871
Υπάλληλοι και μεταφορείς φορτώνουν κούτες με αντικείμενα από τον Λευκό Οίκο σε φορτηγά, πριν πέντε ημέρες | REUTERS/Erin Scott

Λευκός Οίκος: Εχουν μόλις πέντε ώρες για να απολυμάνουν 132 δωμάτια

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2021, 13:46
Υπάλληλοι και μεταφορείς φορτώνουν κούτες με αντικείμενα από τον Λευκό Οίκο σε φορτηγά, πριν πέντε ημέρες
|REUTERS/Erin Scott

Λευκός Οίκος: Εχουν μόλις πέντε ώρες για να απολυμάνουν 132 δωμάτια

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2021, 13:46

Ηρθε η ώρα λοιπόν για τον Ντόναλντ Τραμπ να βρει χώρο στο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο για τον αγαπημένο του εξομοιωτή γκολφ, αξίας 50.000 δολαρίων, στο μέγεθος ενός δωματίου, την τηλεόρασή του 60 ιντσών, τη συλλογή του από τα πανάκριβα κοστούμια του ιταλικού οίκου Brioni και βέβαια τις ντουλάπες από ρούχα της Πρώτης Κυρίας.

Ολα αυτά και εκατοντάδες άλλα αντικείμενα έχουν μεταφερθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε κούτες με προορισμό τη Φλόριντα. Εκτός από το προεδρικό ζεύγος όμως, δεκάδες άτομα που εργάζονταν στον Λευκό Οίκο γεμίζουν κούτες και φεύγουν εδώ και ημέρες. Κάποια είναι δικά τους αλλά για κάποια άλλα, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες. Οπως για παράδειγμα, για μία γνωστή προτομή του Αβραάμ Λίνκολν, που δέσποζε στην είσοδο της Ανατολικής Πτέρυγας και εθεάθη να μεταφέρεται εκτός του Λευκού Οίκου. Οταν ρωτήθηκαν από ρεπόρτερ οι επίσημοι, κανείς δεν γνώριζε πού πήγε αυτή η προτομή…

Την Τετάρτη, στις 12 και ένα λεπτό το μεσημέρι, (ώρα Ουάσινγκτον), η οικογένεια Τραμπ θα αποτελεί παρελθόν στον Λευκό Οίκο και τη θέση τους θα πάρουν ο Τζο με την Τζιλ Μπάιντεν, αργότερα το απόγευμα, αφού πρώτα τα συνεργεία θα έχουν απολυμάνει και καθαρίσει κάθε γωνιά και κάθε σοβατεπί και στα 132 δωμάτια του κτιρίου.

Είναι αυτή η μετάβαση που πραγματοποιείται όχι μόνο σε επίπεδο εξουσίας, αλλά και σε πρακτικά θέματα – από τα έπιπλα, τα προσωπικά αντικείμενα μέχρι τα τρόφιμα στο ψυγείο- κάθε τέσσερα ή οκτώ χρόνια, την οποία αναλαμβάνει το προσωπικό των 90 ατόμων στην κατοικία του Λευκού Οίκου και πρέπει να γίνει πάντα μέσα σε πέντε ώρες.

Πρόκειται για μία πολύπλοκη διαδικασία, που για να γίνει στην εντέλεια και μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, πρέπει να είναι τέλεια χορογραφημένη, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Πολλές φορές, οι πρώην ένοικοι δεν έχουν πακετάρει όλα τους τα πράγματα, ή έχουν αφήσει πίσω τους ό,τι δεν θέλουν, και έτσι το προσωπικό πρέπει να τα πετάξει πριν ξεκινήσει το καθάρισμα.

Ειδικά φέτος με τον κορονοϊό, η απολύμανση θα είναι πολύ πιο εντατική και λεπτομερής σε όλο τον χώρο.

«Το προσωπικό κοιμάται κάτω από τις σκάλες, σε κρεβάτια εκστρατείας. Οσο και προετοιμασμένοι να είναι, το σκηνικό είναι πάντα χαοτικό», λέει η Ανίτα ΜακΜπράιντ, που υπηρέτησε τη Λόρα Μπους ως προσωπάρχης της και ήταν παρούσα στη μετάβαση στους Ομπάμα το 2009.

Τα φορτηγά με τα πράγματα των Μπάιντεν δεν μπορούν να ξεκινήσουν την εκφόρτωση έως τη στιγμή που ο νέος πρόεδρος θα έχει ορκιστεί στο Καπιτώλιο.

Τα κουτιά περιμένουν να φορτωθούν σε φορτηγά, έξω από τον Λευκό Οίκο

Από εκείνη τη στιγμή, ξεκινά η επιχείρηση μεταμόρφωσης του Λευκού Οίκου στη δική τους κατοικία με τα δικά τους πράγματα.

Ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ είναι το πρώτο προεδρικό ζεύγος στην ιστορία που δεν κάλεσε τους διαδόχους του για να τους καλωσορίσει και να τους ξεναγήσει στην κατοικία τους, η οποία βρίσκεται στον δεύτερο όροφο και αποτελείται από 16 δωμάτια και έξι τουαλέτες.

Η Μισέλ Ομπάμα αντίθετα, ήταν καλεσμένη της κυρίας Μπους δύο φορές πριν μετακομίσει.

«Τουλάχιστον η κυρία Τραμπ θα έπρεπε να είχε καλέσει την δρ. Μπάιντεν για τον παραδοσιακό καφέ», λέει η Καπρίσια Μάρσαλ, που ήταν γραμματέας επί των κοινωνικών εκδηλώσεων στον Λευκό Οίκο, στα χρόνια του Κλίντον. «Κανονικά , η νέα Πρώτη Κυρία θα ερχόταν προετοιμασμένη με ερωτήσεις, θα γνώριζε τον σεφ, το προσωπικό της κατοικίας και θα είχε την ευκαιρία να σπάσει τον πάγο μαζί τους. Είναι μεν μία κίνηση ευγενείας που είθισται να γίνεται πάντα αλλά είναι και εξαιρετικά χρήσιμη για πρακτικά ζητήματα. Αυτή τη φορά, δεν συνέβη».

Η ομάδα του Μπάιντεν είναι σε επαφή εδώ και καιρό με τον “οικονόμο” της κατοικίας, Τίμοθι Χάρλεθ, ο οποίος ανέλαβε τη θέση το 2017, αφήνοντας το πόστο του στο ξενοδοχείο του Τραμπ στην Ουάσινγκτον. Είναι υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό της κατοικίας, για τα μενού στα οικογενειακά δείπνα και πολλά άλλα θέματα. Προς το παρόν, θα παραμείνει στη θέση του και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θέλει να μείνει για πάντα και ότι δεν είναι πιστός του Τραμπ.

Πάντως, η ομάδα του Μπάιντεν ανησυχεί τόσο πολύ για τον κίνδυνο από τον κορονοϊό, που πρότεινε στο νέο προεδρικό ζεύγος να παραμείνουν στην κοντινή κατοικία Μπλερ για μία ημέρα και να μην μετακομίσουν την Τετάρτη, μέχρι να σιγουρευτούν ότι έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα από την απολύμανση. Αλλωστε είναι γνωστό ότι δεκάδες άτομα στον Λευκό Οίκο είχαν κολλήσει κορονοϊό και ελάχιστοι φορούσαν μάσκα στον χώρο.

Οι Μπάιντεν όμως, θα μετακομίσουν την Τετάρτη, αλλά με ελάχιστα πράγματα δικά τους για αρχή. Δεν σχεδιάζουν άμεση ανακαίνιση ή αλλαγή της διακόσμησης και των επίπλων, όπως συνηθίζεται.

Κάθε πρόεδρος με τη σύζυγό του επιλέγουν αντικείμενα, έπιπλα, έργα τέχνης κλπ από μία μακρά λίστα που έχουν συμπληρώσει οι υπεύθυνοι για αυτή τη δουλειά, από μουσεία και άλλα ιδρύματα, τα οποία μπορούν να φέρουν προσωρινά στον Λευκό Οίκο.

Επίσης, κάθε απερχόμενος πρόεδρος περνά λίγη ώρα το πρωί της αποχώρησής του με τα αγαπημένα του άτομα από το προσωπικό. Για τον Μπιλ Κλίντον, ήταν οι μπάτλερ και οι θυρωροί, στους οποίους χάρισε γραβάτες, ενώ για τον Μπαράκ Ομπάμα, ήταν η κυρία που του έφερνε την αλληλογραφία κάθε πρωί, την οποία αγκάλιασε και ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες της.

Είναι άγνωστο αν ο Τραμπ κάνει το ίδιο πριν αναχωρήσει -ανατρέποντας και εδώ κάθε πρωτόκολλο – το πρωί της Τετάρτης, για το Παλμ Μπιτς, αν και δεν φαίνεται να συμπαθούσε κανέναν ιδιαίτερα από το προσωπικό…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...