών. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...